346
Μπιραρία στην Πιονγκγιάνγκ: ο μπαρίστας (σένιος) γεμίζει ένα ποτήρι με την υπ’ αριθμ. 2 μπίρα της Taedonggang – διότι η εταιρεία παράγει διάφορα χαρμάνια βύνης | Jean H. Lee/Getty Images

Η επιτυχημένη μπίρα του Κιμ έχει ένδοξο βρετανικό παρελθόν

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 17:20
Μπιραρία στην Πιονγκγιάνγκ: ο μπαρίστας (σένιος) γεμίζει ένα ποτήρι με την υπ’ αριθμ. 2 μπίρα της Taedonggang – διότι η εταιρεία παράγει διάφορα χαρμάνια βύνης
|Jean H. Lee/Getty Images

Η επιτυχημένη μπίρα του Κιμ έχει ένδοξο βρετανικό παρελθόν

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 17:20

Η βορειοκορεατική ζυθοποιία Taedonggang έχει κριθεί από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ «εξαιρετική επιχείρηση», κρατική φυσικά, η οποία ανεβάζει το επίπεδο της ντόπιας οικονομίας, αφού κάποια από τα προϊόντα της τα εξάγει ακόμη και στην Κίνα (σε ειδικές συσκευασίες βέβαια, με ετικέτες και φιάλες διαφορετικές).

Τα σχετικά εύσημα απένειμε στη ζυθοποιία με τον πρέποντα γραφειοκρατικό οίστρο το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Πίσω από την επιτυχία της μπίρας αυτής, όμως, υπάρχει μια πολύ διασκεδαστική ιστορία.

Η Taedonggang είναι το παιδί που απέκτησε μετά θάνατον η αγγλική μικρή ζυθοποιία Ushers of Trowbridge, η οποία απέδωσε στον βρετανικό κόσμο τους τελευταίους αφρούς της το σωτήριον 2000, όταν εξέπνευσε έπειτα από 176 έτη εντίμου εμπορικού βίου και διεγράφη οριστικώς από τα μητρώα του οικείου Επιμελητηρίου.

Πάνω στα «εννιάμερα» της Ushers, μια βορειοκορεατική αντιπροσωπεία «ειδικών» στελεχών του Κόμματος μετέβη στο Νησί. Στον τελευταίο ιδιοκτήτη της Ushers δεν έδωσε τα θερμά συλλυπητήριά της, αλλά μια επιταγή 1,5 εκατ. λιρών. Οι Βορειοκορεάτες έκλεισαν το deal με τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης, και έπιασαν δουλειά αμέσως.

Πήραν ολόκληρο το ζυθοποιείο, στην κυριολεξία. Το ξήλωσαν όλο, από κεραμίδι μέχρι τούβλο, μάζεψαν ακόμη και τα καρφιά που στερέωναν τις ξύλινες σανίδες του δαπέδου! Σε διάφορα βρετανικά μέσα, που επανέρχονται στο θέμα για να σπάνε πλάκα, ο τελευταίος ιδιοκτήτης της Ushers, Γκάρι Τοντ, είπε ότι οι βορειοκορεάτες «ειδικοί» δεν είχαν ιδέα τι εστί ζυθοποιείο και ότι αυτός τους εξήγησε τα βασικά της δουλειάς.

Το μαγαζί ολόκληρο, λοιπόν, μεταφέρθηκε με πλοίο στη Βόρεια Κορέα και δύο χρόνια αργότερα άνοιξε η Taedonggang, η οποία είναι συνονόματη με τον ποταμό που διασχίζει την Πιονγκγιάνγκ. Ας σημειωθεί ότι η συσχέτιση του ποταμού με την άφθονη διούρηση που προκαλεί η κατανάλωση μπίρας δεν ενόχλησε κανένα δημοσιογραφικό πληκτρολόγιο που καταπιάστηκε με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Την καινούργια επιχείρηση ευλόγησε και ο Κιμ αυτοπροσώπως: «Τώρα ο λαός μας μπορεί να απολαμβάνει κρύα μπιρίτσα κάθε μέρα του χρόνου» είπε τότε, δυστυχώς αφήνοντας κατά μέρος τα συνοδευτικά της μπίρας μεζεδάκια. Ισως τώρα που άνοιξαν οι δουλειές με την Κίνα οι Βορειοκορεάτες τραβήξουν κατά το Μέτσοβο, τα Γρεβενά, την Καλαμπάκα και σηκώσουν εκ βάθρων κανένα αλλαντοποιείο μαζί με το χοιροστάσιο και τις παραγωγικές χοιρομητέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...