795
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοινώνει εκ του βήματος τη... συμπαράταξη με τη γραμμή Βενιζέλου | INTIMEnews

Η ΔΗΣΥ τελικά ψηφίζει «ναι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 15:28
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοινώνει εκ του βήματος τη... συμπαράταξη με τη γραμμή Βενιζέλου
|INTIMEnews

Η ΔΗΣΥ τελικά ψηφίζει «ναι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 15:28

Στροφή 180 μοιρών από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο ακανθώδες ζήτημα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, διεφάνη κατά την τοποθέτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή. Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ αναγνώρισε τις βελτιωτικές αλλαγές στη διατύπωση του επίμαχου άρθρου 8 του σχετικού νομοσχεδίου που ανοίγουν πλέον τον δρόμο για την υπερψήφισή του.

«Εμείς στη ΔΗΣΥ βλέπουμε θετικά τις αλλαγές στο άρθρο 8, στις οποίες προχώρησε η αρμόδια υπουργός και το υπερψηφίζουμε», ανακοίνωσε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι τελικά πρυτάνευσε η λογική – και συγκεκριμένα η λογική Βενιζέλου,  ο οποίος, από την πρώτη στιγμή, είχε διαφοροποιηθεί από την (προηγούμενη) κεντρική γραμμή της παράταξης , εξηγώντας γιατί πρέπει να υπερψηφιστεί  η επίμαχη διάταξη.

«Η προστασία των δικαιωμάτων και ο σεβασμός της νομολογίας πρέπει να είναι η γραμμή μας. Δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαγγέλης Βενιζέλος και προτού επιβεβαιώσει ότι θα υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη, είχε ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται παγίως υπέρ της (θετικής και για το επίμαχο ζήτημα) νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Το νομοσχέδιο πρέπει να ενώσει πολλές πτέρυγες της Βουλής προς το συμφέρον των παιδιών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους», ανέφερε κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνωρίζοντας ότι «στο νομοσχέδιο περιέχονται αρκετές θετικές διατάξεις που βοηθούν τον θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το άρθρο 8, μετά τη βελτιωτική αλλαγή που βάζει ως πρωτεύον κριτήριο τη συγγενική αναδοχή και καταργεί το όριο ηλικίας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ετσι τώρα ίσως ο Ανδρέας Λοβέρδος να υποχρεωθεί τελικά να κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να αναδειχθεί ο ίδιος σε διασπαστή της ενιαίας κοινοβουλευτικής γραμμής της ΔΗΣΥ δεδομένου ότι έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του με την αναδοχή από οφόφυλα ζευγάρια.

Στη Νέα Δημοκρατία η εισηγήτρια του κόμματος, Κατερίνα Μάρκου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ ζητεί τη συναίνεση, δεν έκανε καμία προσπάθεια συζήτησης και σύγκλισης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης». «Το βασικότερο πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι η έλλειψη συνολικού στρατηγικού σχεδίου» παρατήρησε και μίλησε για «απουσία ελέγχου και εποπτείας για μετά την αναδοχή».

Ειδικά για το άρθρο 8 τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σημαντικό και σύνθετο και δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση ή για να καταθέσουμε τα διαπιστευτήριά μας για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι». «Το θέμα είναι ένα παιδί που πέρασε πολλά να έχει όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και κανονική ζωή. Αυτή είναι η άποψη της ΝΔ και αφήνεται στη κρίση του κόσμου».

«Η ΝΔ είναι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου γιατί καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας προτάσεις, διατηρούμε επιφυλάξεις επί των άρθρων και περιμένουμε αλλαγές», κατέληξε η κυρία Μάρκου.

Τη διαφωνία του κόμματός του στο επίμαχο άρθρο 8 επανέλαβε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, επισημαίνοντας ότι πέραν της αντίθεσης του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το συγκεκριμένο άρθρο «αποτελεί και ένα ακόμα βήμα για την υιοθεσία» κάτι που το κόμμα του θέλει να αποτρέψει.

«Ψηφίζουμε “παρών” στο νομοσχέδιο και επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων» δήλωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με το άρθρο 8. «Είμαστε υπέρ της αναδοχής και της υιοθεσίας, αλλά όχι στη λογική ‘δίνουμε γουρούνι στο σακί’ και όχι σε οποιαδήποτε αναδοχή και οικογένεια. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ποια μέριμνα του κράτους υπάρχει για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών. Δεν θα δεχτούμε λογικές του τύπου ‘καλύτερα σε οποιαδήποτε οικογένεια παρά σε ίδρυμα’» ανέφερε σχετικά.

Όσο σεβαστός και να είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ατόμου, δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης, πρόσθεσε και «ανεξάρτητα αν υπάρχει γάμος ή όχι, το ΚΚΕ τολμά να πει όλα όσα οι υπόλοιποι κρύβουν πίσω από το δάχτυλο τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Συντυχάκης.

Το Ποτάμι «δεν ψηφίζει α λα καρτ, ούτε τσιμπάει σε καταστροφολογικές τακτικές», τόνισε από την πλευρά του ο αγορητής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη στήριξή του στην αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν θα δώσουμε τα κλειδιά της κοινωνίας στο κ. Καμμένο. Θεωρούμε πολύ σοβαρά τα δικαιώματα για να τα αφήνουμε στον κ. Καμμένο», παρατήρησε με νόημα και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, για να διατηρηθεί στην εξουσία δεν βάζει ως προτεραιότητά του τα δικαιώματα των ανθρώπων και συνεργάζεται με ένα κόμμα που τα τσαλαπατά.

Κατά της αρχής και όλων των άρθρων του νομοσχεδίου τάχθηκε τέλος ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8, υποστηρίζοντας ότι είναι σε βάρος της υγιούς ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών. «Μέλημά μας θα πρέπει να είναι το παιδί και όχι η προοδευτικότητά σας. Θα καταψηφίσουμε, επιμένοντας στον πατροπαράδοτο διαχωρισμό μητέρας και πατέρα» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...