886
| CreativeProtagon

Η διάρρηξη των θυρίδων: ένας βασικός ύποπτος, πολλά ερωτήματα

Κάτια Νιάκαρη Κάτια Νιάκαρη 26 Μαρτίου 2021, 17:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2021, 18:55
|CreativeProtagon

Η διάρρηξη των θυρίδων: ένας βασικός ύποπτος, πολλά ερωτήματα

Κάτια Νιάκαρη Κάτια Νιάκαρη 26 Μαρτίου 2021, 17:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2021, 18:55

Το «τέλειο έγκλημα», όνειρο εγκληματιών και συγγραφέων αστυνομικών ιστοριών, έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί ακόμα και μια ιδιοφυής πλοκή δράσεων μπορεί να προδοθεί από μια λεπτομέρεια.

Αυτό φαίνεται να έγινε και στην περίπτωση του «μεγάλου κόλπου», ή, της «κινηματογραφικής» – όπως χαρακτηρίστηκε- διάρρηξης των τεσσάρων θυρίδων από το υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι….

Στα εργαστήρια του ελληνικού «CSI», της Διεύθυνσης δηλαδή Εγκληματολογικών Ερευνών, το πανταχού παρόν DNA εντοπίζεται, μέσα από την ενδελεχή εργαστηριακή διαδικασία.

Μετά την «σάρωση», την εξέταση δηλαδή, των πειστηρίων, ήρθε και η απάντηση, σε αυτή την υπόθεση.

H ταυτοποίηση

Ένα «ίχνος» ιδρώτα, όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές της αστυνομίας, του φερόμενου ως δράστη, 58χρονου Βασίλη Γκουρούση, στο  εσωτερικό του κουτιού μιας από τις τέσσερις θυρίδες που παραβιάστηκαν ήταν και το….μοιραίο λάθος του, με αποτέλεσμα να βρεθεί με χειροπέδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν αδύνατο να βρεθεί εκεί το γενετικό υλικό κάποιου που δεν είχε άμεση επαφή με το αντικείμενο.

Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι ο φερόμενος ως δράστης πραγματοποίησε δυο επισκέψεις στην τράπεζα μέσα στον Οκτώβριο, στις 21 και στις 22 του μήνα.

Τέσσερις προηγούμενες όμως, από τον Αύγουστο και μετά, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες σε κάμερες ώστε να διαπιστωθούν ύποπτες κινήσεις, αφού το υλικό κρατείται για έναν μόνο μήνα.

Η υπεράσπιση

Είναι αρκετό όμως αυτό και για την ενοχοποίησή του φερόμενου ως δράστη;

Ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του. Μάλιστα, μέσω των συνηγόρων του, διαμηνύει ότι θα ήταν πιθανό να έχει «μεταφερθεί» το γενετικό του υλικό ενδεχομένως και από το τραπέζι όπου ακουμπάνε τα κουτιά οι δικαιούχοι των θυρίδων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει βρεθεί και άλλο γενετικό υλικό το οποίο δεν έχει ταυτοποιηθεί… Ατόμου δηλαδή που μέχρι στιγμής είναι άγνωστο.

Είχε συνεργούς;

Εδώ προκύπτει ακόμα ένα από τα πολλά ερωτήματα. Είχε συνεργούς ο 58χρονος, που παρουσιαζόταν, μεταξύ άλλων, ως θεατρικός παραγωγός;

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο, χωρίς φυσικά να αποκλείεται και αυτό το ενδεχόμενο.

Υπάρχει περίπτωση, άθελά της, ακόμα και η αισθητικός σύζυγος του να έγινε πηγή πληροφόρησης για τον ίδιο και να αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα» των θυμάτων;

Άλλωστε μία από τις κυρίες που διατηρούσαν τις επίμαχες θυρίδες ήταν πελάτισσα της συζύγου μέχρι πριν από τρία χρόνια, όπως υποστήριξε στην κατάθεση της.

Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι, πριν τρία χρόνια ανοίχτηκε και η θυρίδα στο όνομα του γιου του 58χρονου- την οποία όμως επισκεπτόταν και ο ίδιος καθώς είχε οριστεί ως πληρεξούσιος;

Έχει κάποια σημασία ότι το κατάστημα περιποίησης άκρων που διατηρεί η σύζυγος του, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το υποκατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα οι αρχές ερευνούν και αναζητούν απαντήσεις καθώς μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία, μπορεί και όχι.

Σε αναζήτηση των κλοπιμαίων

Επόμενο στάδιο, ο εντοπισμός του περιεχομένου των τεσσάρων θυρίδων που παραβιάστηκαν. Οι λίστες με το περιεχόμενο τους έχουν ήδη δοθεί στην ΕΛ.ΑΣ από τα θύματα μέσω των δικηγόρων τους Αλέξη Κούγια και Γιάννη Μαρακάκη, και είναι λεπτομερείς.

Την τεχνική εξέταση των θυρίδων πραγματοποίησε ο ειδικός πραγματογνώμονας Γεώργιος Ραυτογιάννης, ο οποίος μαζί με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνέβαλαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Η «πραγματική απόδειξη», που είναι και η ανεύρεση των κλοπιμαίων, κειμήλια με πολύτιμους λίθους ανεκτίμητης αξίας, πανάκριβα κοσμήματα αλλά και ζεστό χρήμα εκατομμυρίων, δεν υπάρχει. Και αυτό είναι που «καίει». Τόσο τις αρχές όσο και τις τέσσερις ιδιοκτήτριες των θυρίδων.

Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι έγινε αναγκαία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, που ήδη δρομολογείται, κυρίως για την περίοδο από τον Αύγουστο και μετά.

Και αυτό γιατί, γνωρίζοντας ότι οι υποψίες μπορεί να στρέφονταν προς εκείνον, ο δράστης πιθανώς προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα πειστήρια που θα τον έκαιγαν.

Η «βεντάλια» των ερευνών χρειάζεται να ανοίξει αρκετά.

Κλεπταποδόχοι, κοσμηματοπώλες, μεγαλέμποροι χρυσού, θα μπορούσαν να είναι οι αποδέκτες της «λείας» του 58χρονου.

Όπως αποδείχτηκε, η διάρρηξη δεν έγινε με κάποιο εργαλείο τελευταίας τεχνολογίας, αλλά με ένα απλό κατσαβίδι. Αυτή την στοιχειώδη γνώση φέρεται να την κατείχε ο 58χρονος, αφού το… ένοχο παρελθόν του τον έθεσε στο κάδρο των ερευνών των αστυνομικών.

Κλοπές, υπεξαίρεση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με υπολογιστές και συγκεκριμένα αφορούσε στην διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών ( τα γνωστά σε όλους μας «φρουτάκια»), μέσω παράνομου διαδικτυακού ιστότοπου.

Το διαδικαστικό

Αν πράγματι ο δράστης είναι ο συγκεκριμένος Βασίλης Γκουρούσης, με αυτό το ποινικό παρελθόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «λύκος» μέσα στα πρόβατα.

Και αυτό γιατί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, στον χώρο του θησαυροφυλακίου, που δεν είναι συνήθως ένα απλό δωμάτιο αλλά χώρο αρκετά μεγάλος, τα μέτρα ασφαλείας σταματούν στην είσοδο του. Καμία κίνηση των επισκεπτών δεν καταγράφεται εντός του εν αντιθέσει με το εξωτερικό όπου οι κινήσεις των δικαιούχων καταγράφονται μέχρι την στιγμή που θα μπουν πίσω από ένα παραβάν όπου υπάρχει και απόλυτη ιδιωτικότητα.

Στον ανακριτή μαζί με τη  σύζυγό του

Ο Βασίλης Γκουρούσης οδηγήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ενώπιον του 12 τακτικού ανακριτή. Παρόντες στο ανακριτικό γραφείο ήταν επίσης ο συνήγορός του, Βασίλης Σερεμέτης και η σύζυγός του, Τέτα Καμπουρέλη, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του.

Αρνούμενος τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση, απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων, ο κατηγορούμενος κατέθεσε στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα.

«Ο πελάτης μου είναι αθώος και θα ορίσουμε τεχνικό σύμβουλο για την πραγματογνωμοσύνη του DNA», δήλωσε ο συνήγορός του.

Η σύζυγος, γνωστή και δημοφιλής αισθητικός, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στο πλευρό του 58χρονου από την πρώτη στιγμή. Η Τέτα Καμπουρέλη είχε ως όνειρο να μπει στα κοσμικά σαλόνια (στο κατάστημα της υπήρχε κάποτε μέχρι και παρκαδόρος για τις πασίγνωστες πελάτισσες της αλλά και πριβέ χώρος γι΄αυτές).

Ανακριτής και εισαγγελέας ωστόσο δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του και έκριναν τον κατηγορούμενο προσωρινά κρατούμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...