520
Αλλος ένας καμβάς-παράθυρο στο απόλυτο μπλε |

Η «Μπλε Παλέτα» της Λίτσας Κασούμη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 08:00
Αλλος ένας καμβάς-παράθυρο στο απόλυτο μπλε
|

Η «Μπλε Παλέτα» της Λίτσας Κασούμη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 08:00

Η Λίτσα Κασούμη ζωγραφίζει σε ξύλο, γυαλί, καμβά, κεραμικό και ύφασμα. Και χρησιμοποιεί υλικά όπως κάρβουνο, τέμπερα, λάδια, ακρυλικά και ψυχρό σμάλτο

Τώρα, τη δωδέκατη ατομική της έκθεση, με 56 έργα μικτής τεχνικής και θέμα «Μπλε Παλέτα», πραγματοποιεί η ζωγράφος, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας.

Την έκθεση συνοδεύει συλλεκτικό λεύκωμα με τα έργα από την «Μπλε Παλέτα» καθώς και ανθολόγιο κειμένων-ποιημάτων της Λίτσας Κασούμη για τη θάλασσα, τον άνθρωπο, το ταξίδι, με τίτλο «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».

Φωτογραφία Ζωγράφου
Η Λίτσα Κασούμη

Η ζωγράφος γεννήθηκε στον Χολαργό, κατάγεται από τη Χίο και κατοικεί στο Χαλάνδρι. Πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδίου στην Ελλάδα, με μεταπτυχιακό στη μακέτα, στις ΗΠΑ. Είναι παντρεμένη με τον Λεωνίδα Κασούμη από το 1977, έχουν δύο κόρες, μια εγγονή και έναν εγγονό. Υποψήφια τις χρονιές 1975-76 για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι ζωγράφος και έχοντας συνεχή εικαστική παρουσία, εργάζεται από το 1977 και παρουσιάζει τα έργα της τα 20 τελευταία χρόνια.

Επεξεργάζεται τα χρώματα και δημιουργεί με μεικτές τεχνικές. Εχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές, αλλά και Δημόσιους χώρους, εντός και εκτός Ελλάδος. Παράλληλα, από το 1990 δραστηριοποιείται δημιουργικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση με εθελοντική κοινωνική προσφορά στους χώρους της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος ενώ  προσφέρει εθελοντικά τις γνώσεις της κάνοντας μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά που τους αρέσει να ζωγραφίζουν. Σε ένα από τα κείμενα του ανθολογίου της γράφει:

«Με ακολουθεί χρόνια τώρα το Μπλε… /Από τα πρώτα χρόνια… / Κυριαρχούσε σε όλους τους τόνους –ήταν εκεί σαν σημείο εκκίνησης για εμένα– / Με το ψυχρό του! Με το θερμό του! / Για να με κάνει να ηρεμώ… / Αλλά και να ΤΟΛΜΑΩ για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ. 

Τίποτα δεν ξεκινάει από τη δική μου παλέτα αν δεν υπάρχει το Μπλε στην έμπνευσή μου… / Tο συνδέω με αναμνήσεις, πρόσωπα, πράγματα, τοπία, ταξίδια, αρώματα, επιθυμίες, έρωτα. / Σαν να μου ανοίγει ένα παράθυρο στα συναισθήματα! / Δεν είναι μόνο ο Ουρανός και η Θάλασσα… /Είναι το φόντο της ψυχής μου, το Μπλε…

Στα 56 έργα που παρουσιάζω για πρώτη φορά κυριαρχεί με όλες του τις αποχρώσεις και παρέα με άλλα χρώματα μας ταξιδεύει σε αγαπημένες στιγμές δημιουργίας, που αφορούν τον άνθρωπο, το ταξίδι, τη θάλασσα.

Ολα αυτά που σημαίνουν ζωή για εμένα… / Αφού οι… παρακάμψεις με έβγαλαν στη θάλασσα, εγώ ζωγράφισα, πανάκια, καραβάκια και ταξίδια…/ Στο Μπλε το Ραφ, στου Κοβαλτίου, στο Πρωσικό, στο Ηλεκτρίκ και των Αζτέκων, στου Ζαφειριού, στο Ultramarine, στο Τυρκουάζ, στο Βιολετί, στο Blue Royal, στου Σχιστόλιθου, στο Navy Blue, στο Denim Blue, στο Baby Blue, στο Μπλε των ωκεανών… / Στο γαλάζιο της Πατρίδας μου… /Κι αυτά τα μοιράζομαι μαζί σας με αγάπη…. / Γιατί τα ζωγράφισα για όλους μας…»

Τα έσοδα από τη διάθεση του λευκώματος θα ενισχύσουν τους σκοπούς της Κοινωφελούς Οργάνωσης «Κιβωτός Του Κόσμου».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως και τις 11 Ιουνίου 2017.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης
Δευτέρα έως και Κυριακή, 19:30-22:00
Πρωινές ώρες κατόπιν συνεννόησης, στο τηλέφωνο 6945 209192.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News