468
| Shutterstock

H Γιούτα περιορίζει την πρόσβαση των εφήβων στα social media

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 11:43
|Shutterstock

H Γιούτα περιορίζει την πρόσβαση των εφήβων στα social media

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 11:43

Η Γιούτα γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί με νόμο από τις εταιρείες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να παίρνουν τη γονική άδεια των χρηστών που δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Με τον ίδιο νόμο οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να επιβεβαιώνουν ότι οι χρήστες είναι άνω των 18 ετών.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας είπε ότι υπέγραψε τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να προστατεύσει τους εφήβους στην πολιτεία.

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι γονείς αποκτούν πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών μηνυμάτων.
Η κίνηση γίνεται σε μια στιγμή που οι ανησυχίες για την επίδραση των social media στην ψυχική και διανοητική υγεία παιδιών και εφήβων αυξάνονται.

Τα μέτρα ψηφίστηκαν την Πέμπτη και περιλαμβάνουν όλα τα μεγάλα social media, όπως το Instagram, το Facebook και το TikTok. Για να ανοίξει ένας ανήλικος λογαριασμό σε κάποια από αυτές τις εφαρμογές, θα πρέπει να έχει γραπτή άδεια από τους κηδεμόνες του. Επίσης, ο νόμος προβλέπει ότι οι ανήλικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν καθόλου τα social media από τις 22:30 ως τις 06:30, εκτός αν πάρουν ειδική άδεια από τους γονείς τους.

Οι εταιρείες των social media δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να συλλέγουν τα στοιχεία των παιδιών ή να τα στοχεύουν με διαφημίσεις.

Οι δύο νόμοι, οι οποίοι σχεδιάστηκαν ώστε να είναι και ευκολότερο να λάβει κανείς νομικά μέτρα εναντίον των εταιρειών που διαχειρίζονται τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου 2024.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Ρεπουμπλικάνος Σπένσερ Κοξ, έγραψε στο Twitter: «Δεν θα επιτρέψουμε στις εταιρείες των social media να συνεχίσουν να βλάπτουν την ψυχική και διανοητική υγεία των νέων μας. Έχουμε υποχρέωση να τους προστατεύσουμε».

Παρόμοια μέτρα εξετάζονται στις πολιτείες του Αρκανσο, του Τέξας, του Οχάιο και της Λουιζιάνα -όλες με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες και στο Δημοκρατικό Νιού Τζέρζεϊ.

Παρόλα αυτά εκφράζονται μεγάλες ανησυχίες ότι οι νόμοι αυτοί θέτουν ζητήματα ελευθερίας του λόγου.

Ο δικηγόρος Αρι Κον, εκπρόσωπος του οργανισμού TechFreedom, είπε ότι ο νόμος «δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ελευθερία του λόγου».

«Υπάρχουν πολλά παιδιά που μπορεί να ζουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα», είπε στο BBC, «τα οποία μπορεί να ανήκουν στην LGBT κοινότητα. Αυτά τα παιδιά θα αποκοπούν από τα social media».

Απαντώντας στον νέο νόμο, η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, είπε ότι έχει ήδη πολύ αυτηρά εργαλεία για την ασφάλεια των παιδιών.

«Εχουμε αναπτύξει πάνω από 30 εργαλεία για να στηρίξουμε τους νέους και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων που επιτρέπουν σε γονείς και παιδιά να συνεργάζονται ώστε να περιορίζουν το χρόνο που περνούν οι νέοι στο Instagram, αλλά και τεχνολογίες επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι πρέπει να υπάρξουν νόμοι που να απαγορεύουν στις εταιρείες τεχνολογίας να συλλέγουν τα στοιχεία των ανηλίκων.
Πριν από ένα χρόνο η Καλιφόρνια πέρασε τον δικό της νόμο για τα στοιχεία των παιδιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...