494
Το εργοστάσιο της «Τιτάν» στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία που μετρά 116 χρόνων στην χώρα μας μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Grexit και για την «Τιτάν» – ενημερώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ο Δραγασάκης

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2018, 09:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2018, 15:01
Το εργοστάσιο της «Τιτάν» στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία που μετρά 116 χρόνων στην χώρα μας μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Grexit και για την «Τιτάν» – ενημερώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ο Δραγασάκης

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2018, 09:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2018, 15:01

Τον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές εταιρείες με μεγάλη ιστορία στη χώρα μας, αποφάσισε να πάρει και η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν»: αλλαγή έδρας και φυγή στο εξωτερικό καθώς στην ελληνική αγορά, αυτή των capital controls και των τραπεζών επί επιτροπεία, ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις ασφυκτιούν. Είναι τέτοιο το πλήγμα για την εικόνα που φιλοτεχνεί το Μαξίμου για την οικονομία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να έχει συνάντηση με τη διοίκηση της «Τιτάν» για να ενημερωθεί σχετικά.

Οπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, υπεβλήθη από την TITAN Cement International S.A. προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής  των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ με νέες μετοχές της δεύτερης.

Σκοπός της πρότασης, όπως αναφέρεται, είναι η διευκόλυνση της εισαγωγής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Euronext Βρυξελλών, με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διεθνούς αναπτυξιακής του πορείας.

Πέραν από την εισαγωγή στο Euronext Βρυξελλών, προτείνεται επίσης οι μετοχές της TITAN Cement International S.A. να εισαχθούν δευτερογενώς προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στο Euronext Παρισίων.

Επισημαίνεται επίσης ότι πρόκειται για πρόταση που αντανακλά πλήρως το διεθνή προσανατολισμό και αποτύπωμα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ενώ η σχεδιαζόμενη υλοποίησή της αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στην ιστορική του πορεία και να συμβάλει καθοριστικά στην διεθνή ανταγωνιστικότητα και στην μελλοντική του ανάπτυξη.

Αυτά είναι τα τυπικά. Τα ουσιαστικά είναι ότι η ελληνική οικονομία (που κατά τον υπουργό Τσακαλώτο βγαίνει στις αγορές κλπ και κατά τον Πρωθυπουργό Τσίπρα είναι έτοιμη να εκτιναχθεί) συνεχίζει να αδυνατεί να παρέχει ένα στοιχειωδώς ασφαλές περιβάλλον για μια εταιρεία να επιβιώσει. Ακόμα και για μια εταιρεία με ιστορία 116 χρόνων όπως η Τιτάν.

Η «Τιτάν» ιδρύθηκε το μακρινό 1902. Τώρα φεύγει από τη χώρα. Ακολουθεί τα βήματα άλλων μεγάλων εταιρειών, όπως η Viohalco, η Coca-Cola 3E, η ΦΑΓΕ.

Στόχος της «Τιτάν» είναι να ισχυροποιήσει το brand της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, να βρει καλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, καλύτερη επικοινωνία με το διεθνές τραπεζικό σύστημα και πιο ανταγωνιστικά επιτόκια. Αυτονόητο αλλά εδώ η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να το αγνοεί πεισματικά.

Συνδυαστικά με την καλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια και τη διεθνή αναγνωρισιμότητα, ο όμιλος θα διεκδικήσει περισσότερα έργα με συμμετοχή σε μεγάλα projects υποδομών, ενέργειας και κατασκευών.

Η συνάντηση με Δραγασάκη

Υπό το φως των εξελίξεων ο κ. Δραγασάκης –ο οποίος έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης– έσπευσε να συναντηθεί με τη διοίκηση της «Τιτάν» την Παρασκευή. Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενημέρωσε τον κ. Δραγασάκη  για την απόφαση της εταιρείας για μεταφορά της καταστατικής της έδρας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος εξήγησε στον κ. Δραγασάκη την επικείμενη εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών με παράλληλη διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Euronext Παρισίων.

Οπως επισημάνθηκε, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εξωστρεφούς προσανατολισμού της εταιρείας και της αναβάθμισης της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι η παρουσία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα παραμένει σταθερή, τόσο σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής, θέσεων εργασίας και επενδύσεων, όσο και μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...