1441
Το χαμόγελο του Γουέιν Ρούνεϊ είναι πλέον... μπλε, σαν τη φανέλα της Εβερτον | REUTERS/Phil Noble

Γουέιν Ρούνεϊ: Η αποκαθήλωση ενός θρύλου

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2017, 07:59
Το χαμόγελο του Γουέιν Ρούνεϊ είναι πλέον... μπλε, σαν τη φανέλα της Εβερτον
|REUTERS/Phil Noble

Γουέιν Ρούνεϊ: Η αποκαθήλωση ενός θρύλου

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2017, 07:59

Θέλοντας και μη, ο Γουέιν Ρούνεϊ επέστρεψε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, πριν από 15 χρόνια, για να κατακτήσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Για κάποιον που έχει «σηκώσει» πέντε Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Αγγλίας, Champions League και Europa League, η Εβερτον δεν αποτελεί top προορισμό. Αλλά είναι η «μάνα» που του άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της, όπως τότε που ο ανήλικος Γουέιν ήταν το καμάρι της. Τώρα που η καριέρα του φαίνεται να καταρρέει -προτού, καν, κλείσει τα 32- ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, χρειαζόταν ένα σύλλογο που θα τον κάνει να νοιώσει σημαντικός.

Τα τρία τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από την άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο που του έδωσε τη «χαριστική βολή», ο Ρούνεϊ βολόδερνε στο «Ολντ Τράφορντ» προσπαθώντας να δικαιολογήσει το πιο ακριβό συμβόλαιο που προσφέρθηκε ποτέ στην Αγγλία. Σύμφωνα με την Daily Mail, μετά την τελευταία ανανέωση της συνεργασίας του με τη Γιουνάιτεντ (τον Φεβρουάριο του 2014) έπαιρνε 300.000 λίρες (351.450 ευρώ) την εβδομάδα – πολύ περισσότερα απ’ όσα ο δεύτερος της λίστας, Σέρχιο Αγκουέρο. Αλλά, εδώ και πολύ καιρό, δεν γίνεται είδηση για τα επιτεύγματά του στα γήπεδα. Μόνο για την κατάντια του έξω από αυτά.

Οι πιτσιρικάδες έσπευσαν γι αένα αυτίγραφο, αλλά δεν είναι όλοι οι οπαδοί της Εβερτον ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τη μετεγγραφή
Οι πιτσιρικάδες έσπευσαν για ένα αυτίγραφο, αλλά δεν είναι όλοι οι οπαδοί της Εβερτον ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τη μετεγγραφή (REUTERS)

Τον περασμένο Νοέμβριο «συνελήφθη» μεθυσμένος στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει η εθνική ομάδα της Αγγλίας λίγες ώρες μετά τη νίκη της επί της Σκωτίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο σούπερ-σταρ των «κόκκινων διαβόλων» ήταν σε κακά χάλια, και έδωσε τη θλιβερή του παράσταση ενώπιον μελών της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας. Δύσκολα θα τον εμπιστευτεί ξανά ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ – Σίτι) τα έπινε σε παμπ. Πριν από αυτό, έπαιζε όλη νύχτα σε καζίνο της πόλης, όπου έχασε -κατά τη Sun- 590.000 ευρώ. Δυο βδομαδιάτικα, δηλαδή… Τον Νοέμβριο του 2015 χαστούκισε τον παλαιστή Γουέιντ Μπάρετ, στη διάρκεια αγώνα ρέστλινγκ στο Μάντσεστερ.

Τύπος και υπογραμμός δεν υπήρξε ποτέ. Πριν από πολλά χρόνια τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει πως ο διεθνής επιθετικός πλήρωσε 2.000 λίρες για να κάνει σεξ με την 21χρονη ιερόδουλη, Τζένιφερ Τόμσον. Συνευρέθηκαν επτά φορές μέσα σε τέσσερις μήνες, την εποχή που η σύζυγός του ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ο Ρούνεϊ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, αποκαλύπτοντας αργότερα πως είχε καταφύγει στον πληρωμένο έρωτα αρκετές φορές στο παρελθόν. Αλλά, τότε, η εικόνα του καλύτερου άγγλου ποδοσφαιριστή της εποχής του ήταν πολύ πιο ισχυρή από εκείνη του «κακού παιδιού». Οι επιδόσεις του στα γήπεδα συγχωρούσαν την εκκεντρική του συμπεριφορά, και κάθε του παραστράτημα. Ενώ τώρα…

Η Βρετανία -και λίγο αργότερα ο κόσμος ολόκληρος- είχε αρχίσει να μιλάει γι’ αυτόν με θαυμασμό από τα 16 του. Το 2002 είχε μόλις υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, στην Εβερτον, όταν ο τότε προπονητής του, Ντέιβιντ Μόιες, τον έριξε στα βαθιά. Το παιδί «έβγαλε μάτια». Στα 17 του έπαιζε, κιόλας, στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Στο Euro του 2004 ήταν ο νεότερος του τουρνουά. Ηταν ένα τεράστιο ταλέντο που το «Γκούντισον Παρκ» δεν το χωρούσε, πια. Η μετεγγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκείνο το καλοκαίρι (2004), ράγισε τις καρδιές των οπαδών της Εβερτον. Εβλεπαν τον πιτσιρικά να φιλά τη φανέλα, έπειτα από κάθε του γκολ, και είχαν πιστέψει πως θα έμενε για πάντα εκεί.

Προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα, όταν ο σερ Αλεξ τον κάλεσε να παίξει στο «Ολντ Τράφορντ». Δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή. Η Γιουνάιτεντ πλήρωσε σχεδόν 35 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, που ήταν ποσό – ρεκόρ για 18χρονο. Ο προπονητής που τον ανέδειξε, ο Μόιες, αισθάνθηκε προδομένος. Είπε γι’ αυτόν σκληρές κουβέντες, και τις πλήρωσε ακριβά εννέα χρόνια αργότερα (2013), όταν διαδέχτηκε τον Φέργκιουσον στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και έπρεπε να συνεργαστεί -πάλι- με τον Ρούνεϊ. Είναι κοινό μυστικό, πλέον: για το «Βατερλώ» του προπονητή στο Μάντσεστερ δεν έφταιγε μόνον η ανεπάρκειά του να διαχειριστεί τη βαριά κληρονομιά του σερ Αλεξ, αλλά και η απροθυμία των αποδυτηρίων -που τότε διαφέντευε ο Ρούνεϊ- να τον στηρίξουν.

Στη Γιουνάιτεντ έγινε σούπερ-σταρ «με το καλημέρα». Οι τίτλοι έρχονταν, ο ένας μετά τον άλλον, και το μερίδιο του Ρούνεϊ στους θριάμβους υπήρξε αντίστοιχο με το σημερινό του Κριστιάνο Ρονάλντο στις επιτυχίες της Ρεάλ Μαδρίτης. Από το 2009, όμως, η προσφορά του στον σύλλογο άρχισε να φθίνει – και μετά το 2013 (που λίγο έλειψε να πάρει μετεγγραφή στην Τσέλσι) δεν ήταν ποτέ ο ίδιος παίκτης. Κι ας αναδείχτηκε «Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» στην Αγγλία το 2014 και το 2015, όπως είχε συμβεί και το 2008, 2009.

Ο Ρούνεϊ είχε αρχίσει να χάνει την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα που τον χαρακτήριζαν τα προηγούμενα χρόνια, και οι προπονητές του (ο φαν Χάαλ στη Γιουνάιτεντ και ο Χότζον στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, της οποίας -από το 2015- είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών) τον έβαζαν να παίζει αρκετά πιο πίσω. Η άφιξη του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο Μάντσεστερ, το περασμένο καλοκαίρι, ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Ο σουηδός φόρ έκανε… κατάληψη της αντίπαλης περιοχής, που παραδοσιακά ήταν το «βασίλειο» του Ρούνεϊ, ενώ ο Μουρίνιο τον επέλεγε για την ενδεκάδα όλο και πιο σπάνια.

Δύο εργάτες στο Λίβερπουλ, οπαδοί της Εβερτον, καλωσορίζουν τον Ρούνεϊ (REUTERS)
Δύο εργάτες στο Λίβερπουλ, οπαδοί της Εβερτον, καλωσορίζουν τον Ρούνεϊ (REUTERS)

Στα 13 χρόνια που υπηρέτησε τη Γιουνάιτεντ, κέρδισε τίτλους και τρόπαια (16) που κανένας άλλος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν ευτύχησε να κατακτήσει. Πέτυχε 253 γκολ σε 559 εμφανίσεις, έγινε ο ηγέτης της ομάδας, αγαπήθηκε από την εξέδρα, έφτασε σε επιτεύγματα που τον κατατάσσουν στο πάνθεον των «ηρώων» του συλλόγου, πιο ψηλά ακόμη και από θρυλικές μορφές όπως ο Τζορτζ Μπεστ και ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Αλλά, ο επίλογος αυτής της παραμυθένιας καριέρας ήταν θλιβερός. Σύμφωνα με το BBC, η Γιουνάιτεντ, όχι μόνο δεν απαίτησε το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα για να τον παραχωρήσει, αλλά και προθυμοποιήθηκε να καλύψει μέρος των αποδοχών του για τη σεζόν 2017-2018, καθώς το συμβόλαιο του παίκτη έληγε το καλοκαίρι του 2018. Δεν έβλεπε την ώρα να τον ξεφορτωθεί…

Από την Εβερτον ο Ρούνεϊ θα εισπράττει τα μισά απ’ όσα κέρδιζε στη Γιουνάιτεντ. Ακόμη κι αυτά, κάποιοι τα βρίσκουν πάρα πολλά. Η επιστροφή του στο Μερσεϊσάιντ έχει διχάσει τους οπαδούς των «μπλε του Λίβερπουλ». Από την ώρα που ανακοινώθηκε, την Κυριακή, ο ιστότοπος του συλλόγου και τα social media πλημμύρισαν από έντονες αντιδράσεις, του τύπου:

– «Είμαι απογοητευμένος που επιστρέφει. Δεν υπάρχει χώρος για ‘κείνον. Εδωσε στη Γιουνάιτεντ τον καλύτερό του εαυτό, φίλησε το έμβλημά της. Δεν τον θέλω στην Εβερτον».

– «Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι, ότι θα δίνουμε 250.000 λίρες την εβδομάδα για κάποιον που θα παίζει ως αλλαγή. Θα πληρώσουμε 13 εκατομμύρια λίρες για έναν παίκτη που δεν μπορεί να προσφέρει όπως παλιά;».

– «Η Γιουνάιτεντ δεν τον θέλει, από την εθνική έχει τελειώσει, έχει “καεί”, και προέρχεται από δύο κακές σεζόν. Τι έρχεται να κάνει σε μας;».

– «Κακή κίνηση. Αλήθεια, πού θα παίξει; Ελπίζω να μην έρχεται για να καλύψει το κενό του Λουκάκου».

Ο έντονος προβληματισμός των οπαδών της Εβερτον δεν είναι αδικαιολόγητος. Στις φωτογραφίες που του τράβηξαν οι paparazzi στις αρχές Ιουνίου, στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου όπου πέρασε μερικές ημέρες των διακοπών του μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Κολίν, το σουλούπι του δεν παραπέμπει σε top ποδοσφαιριστή, αλλά σε απόμαχο που έχει αδυναμία στις μπίρες. Η εικόνα του δεν μπορεί να συγκριθεί -ούτε γι’ αστείο- με αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο «CR7» έχει τους τέλειους κοιλιακούς, ενώ ο Ρούνεϊ -που είναι οκτώ μήνες και 19 μέρες μικρότερος από τον Πορτογάλο- την… τέλεια κοιλιά.

Ο Ρούνεϊ με τον προπονητή της Εβερτον και παλιά δόξα του ολλανδικού ποδοσφαίρου Ρόναλντ Κούμαν. Πώς θα τον διαχειριστεί ο κόουτς; REUTERS/ Phil Noble)
Ο Ρούνεϊ με τον προπονητή της Εβερτον και παλιά δόξα του ολλανδικού ποδοσφαίρου Ρόναλντ Κούμαν. Πώς θα τον διαχειριστεί ο κόουτς; REUTERS/ Phil Noble)

Οταν έφυγε από τη Μύκονο, ο Ρούνεϊ εθεάθη σε κακή κατάσταση έξω από μπαρ της Ιμπιζα. Η τελευταία του φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από εκείνες στις οποίες εικονίζεται να υπογράφει το νέο του συμβόλαιο (που μοίρασε η Εβερτον την Κυριακή), τον έδειχνε έξω από κατάστημα γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείων, να περιμένει το φαγητό του μέσα στο αυτοκίνητό του μαζί με τον γιό του. Οι υπάλληλοι τον αναγνώρισαν και το πειστήριο του… εγκλήματος -η selfie που τράβηξαν, με τον διάσημο ποδοσφαιριστή στο βάθος να δείχνει κάπως αμήχανος- ανέβηκε στο Twitter στις 6 Ιουλίου.

Το ερώτημα δεν είναι, εάν ο Ρούνεϊ μπορεί να ξαναγίνει καλός ποδοσφαιριστής, αλλά εάν μπορεί να ξαναγίνει ποδοσφαιριστής (γενικώς). Δεν τον πήραν τα χρόνια (θα γίνει 32 τον Οκτώβριο), όμως δείχνει παραιτημένος. Ο Κούμαν, ο προπονητής της Εβερτον, θα προσπαθήσει να του ξυπνήσει το κέφι για την μπάλα. Κίνητρα υπάρχουν, τρία και σπουδαία: να πάει με την εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, να δείξει στον Μουρίνιο ότι έκανε λάθος που τον έδιωξε, και να κλείσει τα στόματα όσων τον συγκρίνουν με τον Πολ Γκασκόιν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...