1027
| CreativeProtagon

Γιατί ο Μητσοτάκης πήρε «το ρίσκο της σταθερότητας»

|CreativeProtagon

Γιατί ο Μητσοτάκης πήρε «το ρίσκο της σταθερότητας»

Ο Πρωθυπουργός αιτιολόγησε εκτενώς σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την απόφασή του να εξαντλήσει την τετραετία, την οποία είχε ανακοινώσει στη Βουλή την Τετάρτη. Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις 7 Ιουλίου του 2019, είπε ότι αναλαμβάνει το κόστος που μπορεί να κρύβει ο «δύσκολος χειμώνας» που έχουμε μπροστά μας.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ξανά τη «βόμβα της απλής αναλογικής», σημειώνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια δύσκολη περίοδο. «Αν το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η δική του ευθύνη είναι να διασφαλίσει τη «σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα». 

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει» ξεκαθάρισε.

Και τώρα; 

Το κλείσιμο της περιόδου που ο Πρωθυπουργός έδειχνε να το σκέφτεται, οδηγεί «ατακαριστά», όπως έλεγαν οι παλιοί ηθοποιοί, στους λόγους πίσω από την απόφασή του να μην πάει σε πρόωρες εκλογές αλλά και στους τρόπους που αυτή η απόφαση επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ας δούμε τα βασικά σημεία:

Το κενό διακυβέρνησης. Καθώς θα μπαίνουμε σε ένα χειμώνα με ενεργειακή-πληθωριστική κρίση, επάνοδο του κορονοϊού, διαρκή επιθετικότητα από τον Ερντογάν (που θα «γκαζώνει» για τις δικές του εκλογές), φόβους για ύφεση στη Γερμανία (με πιθανότητα δελτίου σε ενέργεια και καύσιμα) και παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η επιλογή (διότι επιλογή θα ήταν οι πρόωρες εκλογές) να βρεθεί η χώρα με Πρωθυπουργό έναν δικαστικό – ακόμη και τον καλύτερο- και υπηρεσιακούς υπουργούς κρίθηκε ότι δεν μπορεί να περπατήσει. Θα ταίριαζε ίσως σε μια περίοδο που θα υπήρχε η πολυτέλεια του «αυτόματου πιλότου». Αυτός είναι λοιπόν ο διακηρυγμένος λόγος της απόφασης του να διέλθει από έναν ακόμη -τον τέταρτο- δύσκολο χειμώνα.

Η απουσία δυναμικής των αντιπάλων του. Παρότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει πως η επιλογή της εξάντλησης της τετραετίας μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, η μελέτη των δημοσκοπήσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, μετά από τρία δύσκολα χρόνια, η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από τη διαφορά στις εκλογές του 2019. Παράλληλα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις δυναμικής. «Δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και ήταν σαν να λέει δεν βιάζομαι γιατί δεν φοβάμαι ότι θα με φτάσουν οι άλλοι. Βεβαίως, στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί σε βάθος οκτώ ή δέκα δύσκολων μηνών.

Ο μύθος της «φρέσκιας εντολής». Το επιχείρημα υπέρ των πρόωρων εκλογών στηριζόταν και στο σκεπτικό ότι μια κυβέρνηση με «φρέσκια εντολή» μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα. Ωστόσο οι ανώμαλες περιστάσεις που βιώνει ο πλανήτης ολόκληρος αλλά και η ιδιαιτερότητα της απλής αναλογικής και του κυβερνητικού-διαχειριστικού κενού που συνεπάγεται αποδομούν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτή τη «βεβαιότητα». Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα για τον οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε». Μπορεί να φανταστεί κανείς οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό να λέει αυτή τη φράση στο προεκλογικό μπαλκόνι; Εχουμε δει την προηγούμενη δεκαετία, ομολογουμένως σε πιο δύσκολες περιστάσεις, πού οδηγεί η επιλογή να «πουλήσει» ένας πολιτικός αρχηγός στους ψηφοφόρους τον «παράδεισο» και μετά να κληθεί να διαχειριστεί την «κόλαση». Γιατί ακόμη κι αν δεν πρόκειται για κόλαση, που μάλλον δεν πρόκειται, ο χειμώνας απαιτεί διαχείριση σε όλα τα καυτά μέτωπα.  

-Το «χαρτί» του ανασχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση, παρότι ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι οι υπουργοί δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ότι η Βουλή δουλεύει συνεχώς πάνω σε νέα νομοσχέδια, η δέσμευση του να διανύσει το δύσκολο χειμώνα, αλλάζει τα πλάνα πολλών που είχαν ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς και ανταγωνίζονταν με τους γαμπρούς και τις νύφες για να κλείσουν χώρους συνεστιάσεων για τις προεκλογικές ομιλίες τους ή «για ένα κρασί». Το σκηνικό αλλάζει, και αν ο Πρωθυπουργός εννοεί αυτό που είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, με έμφαση στην επιτάχυνση των ρυθμών της Δικαιοσύνης, κρατάει στα χέρια του το «χαρτί» του ανασχηματισμού με το οποίο, είναι πια πολύ πιθανό, ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα επιλέξει την κυβέρνηση που θα «βγάλει» το χειμώνα και θα φτάσει έως στις κάλπες. 

-Το «τρέξιμο» του Ταμείου Ανάκαμψης και των έργων. Η συνέχεια, και όχι η διακοπή της ροής της κυβερνητικής δουλειάς από ένα τρίμηνο εκλογικής αστάθειας, ευνοεί και το τρέξιμο των έργων και των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις κατοικίες των πολιτών ως τους νέους οδικούς άξονες. Παράλληλα, επείγουν και παλαιότερα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν (πραγματικά, όχι με μουσαμάδες), όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση έκανε όλη τη διαχειριστική δουλειά της προετοιμασίας για το «Ελλάδα 2.0» και οι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν ότι θα κοβόταν στη μέση η κρίσιμη φάση της υλοποίησης πολλών projects.

-Η επένδυση στην ανθεκτικότητα της οικονομίας. Το επιχείρημα υπέρ των πρόωρων εκλογών στηριζόταν και στην αντικειμενική εκτίμηση ότι η ανάπτυξη «φρενάρει» διεθνώς, ότι αυτό θα επηρεάσει και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, άρα θα μειώσει και τα έσοδα του κράτους, άρα ο Σεπτέμβριος θα ήταν η «τελευταία ευκαιρία» για την κυβέρνηση, όπως έλεγαν αναλυτές, «να δώσει κάτι στους πολίτες πριν τις εκλογές»Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, έσπευσε να αποδομήσει και αυτό το επιχείρημα. Είπε ότι η ανάπτυξη «θα μας εκπλήξει ευχάριστα και όχι δυσάρεστα» και ότι «σε αυτό το δύσκολο χειμώνα, ή το δύσκολο χρόνο που έχουμε μπροστά μας» η ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί ανθεκτική άρα θα υπάρξουν «δημοσιονομικά περιθώρια». Αρα βλέπει ότι υπάρχει η δυνατότητα για στήριξη διαρκείας και ότι η δυνατότητα αυτή δεν εξαντλείται το φθινόπωρο. 

Συμπέρασμα. Αναλυτές ήδη βλέπουν στην οπτική του Πρωθυπουργού και στην επιμονή του να υπογραμμίζει τη στήριξη της κοινωνίας, το περίγραμμα του μηνύματος «μαζί κρατήσαμε στα δύσκολα» ώστε την άνοιξη να μπορεί να πει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα μετά από δύο παγκόσμιες κρίσεις.

Βεβαίως, παρότι ο στίχος του Διονύση Σαββόπουλου, «τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε γι’ άλλα δέκα χρόνια, άιντε, καθαρίσαμε», είναι ομολογουμένως εμπνευσμένος, στους καιρούς που ζούμε κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε στην κυβέρνησή του, ούτε στους πολίτες ότι ένας ακόμη χειμώνας «δια πυρός και σιδήρου» οδηγεί σε ξέφωτο. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...