573
Από τα επακόλουθα των τουρκικών βομβαρδισμών στο Ντέρικ της Συρίας | North Press Agency/Handout via REUTERS

«Γαμψό ξίφος»: Επιχείρηση-αντίποινα της Τουρκίας με βομβαρδισμούς σε Συρία και βόρειο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2022, 11:09
Από τα επακόλουθα των τουρκικών βομβαρδισμών στο Ντέρικ της Συρίας
|North Press Agency/Handout via REUTERS

«Γαμψό ξίφος»: Επιχείρηση-αντίποινα της Τουρκίας με βομβαρδισμούς σε Συρία και βόρειο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2022, 11:09

Την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία ανακοίνωσε την Κυριακή η Τουρκία, δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από κούρδους τρομοκράτες», σύμφωνα με την Αγκυρα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή την Παρασκευή, εκφράζοντας φόβους για «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» σε Συρία και Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις περιοχές.

«Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε», επεσήμανε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στο σχετικό ανακοινωθέν του, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81.

Η επιχείρηση διεξάγεται «με βάση δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα όπως προβλέπεται στο Αρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», προσέθεσε.

Στη διάρκεια της νύκτας το υπουργείο, αναφερόμενο στην επίθεση που σημειώθηκε την περσαμένη Κυριακή στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Πόλης, σχολίασε μέσω Twitter: «Η ώρα του λογαριασμού έχει φτάσει! Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους».

Οι τουρκικές Αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Αγκυρα συνδέεται με το PKK.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε το υπουργείο Αμυνας σε δεύτερη ανάρτηση, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τους στόχους που επλήγησαν.

Ηρθε «η ώρα του λογαριασμού», διεμήνυσε, επίσης μέσω Twitter, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, κοινοποιώντας εικόνες με μαχητικά που απογειώνονται και βίντεο από τα πλήγματα στις παραπάνω περιοχές.

Η Αγκυρα, στρατεύματα της οποίας είναι παρόντα σε αρκετούς τομείς της βόρειας Συρίας, όπου έχουν εγκαταστήσει βάσεις, απειλούσε ήδη από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τις οποίες επίσης χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Μεταξύ του 2016 και του 2019, ο τουρκικός στρατός είχε εξαπολύσει άλλες τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών παραστρατιωτικών και άλλων οργανώσεων.

Τόσο το PKK όσο και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, απέρριψαν την κατηγορία της Αγκυρας πως βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην Ιστικλάλ.

Τι λέει η πλευρά των Κούρδων

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας κατηγόρησαν την Τουρκία πως βομβάρδισε περιοχές υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο τμήμα της συριακής επικράτειας ήδη από το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο θέσεις τους στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια) και Χασάκα (βορειοανατολικά), κυρίως στην πόλη Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία και τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι.

Εγιναν πάνω από είκοσι πλήγματα του τουρκικού στρατού στις δύο επαρχίες, ανέφερε από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι σύροι στρατιωτικοί, κατά την ίδια πηγή.

Ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Αμπντι καταδίκασε τους «επιθετικούς και βάρβαρους» τουρκικούς βομβαρδισμούς.

«Ο τουρκικός βομβαρδισμός στις περιοχές μας απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Δεν ωφελεί κανέναν. Θα κάνουμε το παν για να αποφευχθεί μείζων καταστροφή. Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος», τόνισε μέσω Twitter.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...