216
Μία γυναίκα κάνει ποδήλατο με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ (φωτογραφία αρχείου) | EPA/IAN LANGSDON

Εως 4.000 ευρώ η επιδότηση Μακρόν για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 12:35
Μία γυναίκα κάνει ποδήλατο με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/IAN LANGSDON

Εως 4.000 ευρώ η επιδότηση Μακρόν για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 12:35

Σειρά νέων μέτρων εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν για να αυξήσει τα ποδήλατα και να μειώσει τα ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Γαλλίας.

Το κράτος δίνει έως 4.000 ευρώ σε κάθε πολίτη που θέλει να ανταλλάξει το όχημά του για να αγοράσει ηλεκτρικό ποδήλατο.

Το νέο «Plan Vélo» είναι η πιο γενναιόδωρη έως τώρα εξαγγελία της γαλλικής κυβέρνησης, με την οποία φιλοδοξεί να αυξήσει στο 9% –από 3% σήμερα– το ποσοστό των πολιτών που χρησιμοποιούν καθημερινά ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, μέχρι το 2024.

Βέβαια, απέχει πολύ για να φτάσει τις παραδοσιακά ποδηλατικές χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Ολλανδίας –όπου το ποσοστό των φανατικών ποδηλατών φτάνει το 27%–, της Δανίας, αλλά και της Γερμανίας.

Πάντως, χάρη στις επιδοτήσεις της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία έχει κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα, καθώς έχει γίνει μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση ποδηλάτου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, το ανώτερο ποσό των 4.000 ευρώ δικαιούνται όλα τα μέλη της οικογένειας σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, σε συγκεκριμένες αστικές ζώνες. Παράλληλα, η επιδότηση για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανέβηκε στα 400 ευρώ για την αγορά οποιουδήποτε είδους ποδηλάτου.

Επιπλέον της κρατικής επιδότησης, υπάρχει και η δημοτική σε πολλούς δήμους. Στο Παρίσι π.χ., η πόλη δίνει έως 500 ευρώ σε κάθε δημότη που θέλει να αγοράσει ηλεκτρικό ποδήλατο ή απλό σπαστό ποδήλατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...