383
Το Κολοσσαίο φωτισμένο με κόκκινο χρώμα και με ονόματα δολοφονημένων γυναικών για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών | EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Ιταλία: Θλιβερή αύξηση-ρεκόρ στις γυναικοκτονίες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 14:08
Το Κολοσσαίο φωτισμένο με κόκκινο χρώμα και με ονόματα δολοφονημένων γυναικών για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
|EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Ιταλία: Θλιβερή αύξηση-ρεκόρ στις γυναικοκτονίες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 14:08

Κατά 16% αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες στην Ιταλία τον περασμένο χρόνο, ενώ στις περισσότερες, δράστης ήταν μέλος της οικογένειας του θύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, από την 1η Αυγούστου του 2021 έως τις 31 Ιουλίου του 2022, σημειώθηκαν 125 γυναικοκτονίες έναντι 108, την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Από τις 125, οι 108 είχαν ως δράστη κάποιον άντρα μέσα στην οικογένεια του θύματος, ενώ σε 68 περιπτώσεις, ο δολοφόνος ήταν ο νυν ή πρώην σύντροφος της γυναίκας.

Οπως σημειώνει ο Guardian, σύμφωνα με τους αριθμούς, στην Ιταλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες.

Στις 27 Ιουλίου, η 58χρονη Μάρτσια Μπετίνο σκοτώθηκε στο σπίτι της στη Γένοβα από τον σύζυγό της, ο οποίος συνελήφθη. Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η 33ρονη Βαλεντίνα Ντι Μάουρο σκοτώθηκε στο σπίτι της κοντά στη Λίμνη Κόμο. Ο σύντροφός της συνελήφθη για τη δολοφονία της.

Η πιο πρόσφατη γυναικοκτονία στην Ιταλία καταγράφηκε στις 7 Αυγούστου, όταν ένας άνδρας σκότωσε στο ξύλο με ένα μπαστούνι τη σύζυγό του, 74χρονη Σιλβάνα Αρένα, στο σπίτι τους, κοντά στο Τορίνο.

«Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών είναι αδιαμφισβήτητα: όταν άλλα εγκλήματα παρουσιάζουν μείωση, οι γυναικοκτονίες αυξάνονται. Είναι συνέπεια της πλήρους υποτίμησης της θεσμικής πολιτικής κατά αυτών των εγκλημάτων», δήλωσε η Ελίζα Ερκολι, πρόεδρος της οργάνωσης κατά της έμφυλης βίας και υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, Differenza Donna.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2018, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, της Κομισιόν, τοποθετεί την Ιταλία ένατη και 10η, ανάμεσα σε 15 χώρες της ΕΕ, όσον αφορά τον αριθμό των γυναικών που δολοφονούνται από συντρόφους/συζύγους και συγγενείς, αντίστοιχα. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα, η Φινλανδία και η Σουηδία, στις δολοφονίες από ερωτικό σύντροφο/σύζυγο και η Λετονία, η Μάλτα και η Αυστρία, στις δολοφονίες από συγγενή.

«Εξετάζοντας τα στοιχεία των πέντε τελευταίων χρόνων, βλέπουμε ότι δεν αλλάζουν πολύ από τη μία χρονιά στην άλλη. Το πιο τρομακτικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν φαίνεται να μπορούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση. Το γεγονός ότι ο αριθμός των δολοφονιών γυναικών αυξάνεται, καταδεικνύει την αποτυχία των πολιτικών που έχουμε εφαρμόσει. Σημειώνονται τουλάχιστον 100 γυναικοκτονίες κάθε χρόνο και αυτό, σε μία πολιτισμένη χώρα είναι απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά στον Guardian, η Λουίζα Ριτσιτέλι, συντονίστρια για την Ιταλία του παγκόσμιου δικτύου One Billion Rising, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...