511
Σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ στη Ρεβυθούσα. Πέρα από τις επενδύσεις σε υποδομές, η Ελλάδα έχει δαπανήσει τα περισσότερα και σε άμεση στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις | Dimitris Kapantais / SOOC

FT και Bloomberg: Η Ελλάδα έδωσε τα περισσότερα για την ακρίβεια

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 12:09
Σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ στη Ρεβυθούσα. Πέρα από τις επενδύσεις σε υποδομές, η Ελλάδα έχει δαπανήσει τα περισσότερα και σε άμεση στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις
|Dimitris Kapantais / SOOC

FT και Bloomberg: Η Ελλάδα έδωσε τα περισσότερα για την ακρίβεια

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 12:09

Μετά το Bloomberg, που επικαλούμενο το Bruegel ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέβαλε το υψηλότερο ποσό ως μέρος του ΑΕΠ (3,7%) για να θωρακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης, ήταν η σειρά των Financial Times να σημειώσουν με γραφήματα και ανάλυση ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει δώσει μέχρι σήμερα -αναλογικά- το περισσότερα χρήματα για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα παραμένει σύμφωνα με τους FT σε χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ενδεικτικά, στο σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει τη μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να νοικοκυριά (σε ευρώ ανά κιλοβατώρα) συμπεριλαμβανομένων των φόρων, το κόστος του ρεύματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο πίνακας των Financial Times απεικονίζει τη μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά (σε ευρώ ανά κιλοβατώρα) σε εννέα χώρες της Ευρώπης

Με βάση την έρευνα του Bruegel που επικαλείται το Bloomberg, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της Ελλάδας από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 αγγίζουν τα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με δαπάνες 3,6% του ΑΕΠ και ακολουθεί η Ιταλία με 2,8% του ΑΕΠ. Συνολικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δαπανήσει 280 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Tο Bloomberg, αναφερόμενο στην Ελλάδα, που ήδη φορολόγησε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, σημείωσε ότι η χώρα μας θα καλύψει το Σεπτέμβριο το 94% της αύξησης για τα περισσότερα νοικοκυριά, με τα φτωχότερα να λαμβάνουν σχεδόν 100% στήριξη. Οι επιδοτήσεις αυτές ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 1,1 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα.  

Οι αναλύσεις γίνονται με φόντο τα μέτρα που σχεδιάζει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα οποία θα συζητηθούν στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου. Οποια μέτρα δεν ωριμάσουν ως την Παρασκευή θα μπουν στο συνολικό πακέτο που θα ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την «Κατάσταση της Ενωσης», την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. 

Οπως αναφέρει το Politicoστα μέτρα περιλαμβάνεται η φορολόγηση των κερδών των παραγωγών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, η παροχή πιστώσεων για τις εταιρείες ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές καθώς και η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, με τον Πούτιν να αντιδρά και να απειλεί με συνολική διακοπή των ροών φυσικού αερίου και πετρελαίου, και τη Γερμανία να εμφανίζεται δύσπιστη σε μία τέτοια ιδέα. «Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον του πλαφόν, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες» σημείωσε το Politico, για όσους πέρα από τη Γερμανία δείχνουν να μη θέλουν το πλαφόν. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...