602
Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, είναι προς τo παρόν έρημη - ακόμα και οι πισίνες δεν είχε νόημα να γεμίσουν. Τι θα γίνει; | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ερχεται πιο σύντομα το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 09:02
Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, είναι προς τo παρόν έρημη - ακόμα και οι πισίνες δεν είχε νόημα να γεμίσουν. Τι θα γίνει;
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ερχεται πιο σύντομα το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 09:02

Οποιος πίστευε ότι το κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, ήταν το δύσκολο μέρος, τώρα διαψεύδεται: το αληθινά δύσκολο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό φάνηκε και μετά τις γενικόλογες ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό (εδώ), ή ακόμα και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην ημεδαπή για τις οργανωμένες παραλίες (εδώ). Από τους διαχειριστές των πλαζ που υπενθυμίζουν ότι με 40 λουόμενους ανά στρέμμα δεν βγαίνει η λογιστική άσκηση, μέχρι τους ξενοδόχους που αντιλαμβάνονται ότι για μια σεζόν Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ίσως να μην έχει καν νόημα να ανοίξουν, τα προβλήματα και τα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Και εκεί έρχεται η κυβέρνηση να βρει λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στις λύσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό» είπε ο κ. Πέτσας, διαμηνύοντας πάντως ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη».

Στην κυβέρνηση επέλεξαν να «διαβάσουν» θετικά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βλέποντας πεδίο περαιτέρω ανάδειξης της Ελλάδας σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Είναι μια αισιόδοξη ανάγνωση μολονότι η Κομισιόν απέρριψε δύο ελληνικές προτάσεις:

πρώτον η ευρωπαϊκή γραφειοκρατεία πήρε εμμέσως πλην σαφώς θέση κατά των vouchers, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι «επιλογή» του ταξιδιώτη (άρα ο καθένας θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή χρημάτων από τις εταιρείες και όχι να παίρνει voucher για το μέλλον, όπως ζητούσε η Αθήνα)

και δεύτερον δεν δέχθηκε την ελληνική πρόταση για τεστ κορονοϊού ή αντισωμάτων 72 ώρες πριν από το ταξίδι, με τη λογική ότι ένας ταξιδιώτης μπορεί να προσβληθεί στον ιό στο μεσοδιάστημα.

Ωστόσο από την κυβέρνηση είδαν ως κέρδος δύο άλλα, ίσως πιο σημαντικά ζητήματα:

α) το ότι ότι δεν «πριμοδοτούνται» οι οδικές ή οι σιδηροδρομικές μεταφορές εις βάρος των αεροπορικών (κάτι που θα έπληττε τα συμφέροντα του Νότου σε σχέση με τις χώρες του Βορρά). Στην ελληνική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση ότι «πέρασε» η θέση της Ελλάδας να μην υπάρχει κενή θέση στα αεροπλάνα – αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τις αεροπορικές εταιρείες και ως εκ τούτου για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος.

και β) διευκολύνεται συνολικά η μετακίνηση μεταξύ περιοχών της ΕΕ «με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς» (πχ. Αυστρία – Ελλάδα).

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι μέχρι στιγμής οι μεγάλοι «πελάτες» της Ελλάδας, χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, δεν έχουν «παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά». Ηδη στη Βρετανία η κυβέρνηση προειδοποίησε (εδώ) τους πολίτες να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές για εφέτος –άλλωστε ο Μπόρις Τζόνσον έχει πει για καραντίνα 14 ημερών σε όσους μπαίνουν στη χώρα, δηλαδή και σε όσους επιστρέφουν από ένα ενδεχόμενο ταξίδι στο εξωτερικό. Παράλληλα και στη Γερμανία η στάση της κυβέρνησης Μέρκελ ως προς αυτό το θέμα μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον επαμφοτερίζουσα (εδώ). Η δε Ιταλία δεν θα ανοίξει καν τα σύνορά της…

Το επόμενο βήμα; Ο κ. Πέτσας μίλησε για θέμα 24ώρων να ανακοινωθεί το ελληνικό σχέδιο για τον τουρισμό, που όπως είπε «δεν είναι ένα κοινό σχέδιο» καθώς το τι θα κάνει η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα το περιμένει όλος ο κόσμος.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της σταδιακής άρσης του lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 28 Απριλίου (εδώ), τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Το ζήτημα όμως είναι με τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα, αυτά δηλαδή που θα φιλοξενήσουν τους τουρίστες αν όλα πάνε καλά και έρθουν στη χώρα μας. Σύμφωνα λοιπόν με «Τα Νέα», διατυπώνονται σκέψεις για αναθεώρηση των χρονοδιαγραμμάτων και συγκεκριμένα για ταχύτερο άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων, ακόμα και αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (8 Ιουνίου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...