520
Η Μέρκελ στη σύσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων | Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Μέρκελ: Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα σχολεία, αμφιβολίες για διακοπές στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2020, 13:05
Η Μέρκελ στη σύσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων
|Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Μέρκελ: Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα σχολεία, αμφιβολίες για διακοπές στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2020, 13:05

Τα νούμερα του κορονοϊού στη γειτονική Δανία προβληματίζουν την Γερμανία.

Το Βερολίνο αποφάσισε μεν να ανοίξει τις παιδικές χαρές, τα μουσεία, τους χώρους λατρείας και τους ζωολογικούς κήπους, όμως η απόφαση για τις σχολικές μονάδες και τους παιδικούς σταθμούς, θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών, όπως και για την επανέναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, θα ληφθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, στις 6 Μαΐου.

Οι γερμανοί λοιμωξιολόγοι διαφωνούν για το ρόλο που παίζουν τα παιδιά στη μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα.

Και καθώς οι Αρχές της Δανίας δήλωσαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης αυξήθηκε σημαντικά, αφότου η χώρα άνοιξε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς προ δυο εβδομάδων, η καγκελαρία διστάζει να ανακοινώσει την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων.

Στην διάσκεψη που είχε την Πέμπτη το βράδυ η Μέρκελ με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων της Γερμανίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις συνέπειες από την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown.

Οι επιστήμονες έφεραν ως παράδειγμα την Δανία και τον δείκτη R0, που δείχνει πόσους ανθρώπους κολλάει ένας που έχει κορονοϊό, ενώ οποιοδήποτε μέγεθος κάτω του 1 σημαίνει ότι η μετάδοση περιορίζεται, αλλά η αύξηση αυτή μειώνει τα περιθώρια ελιγμών της χώρας.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων στη Δανία, ο αριθμός αυτός ανέβηκε από το 0,6 στο 0,9.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Βερολίνο αποφάσισε να μην ληφθεί απόφαση ως τις 6 Μαΐου για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.

«Κάθε χαλάρωση οδηγεί στο να κινούνται περισσότεροι άνθρωποι, να συναντιούνται και να γεμίζουν τα μέσα μεταφοράς», είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

«Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε συνέχεια το πώς αυτό επηρεάζει τη μετάδοση του ιού», τόνισε.

Παρόμοια προσέγγιση ακολουθούν και άλλες χώρες στην Ευρώπη. Ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει τα δημοτικά όταν άρει κάποιους περιορισμούς στις 11 Μαϊου, η Ιταλία κρατά κλειστά τα σχολεία έως το Σεπτέμβριο.

Ξεχάστε τον τουρισμό στην Ευρώπη

Στο μεταξύ αρνητική είναι η καγκελάριος για το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να κάνουν διακοπές σε χώρες της Ευρώπης – και στην Ελλάδα- το καλοκαίρι.

Ο τουρισμός και η εστίαση αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, συμφώνησαν η Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την τηλεδιάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ευρώπης «δεν βρίσκονται για την ώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αποφάσεις για ξενοδοχεία και εστιατόρια θα ληφθούν πιθανότατα στο δεύτερο μισό του Μαΐου. Στο μεταξύ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση όλων των μεγάλων εκδηλώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Τα ταξίδια για διακοπές θα πρέπει, σύμφωνα με την Μέρκελ και τον Ζέντερ, να γίνουν – εάν γίνουν καν – εντός Γερμανίας. Εάν το καλοκαίρι καταστεί δυνατό να γίνουν διακοπές εντός της χώρας, ο βαυαρός Πρωθυπουργός πρότεινε την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ η καγκελάριος τη δική της εκλογική περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι τα σύνορα τουλάχιστον προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι πριν από τα μέσα Ιουνίου. «Δεν μπορεί ωστόσο να το υποσχεθεί κανείς», παραδέχτηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...