2347
Ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις από τα μέσα Μαΐου | REUTERS

Κομισιόν: Ετσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνο – το σχέδιο για τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2020, 12:58
Ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις από τα μέσα Μαΐου
|REUTERS

Κομισιόν: Ετσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνο – το σχέδιο για τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2020, 12:58

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, αλλά όχι αντίστοιχη υποχρέωση για κενές θέσεις στη μεσαία σειρά των αεροσκαφών, περιλαμβάνει η οδηγία της Κομισιόν για την επανεκκίνηση των αεροπορικών μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της οδηγίας, οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα υποχρεούνται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, η χρήση μάσκας ωστόσο από επιβάτες και προσωπικό εν πτήσει ή στα αεροδρόμια θα είναι εκ των ων ουκ άνευ στη νέα εποχή των αερομεταφορών.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδιών εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η οδηγία προσθέτει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να διαμένουν σε ξενοδοχεία με ασφάλεια, να τρώνε σε εστιατόρια ή να επισκέπτονται παραλίες με ασφάλεια.

«Μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, οι ανάγκες και οι ωφέλειες του τουρισμού πρέπει να σταθμίζονται απέναντι στο ρίσκο του να διευκολυνθεί και πάλι η διάδοση του ιού», υπογραμμίζεται. Επισημαίνεται όμως ότι οι περιορισμοί θα επιστρέψουν αν υπάρξει ένα μεγάλο δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού.

Παραμένει ασαφές τι θα ισχύσει για τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρώπης, με την Κομισιόν να παραδέχεται ότι επί του παρόντος το βάρος θα πέσει στον εσωτερικό τουρισμό και τον τουρισμό εντός της Ενωσης.

Η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντική. Οι εφαρμογές θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ.

Η εν λόγω οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο συστάσεων που θα απευθύνει για τη σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών με στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τουρισμός και μεταφορές: Οδηγίες της Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών και την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2020 και μετά

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει ένα πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, μετά από μήνες σε lockdown, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν στοχεύουν στο να προσφέρουν στους πολίτες την ευκαιρία της απαραίτητης ξεκούρασης, χαλάρωσης και καθαρού αέρα.
Μόλις το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, στη δική τους χώρα της ΕΕ ή πέρα από τα σύνορά της χώρας τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης.
Το πακέτο των κατευθυντήριων γραμμών στοχεύει επίσης να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους τουρίστες.

Το πακέτο της Επιτροπής για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιλαμβάνει:

– Μια συνολική στρατηγική ανάκαμψης για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια
– Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
– Ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού
– Μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά vouchers μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές.
– Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για δομές φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία.

Για τουρίστες και ταξιδιώτες

Η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα, την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά με τα ακόλουθα μέτρα:

Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα:

Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια είναι βασικά για τον τουρισμό.
Καθώς τα κράτη μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα.
Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την υγειονομική κατάσταση, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να ληφθούν πάλι κάποια μέτρα εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων τριών κριτηρίων:

–    επιδημιολογικά, εστιάζοντας κυρίως σε περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC ·
–   τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών λόγων.
– Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις – επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές, νομούς ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των εργαζομένων στις μεταφορές και των επιβατών:

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.

Επαναλειτουργία τουριστικών υπηρεσιών με ασφάλεια:

Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.
Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία: επαρκή ικανότητα του συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση και ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.
Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Διασφάλιση διασυνοριακής διαλειτουργικότητας εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών:

Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
Τέτοιες εφαρμογές ιχνηλατησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, πρέπει να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.
Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για μία πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν χρησιμοποιούν.
Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.

Καθιστώντας τα voucher μία πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές:

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ vouchers ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μετακίνησης (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια.
Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα voucher θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Τα εθελοντικά voucher πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.
Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων

Η Κομισιόν σκοπεύει να υποστηρίξει τον κλάδο του ευρωπαϊκού τουρισμού διασφαλίζοντας ρευστότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες μέσω:
Ευελιξίας στους κανόνες κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να προωθούν διάφορα σχήματα, όπως συστήματα εγγυήσεων για κουπόνια και άλλα συστήματα ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα ικανοποιούνται οι αξιώσεις αποζημίωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα συστήματα κουπονιών μπορούν να εγκριθούν πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, μετά από κοινοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος -μέλος.
Κοινοτικής χρηματοδότησης: Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Instrument, υπό κοινή διαχείριση με τα κράτη- μέλη.
Επιπλέον, η Κομισιόν διέθεσε χρηματοδότηση έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Εως και 100 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας:

Το πρόγραμμα SURE βοηθά τα κράτη μέλη να καλύψουν το κόστος εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας.
Η Κομισιόν υποστηρίζει επίσης τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης, των κοινωνικών εταίρων και των εταιρειών για τη διευκόλυνση της επανεκπαίδευσης, ιδίως για τους εποχικούς εργαζόμενους.
Φέρνοντας σε επαφή πολίτες με τοπικές τουριστικές προσφορές, προωθώντας τοπικά αξιοθέατα και τον τουρισμό και την Ευρώπη ως ασφαλή τουριστικό προορισμό:
Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με κράτη μέλη για την προώθηση ενός συστήματος κουπονιών, βάσει του οποίου οι πελάτες θα μπορούν να υποστηρίζουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία ή εστιατόρια.
Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες που παρουσιάζουν την Ευρώπη ως υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό.
Για την συμπλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κράτη μέλη για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) και θα ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών, ώστε να προσφέρει περισσότερες επιλογές, καλύτερη κατανομή πόρων και νέους τρόπους διαχείρισης των ταξιδιών και των τουριστικών ροών.
Η Κομισιόν θα οργανώσει ένα συνέδριο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό με θεσμικά όργανα της ΕΕ, τον κλάδο, τις περιφέρειες, τις πόλεις και άλλους ενδιαφερόμενους για να οικοδομήσουν από κοινού το μέλλον ενός βιώσιμου, καινοτόμου και ανθεκτικού ευρωπαϊκού τουρισμού – την «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2050».

Ηδη πάντως, πέντε εταιρείες ξεκινούν και πάλι πτήσεις προς την Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Πρώτη η Bulgaria Air εγκαινιάζει τον Μάιο επιλεγμένο αριθμό ευρωπαϊκών δρομολογίων, προγραμματίζοντας από τις 10 Μαϊου του 2020, 37 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις από Σόφια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ανάμεσα στις οποίες και η πτήση Σόφια-Αθήνα μια φορά την εβδομάδα.

Η KLM προτίθεται να ξεκινήσει 16 δρομολόγια, με 334 εβδομαδιαίες πτήσεις μέσα στον Ιούνιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την 1η Ιουνίου επαναλαμβάνεται το δρομολόγιο Αμστερνταμ – Αθήνα, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα.

Από τις 24 Μαΐου, επαναρχίζουν και επιλεγμένα δρομολόγια της Eurowings μεταξύ των οποίων οι πτήσεις Κολωνία – Καβάλα, από τις 23 Μαΐου, δύο φορές την εβδομάδα, Ντίσελντορφ – Ηράκλειο, από τις 23 Μαΐου, μία φορά την εβδομάδα και Ντίσελντορφ – Θεσσαλονίκη, από τις 19 Μαΐου, δύο φορές την εβδομάδα.

Συνολικά 34 δρομολόγια θα προσφέρει από τα μέσα Μαΐου και η Lufthansa. Από τις 18 Μαΐου θα εκτελείται, μεταξύ άλλων, σε καθημερινή βάση το δρομολόγιο Φρανκφούρτη – Αθήνα.

Πιο μετά, στις 19 Ιουνίου, η British Airways, θα προσφέρει τη σύνδεση Λονδίνο (Χίθροου) – Αθήνα, με συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα. Στόχος, οι 316 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις μέσα στον Ιούνιο.

Με ποιους συζητά η Ελλάδα

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ ntv Frühstart, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, εντεταλμένος για θέματα Τουρισμού, Τόμας Μπαράις, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων αναφορικά με την ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία.

Ο Μπαράις αποκλείει πάντως τη σύναψη διμερών συμφωνιών για δημιουργία τουριστικών διαδρόμων, πρόταση που φέρεται να υπεβλήθη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επιθυμία του Βερολίνου είναι να βρεθούν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τη Deutsche Welle, o υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τον Τόμας Μπαράις, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα.

Η Αθήνα, τόνισε ο κ. Θεοχάρης αναμένει τις προτάσεις της Κομισιόν, «αλλά εάν είναι light, θα “σπρώξει” την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων και μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών».

Πάντως στο γερμανικό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε ότι η τουριστική προειδοποίηση του υπουργείου του για ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουνίου «λόγω των κλειστών συνόρων, πολλών περιορισμών στην είσοδο τουριστών σε άλλες χώρες, στα περιοριστικά μέτρα και τον περιορισμένο τρόπο δημόσιας ζωής που συνεχίζονται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ».

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους μας και με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν φυσικά συμφέρον να ξαναρχίσει ο τουρισμός… είναι και προς το δικό μας συμφέρον, αλλά θα πρέπει να το επιτρέπει και η κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε συνεχώς», ανέφερε συγκεκριμένα και επανέλαβε ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί τακτικά με ευρωπαίους ομολόγους του.

«Θέση μας», τόνισε, «είναι ότι έχει περισσότερο νόημα ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, για να έχουμε ενιαία στάση επί τη βάσει διαφανών κριτηρίων για τους πολίτες μας, που μας ρωτούν πού να ταξιδέψουν».

Από την πλευρά της η Μπεάτε Μπαρόν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, υπογράμμισε την ανάγκη “σαφήνειας για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, οι περιορισμοί για τα ταξίδια εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις”. Η εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδωσε διευκρινίσεις για προηγούμενες δηλώσεις του Τόμας Μπαράις, που ερμηνεύτηκαν ως προτροπή στους Γερμανούς για διακοπές εντός Γερμανίας, λέγοντας ότι ότι ο κ. Μπαράις ανέφερε ότι γι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι ακόμη δυνατόν να γίνονται μακρινά και μεγάλα ταξίδια και ότι υπάρχουν τόποι διακοπών στη Γερμανία και προορισμοί στον ευρωπαϊκό χώρο”.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...