717
Οι διαδηλωτές πυροσβέστες κατέλαβαν όλο το οδόστρωμα προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα σε μια τεράστια περιοχή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επεισόδια σε διαδήλωση πυροσβεστών στην Κηφισίας – Κυκλοφοριακό χάος στα βόρεια προάστια

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 14:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/11/2021, 19:55
Οι διαδηλωτές πυροσβέστες κατέλαβαν όλο το οδόστρωμα προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα σε μια τεράστια περιοχή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επεισόδια σε διαδήλωση πυροσβεστών στην Κηφισίας – Κυκλοφοριακό χάος στα βόρεια προάστια

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 14:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/11/2021, 19:55

Επεισοδιακή εξέλιξη είχε η συγκέντρωση πυροσβεστών έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ηδη από νωρίς το μεσημέρι είχαν προκληθεί τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στα βόρεια προάστια της Αττικής καθώς οι διαδηλωτές —μια μερίδα τους έστω— αποφάσισαν να καταλάβουν κάποια στιγμή όλο το καθοδικό ρεύμα της λεωφόρου, με συνέπεια να ακινητοποιηθούν αυτοκίνητα για πολλά χιλιόμετρα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαλύθηκε με επέμβαση της αστυνομίας που προχώρησε σε ρίψεις νερού, βομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ υπήρξε ένας τραυματίας πυροσβέστης. Αργότερα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα «Εποχικοί Πυροσβέστες» στο Facebook έδειξε τον τραυματισμό του πυροσβέστη.

 

Μέλη του σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών είπαν πως ο τραυματίας οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Κατά την ίδια σελίδα, πολλοί πυροσβέστες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση εμφάνισαν προβλήματα ακοής λόγω εκτεταμένης ρίψης χειροβομβίδων κρότου λάμψης από την πλευρά της αστυνομίας.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε προσαγωγές πέντε ατόμων.

Οι πυροσβέστες συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο, στο ύψος του εμβολιαστικού κέντρου «Προμηθέας», ύστερα από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Ζητούσαν την άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με αύξηση της οργανικής δύναμης κατά περισσότερες από 4.000 οργανικές θέσεις και αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων καθώς και βελτίωση των συνθήκων εργασίας. Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, το βασικό αίτημα ήταν η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Η ΕΛ.ΑΣ, σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, έκανε λόγο για «ένταση» και ανέφερε:

«Την 10.00 ώρα σήμερα (Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021), με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν σταδιακά (1.000) περίπου άτομα, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Την 12.00 ώρα και ενώ (600) περίπου άτομα από τους συγκεντρωμένους είχαν αποχωρήσει, οι εναπομείναντες μετακινήθηκαν και κατέλαβαν το οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας.

Ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής τους κάλεσε να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων και να μην διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Επιπρόσθετα για να μην παρεμποδισθεί η μετακίνηση των πολιτών-ασθενών στα παρακείμενα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Εμβολιαστικό Κέντρο Αμαρουσίου).

Οι συγκεντρωμένοι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες (τουλάχιστον 10) μετακινήσεις στο οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος.

Οι Αστυνομικές Δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, προκειμένου να οριοθετήσουν την συγκέντρωση, με κατάλληλες κινήσεις, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χρήση νερού από το Ειδικό Όχημα απώθησαν τους συγκεντρωμένους και αποκαταστάθηκε με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Κηφισίας.

Από το σημείο προσήχθησαν (5) άτομα»

Προανακρίσεως επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ για τα συμβάντα στην ανωτέρω συγκέντρωση, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Καταδίκη από την αντιπολίτευση

Σε κάθε περίπτωση η καταστολή της συγκέντρωσης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «τους πυροσβέστες, ήρωες του καλοκαιριού, αντιμετωπίζει με σκληρό αυταρχισμό το Επιτελικό Κράτος Μητσοτάκη. Την ώρα που συζητούσαμε έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με το προεδρείο των εποχικών Πυροσβεστών στο πλαίσιο απολύτως ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας, το Επιτελικό Κράτος Μητσοτάκη, συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό του κατήφορο, έδειξε για μία ακόμη φορά το ακραία αυταρχικό του πρόσωπο.

Το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια, ανέφερε πως είναι «αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα να καταστέλλεται το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας αυτών, που πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως ήρωες στις τραγικές πυρκαγιές του καλοκαιριού».

Το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι οι πυροσβέστες απ’ όλοι την Ελλάδα, μόνιμοι, εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη λεωφόρο Κηφισίας, «διεκδικώντας τα πάγια αιτήματά τους» δέχτηκαν «την επίθεση των δυνάμεων καταστολής» και προσέθεσε πως «δεν πρόκειται πια για μια περιστασιακή αντιδημοκρατική συμπεριφορά που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω των οργάνων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» αλλά «για μια μόνιμη δομημένη κατάσταση καταπίεσης κάθε φωνής στη χώρα που διεκδικεί αξιοπρέπεια και σεβασμό από το κράτος».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...