470
O αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (δεξιά) υποδέχθηκε τον ιταλό αντιπρόεδρο Ματέο Σαλβίνι στην Ουάσινγκτον – οι Αμερικανοί διεμήνυσαν στους Ιταλούς να τελειώνουν με τα έργα του αγωγού ΤΑΡ | EPA/SHAWN THEW

Εντολή ΗΠΑ στον Σαλβίνι: «Ολοκληρώστε τον ΤΑΡ!»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 19:52
O αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (δεξιά) υποδέχθηκε τον ιταλό αντιπρόεδρο Ματέο Σαλβίνι στην Ουάσινγκτον – οι Αμερικανοί διεμήνυσαν στους Ιταλούς να τελειώνουν με τα έργα του αγωγού ΤΑΡ
|EPA/SHAWN THEW

Εντολή ΗΠΑ στον Σαλβίνι: «Ολοκληρώστε τον ΤΑΡ!»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 19:52

Ενα έργο κεφαλαιώδους σημασίας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα πιέζει την ιταλική συγκυβέρνηση η οποία επ’ αυτού φαίνεται ότι διχογνωμεί.

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) είναι ένα πρότζεκτ που άρχισε το 2016 ώστε να φέρει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, Ελλάδας και Τουρκίας αζέρικο φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Οι Αμερικανοί επείγονται για την αποπεράτωση του αγωγού, αφού εκεί στηρίζουν τις ελπίδες τους για την ενεργειακή απομόνωση της Ρωσίας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ευρώπη. (Ανάλογες πρόσφατες προσπάθειες τους για εξουδετέρωση της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας εδώ.)

Επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν το περίμενε, αλλά οι αμερικανοί κυβερνητικοί του διεμήνυσαν ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις εργασίες αποπεράτωσης των έργων του ΤΑΡ.

Η La Repubblica ασχολήθηκε με το θέμα.

Σχέδιο της La Repubblica για τους «δρόμους του φυσικού αερίου». Με κίτρινο χρώμα σημειώνεται ο TAP

Η ιταλική αντιπροσωπεία αιφνιδιάστηκε, λέει η ιταλική εφημερίδα, βλέποντας τους Αμερικανούς να επιμένουν ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η συγκυβερνώσα στη Ρώμη παράταξη των «Πεντάστερων» δεν έχουν λυθεί. Το δήλωσαν απερίφραστα αυτό στον Σαλβίνι, τονίζοντας ότι το έργο αποτελεί θεμελιώδους σημασίας επένδυση για τον Λευκό Οίκο. Οχι τόσο από οικονομικής άποψης, όσο από γεωπολιτικής. Του ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που αποσκοπεί στη μείωση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα. Φοβούνται μπλοκάρισμα, και έδειξαν στον αρχηγό της Λέγκας έναν φάκελο που έχουν ετοιμάσει αποκλειστικά για τον ΤΑΡ.

Αν και τα έργα για την ολοκλήρωση του αγωγού από το περασμένο φθινόπωρο έχουν διατηρήσει τον καθιερωμένο ρυθμό τους, γράφει η Repubblica, η προσοχή των Αμερικανών (ο… φάκελος) εστιάζεται στις προσφυγές που έχουν υποβληθεί στο ποινικό δικαστήριο του Λέτσε και αφορούν μέτρα πρόληψης περιβαλλοντικών καταστροφών – κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εργασίες στα εργοτάξια ενδέχεται να επιμηκυνθούν χρονικά. Οι δικαστές θα αποφανθούν μετά το καλοκαίρι, αλλά αυτή η παράμετρος κρίνεται από τους Αμερικανούς απρόβλεπτη, μη παρέχουσα εγγυήσεις επιτυχίας (της ολοκλήρωσης του αγωγού).

Επίσης οι Αμερικανοί δεν καλοβλέπουν την τοποθέτηση ενός «Πεντάστερου» υπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και τις κωλυσιεργίες της Επιτροπής Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εν λόγω επιτροπή σε σχέση με τον ΤΑΡ πρέπει να διατυπώσει μια σειρά από γνωμοδοτήσεις. Χωρίς αυτές τα πάντα θα «παγώσουν».

Ο συναγερμός των Αμερικανών σχετίζεται και με τον χρόνο αποπεράτωσης του αγωγού και των δοκιμών του ΤΑΡ οι οποίες προγραμματίζονται για το τέλος του επομένου χρόνου – ενός εκλογικού έτους για τις ΗΠΑ, σημειωτέον. Κατόπιν όλων αυτών, το μήνυμα προς τον Σαλβίνι ήταν λακωνικό και σαφές: «Κάνε ό,τι χρειάζεται».

Με κάθε κόστος, ακόμη και βάζοντας σε κίνδυνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες σημειώνει η Repubblica – δηλαδή το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ακόμη και χωρίς τους «Πεντάστερους» στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...