470
Η εκδήλωση έξω από το πατρικό σπίτι της οικογένειας στη συνοικία της Χαλέπας | twitter

To όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πήρε η οδός Ακρωτηρίου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 21:11
Η εκδήλωση έξω από το πατρικό σπίτι της οικογένειας στη συνοικία της Χαλέπας
|twitter

To όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πήρε η οδός Ακρωτηρίου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 21:11

To όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πήρε την Πέμπτη τμήμα της οδού Ακρωτηρίου στα Χανιά κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε έξω από το πατρικό σπίτι της οικογένειας στη συνοικία της Χαλέπας.

Η εκδήλωση συνέπεσε με την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πραγματοποιήθηκε παρουσία των παιδιών του  – Κυριάκου, Ντόρας, Κατερίνας, Αλεξάνδρας- φίλων της οικογένειας, βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που εκ μέρους της οικογένειας ευχαρίστησε τον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο Χανίων για την απόφασή του να ονομαστεί η οδός Ακρωτηρίου σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πατέρα του τον οποίο χαρακτήρισε σεμνό, που αναζητούσε όπως είπε μια καλή κουβέντα από φίλους του όταν βρισκόταν στα Χανιά.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον τρόπο του ήταν ο ίδιος ένας δρόμος. Και δρόμος, σημαίνει να πατάς καλά στο έδαφος. Να είσαι γειωμένος στην πραγματικότητα. Να είσαι ρεαλιστής, να λες την αλήθεια. Δρόμος σημαίνει ότι πρέπει να απολαμβάνεις τις κατηφόρες αλλά να αντέχεις και τις ανηφόρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ο πατέρας του πέρασε στη ζωή του πολλές ανηφόρες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον πατέρα του αγωνιστή. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δρόμος σημαίνει να μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφτασε στον προορισμό του. Όχι μόνο στον τελικό στόχο τον οποίο είχε θέσει, να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αλλά έφτασε κυρίως στον προορισμό της μεγάλης, της σχεδόν καθολικής, αναγνώρισης του έργου του από φίλους και πολιτικούς αντιπάλους».

Ο  κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα επίκαιρη στις ημέρες μας την πολιτική παρακαταθήκη του πατέρα του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρξε ένας άνθρωπος βαθιά δημοκράτης. Γνώριζε πολύ καλά όμως ότι το δέντρο της δημοκρατίας πρέπει να ποτίζεται συνεχώς. Και ότι το μίσος, ο λαϊκισμός, η μισαλλοδοξία, ο διχασμός είναι χαρακτηριστικά της φυλής μας, τα οποία μας συνοδεύουν δυστυχώς στην ιστορική μας διαδρομή. Και πρέπει να πολεμιούνται όχι με τα ίδια άπλα αλλά με την λογική, την πειθώ, τα επιχειρήματα». Και προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ ότι κατά την άποψή του ο πατέρας του ήταν ο μεγαλύτερος κοινοβουλευτικός άνδρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί, όπως είπε, «αγαπούσε τη Βουλή, αγαπούσε τα επιχειρήματα, ήθελε να πείθει τους αντιπάλους του με τη δύναμη της λογικής του, αλλά ήταν ανοικτός στο να πειστεί και ο ίδιος αν τα επιχειρήματα από την άλλη πλευρά ήταν πιο ισχυρά».

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για να μετονομαστεί ο οδός Ακρωτηρίου σε «οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» ανέγνωσε ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, επισημαίνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τον εκλιπόντα πολιτικό, από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνό και αμέσως μετά η αποκάλυψη της πινακίδας που φέρει το όνομα της οδού «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Η εκδήλωση έκλεισε με ριζίτικο τραγούδι που απέδωσαν κάτοικοι του χωριού Ασή Γωνιά.