318
|

Τι είδα στην πορεία

Avatar Νίκος Κακαρίκας 8 Δεκεμβρίου 2014, 13:33

Τι είδα στην πορεία

Avatar Νίκος Κακαρίκας 8 Δεκεμβρίου 2014, 13:33

Ουδείς αμφισβητεί πως τα επεισόδια ήταν βίαια. Αυτοκίνητα και καταστήματα, όχι πολυτελείας, κάηκαν και καταστράφηκαν. Η πλήρης εικόνα, όμως, δεν είναι αυτή που παρακολούθησα στα δελτία και διάβασα στις εφημερίδες την επόμενη ημέρα.

Από τους περίπου πέντε με έξι χιλιάδες διαδηλωτές μόνον οι 500 συμμετείχαν στα σπασίματα και στα επεισόδια που συνέβησαν στη Σταδίου, στο Σύνταγμα, στην Πανεπιστημίου, στην Εμμ. Μπενάκη, στη Σπύρου Τρικούπη και στη Στουρνάρα.

Στην πλειοψηφία τους κάτω των 25 και πιτσιρικάδες. Και φυσικά δεν ήταν “στημένοι” ή “πράκτορες”, όπως είπαν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις πρώτες μολότοφ στην Ερμού και όταν η πορεία είχε φτάσει στο μέσον της Πανεπιστημίου ένα μεγάλο μέρος το κόσμου κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια και το υπόλοιπο προς την Ομόνοια.

Το κομμάτι που έφτασε στην Ομόνοια και χωρίς να έχει προκαλέσει το παραμικρό δέχτηκε την άγρια επίθεση των ΜΑΤ. Από τους διαδηλωτές που κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια ένα μεγάλο κομμάτι συγκεντρώθηκε στο σημείο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου χωρίς να έχει καμία σχέση με τα επεισόδια. Οι υπόλοιποι έφτασαν στην πλατεία και από τότε ξεκίνησε ο κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ.

Αυτό που είδα εγώ στα Εξάρχεια από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 2.30 που έφυγα, ήταν τους μαυροφορεμένους πιτσιρικάδες -λες και τους ντύνει όλους ο ίδιος στιλίστας- να επιτίθενται στα ΜΑΤ με πέτρες και μολότοφ. Τα ΜΑΤ να υποχωρούν για λίγο και στη συνέχεια να τους απωθούν με χημικά. Τα ΜΑΤ μπήκαν στην πλατεία κατά τις 11.30, παρέμειναν εκεί για περίπου δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησαν. Οι πιτσιρικάδες εμφανίστηκαν και πάλι για τον ίδιο κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, αλλά από τις 12 και μετά είχε μειωθεί αρκετά ο αριθμός τους.

Αυτό που υποστηρίζει, τέλος, η ΕΛ.ΑΣ για εκατοντάδες αντιεξουσιαστές στις ταράτσες είναι λιγάκι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Έπεσαν από διάφορα μπαλκόνια μολότοφ αλλά σε καμία περίπτωση οι αριθμοί που δίνουν οι αστυνομικοί. Αντικείμενα επίσης εκτοξεύτηκαν από μπαλκόνια και ταράτσες κατά των ΜΑΤ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στους δρόμους των Εξαρχείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News