448
|

Να βάλουμε κάμερες στα βαγόνια

Avatar Αχιλλέας Πατσούκας 13 Δεκεμβρίου 2013, 00:34

Να βάλουμε κάμερες στα βαγόνια

Avatar Αχιλλέας Πατσούκας 13 Δεκεμβρίου 2013, 00:34

Πάει λίγος καιρός από τη μέρα που η ρωσική τηλεόραση δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο. Ήταν 17 Νοεμβρίου, όταν δυο άγνωστοι με σλάβικα χαρακτηριστικά, προφανώς φασίστες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, τράβηξαν αεροβόλο πιστόλι τραυματίζοντας πολύ σοβαρά στην κοιλιακή χώρα και στο κεφάλι έναν οικονομικό μετανάστη από το Καζαχστάν, με αποτέλεσμα εκείνος να μεταφερθεί βαρύτατα τραυματισμένος σε νοσοκομείο. Η ανοησία των δραστών δεν περιορίστηκε “μόνο” στην εγκληματική τους ενέργεια, αλλά και στην έπαρσή τους, η οποία δεν τους άφησε να δουν τις δυο ολοφάνερες κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο συγκεκριμένο βαγόνι, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα βαγόνια των συρμών του Μετρό της Μόσχας.

Η δημοσίευση του σχετικού βίντεο, όπως γίνεται αντιληπτό, βοήθησε τις Αρχές να φτάσουν στα ίχνη τους.

Θα αναρωτιέστε γιατί σας μεταφέρω ένα περιστατικό που έγινε στη Μόσχα, το οποίο μπορεί και να σας είναι αδιάφορο. Ο λόγος είναι μια πρόσφατη είδηση που διάβασα την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με την οποία η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απέρριψε την πρόταση της “Aττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας” η οποία ζητούσε να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας και εντός των συρμών του Μετρό.

Μήπως ήλθε η ώρα να σοβαρευτούμε; Από τη στιγμή που δεν πηγαινοέρχεσαι στη δουλειά σου ή όπου αλλού θέλεις με σοφέρ, ταξί ή το προσωπικό σου όχημα, αλλά με μέσα μαζικής μεταφοράς τότε, αν και δεν είμαι νομικός, δεν μπορώ να καταλάβω πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Φοβόμαστε μήπως μας δει ο οδηγός να ξύνουμε τη μύτη μας ή με την γκόμενα; Σε μια περίοδο κατά την οποία έπεσαν οι μάσκες, ιδιαίτερα ύστερα από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, σύμφωνα με τις οποίες παρακολουθούμαστε χοντρά, θα περίμενα η όποια Αρχή να διερευνήσει αν παρακολουθούν και ποιοι τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και τα τηλέφωνά μας. Για να μη θυμηθούμε τις πρόσφατες καταγγελίες μαθητών και πολιτών για τη χωρίς αιτία και αφορμή προσαγωγή και φακέλωμά τους από την αστυνομία. Είναι πολύ έντιμο, από τη στιγμή που ως κράτος ή ως Αρχή ή δεν μπορείς ή δεν θέλεις να ασχοληθείς με τα ουσιώδη, να μην προσπαθείς να σηκώσεις το ανάστημά σου με παρεμβάσεις-μπούρδες.

Θα κλείσω το κείμενο όπως το άρχισα. Με τη Μόσχα. Την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με δεκάδες νεκρούς έχουν πραγματοποιηθεί στο Μετρό της Μόσχας. Τότε που δεν υπήρχαν κάμερες. Θα μου πείτε, αυτές θα είχαν αποτραπεί αν υπήρχαν ή υπάρχει αντίστοιχος κίνδυνος στην Αθήνα; Στην πρώτη ερώτηση δεν μπορώ να σας απαντήσω, στη δεύτερη, ωστόσο, απαντώ ότι θεωρώ πως η σωστή χρήση των καμερών εντός των συρμών μπορεί να σε προστατεύσει από δεκάδες κινδύνους. Από ένα βραχυκύκλωμα ή έναν πορτοφολά, μέχρι έναν ελεγκτή σαν αυτόν που συνάντησα πριν από δυο μήνες σε στάση λεωφορείου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο οποίος μιλούσε στους ανθρώπους σαν δεσμοφύλακας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News