684
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, ομπρέλες και αδιάβροχα θα χρειαστούν και το Σάββατο όσοι βρεθούν στην Πλατεία Συντάγματος | ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / IntimeNews

Επελαύνει ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 21:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/9/2018, 23:40
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, ομπρέλες και αδιάβροχα θα χρειαστούν και το Σάββατο όσοι βρεθούν στην Πλατεία Συντάγματος
|ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / IntimeNews

Επελαύνει ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 21:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/9/2018, 23:40

Στους ρυθμούς του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» -που θα πλήξει τις επόμενες ώρες πολλές περιοχές- βρίσκεται η χώρα, με την κακοκαιρία να έχει προκαλέσει ήδη πολλά προβλήματα τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και στην Αττική – τόσο το βράδυ της Παρασκευής, όσο και το Σάββατο. Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους με ριπές που θα φτάνουν τα 11 και τα 12 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα ακόμη και 120 με 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής, προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Ανατολικής Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

Οι φάσεις του φαινομένου

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι, από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.

Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.

Αναλυτική πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες

Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα έχουν ένταση 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ πρόσκαιρα στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσεις

Ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων, των αρμόδιων υπηρεσιών όλων των υπουργείων και των Σωμάτων Ασφαλείας που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων, άρχισε το βράδυ της Παρασκευής -στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι- υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, καθώς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο κ. Ταφύλλης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς από την ΕΜΥ για το πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία και να δοθούν κατευθύνσεις για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από όλες τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έγραψε το ΑΜΠΕ, μετά τη σύσκεψη θα ανακοινώνονταν τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί ενώ πιθανόν το πρωί του Σαββάτου ο γγ Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για το τι πρέπει να προσέχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...