582
Η έπαυλη στην οποία συνελήφθη η Μάξγουελ στο Μπράντφορντ του Νιου Χάμσαϊρ | REUTERS/Drone Base

Είκοσι οπλισμένοι πράκτορες του FBI συνέλαβαν την Γκισλέιν Μάξγουελ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 15:36
Η έπαυλη στην οποία συνελήφθη η Μάξγουελ στο Μπράντφορντ του Νιου Χάμσαϊρ
|REUTERS/Drone Base

Είκοσι οπλισμένοι πράκτορες του FBI συνέλαβαν την Γκισλέιν Μάξγουελ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 15:36

Σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης θα εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα η Γκισλέιν Μάξγουελ, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε κύκλωμα πορνείας και προμήθευε τον στενό της φίλο, Τζέφρι Επσταϊν, με ανήλικα κορίτσια για σεξ.

Η Μάξγουελ συνελήφθη στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, όπου είχε καταφύγει στην απομονωμένη της έπαυλη, μετά από επιχείρηση του FBI, στην οποία συμμετείχαν 20 οπλισμένοι πράκτορες.

Μετά από δημοσιεύματα που την ήθελαν να έχει καταφύγει στο Λος Αντζελες και άλλα που την τοποθετούσαν στο Παρίσι, η 58χρονη Μάξγουελ συνελήφθη στο σπίτι της, αφού οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έσπασαν την πόρτα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θα της ασκηθεί δίωξη για έξι αδικήματα επειδή «βοήθησε, διευκόλυνε και συνέβαλε στην κακοποίηση ανηλίκων» από τον Τζέφρι Επσταϊν μεταξύ του 1994 και του 1997. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τρία από τα φερόμενα θύματα, όλες ανήλικες την εποχή εκείνη, οδηγήθηκαν από την Μάξγουελ σε κατοικίες του χρηματιστή στο Μανχάταν, τη Φλόριντα και το Νέο Μεξικό, αλλά και σε ένα σπίτι που ανήκε στην ίδια, στο Λονδίνο, όπου κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Κατηγορείται επίσης ότι ψευδομαρτύρησε επανειλημμένως όταν έδωσε ένορκη κατάθεση στο πλαίσιο δίκης το 2016. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Μάξγουελ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλάκιση.

Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης θα ζητήσουν να μην δοθεί η δυνατότητα εγγύησης, καθώς θεωρούν ότι η Μάξγουελ μπορεί να διαφύγει από τη χώρα αν αφεθεί ελεύθερη. Οι δικηγόροι της θα ισχυριστούν ότι χαίρει ασυλίας μετά από συμφωνία που είχε κάνει παλιότερα ο Επσταϊν με την εισαγγελία της Φλόριντα και ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί επειδή έχουν περάσει χρόνια.

Το Σαββατοκύριακο, η Βιρτζίνια Τζιούφρι, η οποία έχει κατηγορήσει τον πρίγκιπα Αντριου για βιασμό, όταν αυτή ήταν 17 ετών, δήλωσε σε κανάλι της Αυστραλίας, ότι ο πρίγκιπας πρέπει να κοιμάται ανήσυχος μετά τη σύλληψή της, «καθώς ο μόνος άνθρωπος για τον οποίο νοιάζεται η Μάξγουελ είναι ο εαυτός της» και δεν πρόκειται να τον προστατέψει, είπε.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν στείλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας για νομική βοήθεια στην υπόθεση, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει τον Αντριου ενώπιον δικαστηρίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την πληροφορία.

Οι δικηγόροι του Αντριου ισχυρίζονται ότι ο πελάτης τους είχε προσφερθεί να βοηθήσει στις έρευνες τρεις φορές στο παρελθόν αλλά οι Αμερικανοί είχαν αρνηθεί τη βοήθεια. Την Κυριακή όμως, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για την σύλληψη της Μάξγουελ.

Σύμφωνα με την Guardian, η Λόρα Γκόλντμαν, παλιότερη στενή φίλη της Μάξγουελ, είπε ότι «αποκλείεται» να δώσει πληροφορίες για τον γιο της Ελισάβετ Β’ και ότι το θεωρεί πιθανότερο να αποκαλύψει στοιχεία για τον Μπιλ Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, παλιούς γνώριμους της ίδιας και του Επσταϊν.

Η Γκόλντμαν λέει ότι της μίλησε τελευταία φορά πριν δύο εβδομάδες και ότι ήξερε ότι πλησίαζε το τέλος. Ισχυρίζεται επίσης, ότι η φίλη της ήταν η ίδια θύμα του Επσταϊν και ότι «πάντα τον φοβόταν λίγο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, ο Τραμπ έδιωξε τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, τον Τζέφρι Μπέρμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνών για τον Επσταϊν και για συνεργάτες του αμερικανού προέδρου, κάτι που πρόσθεσε και πολιτική διάσταση στο σκάνδαλο. Την Τρίτη, ο Μπέρμαν, σε μία πολυαναμενόμενη κατάθεση, θα μιλήσει στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου και αναμένεται να αποκαλύψει στοιχεία για την έρευνα.

Σύμφωνα με έναν δικηγόρο που εκπροσωπεί το ταμείο αποζημίωσης των θυμάτων του Επσταϊν, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα θύματα από τη Βρετανία, παρόλο που οι εισαγγελείς είναι σίγουροι ότι υπάρχουν.

Στη Βρετανία πάντως, ο νόμος εξασφαλίζει αυτόματα την ανωνυμία στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...