764
Τα κεντρικά της εταιρείας ByteDance στη Σαγκάη | EPA/ALEX PLAVEVSKI

Το Πεκίνο μηνύει τις ΗΠΑ για να σταματήσει την απαγόρευση του TikTok

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 15:29
Τα κεντρικά της εταιρείας ByteDance στη Σαγκάη
|EPA/ALEX PLAVEVSKI

Το Πεκίνο μηνύει τις ΗΠΑ για να σταματήσει την απαγόρευση του TikTok

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 15:29

Μήνυση κατά των ΗΠΑ κατέθεσε η TikTok για να εμποδίσει τον νέο αμερικανικό νόμο που προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης του στη χώρα, αν δεν πουληθεί από την κινεζική εταιρεία.

Στη μήνυση, η κινεζική ByteDance χαρακτηρίζει τον νόμο «παρέμβαση στα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου» της εταιρείας και των 170 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ΗΠΑ προέβαλαν μόνο υποθετικές ανησυχίες για να δικαιολογήσουν τον νόμο και ζήτησε από το δικαστήριο να μπλοκάρει την εφαρμογή του.

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας.

Είχαν προηγηθεί χρόνια συζητήσεων στην Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει ότι η κινεζική ιδιοκτησία του TikTok αυξάνει τον κίνδυνο τα δεδομένα των αμερικανών χρηστών να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης ή να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της προπαγάνδας του Πεκίνου.

Το TikTok υποστηρίζει ότι είναι ανεξάρτητο από την κινεζική κυβέρνηση, ενώ η μητρική εταιρεία ByteDance έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει την επιχείρηση.

Το Πεκίνο επέκρινε τον νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον «εκφοβισμό» μίας ξένης εταιρείας και δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στην πώληση του TikTok.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε ότι ο νόμος «δεν είναι απαγόρευση. Είναι μια εκποίηση».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών θα απαγορεύεται να πουλάνε το TikTok στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2025, εκτός εάν η ByteDance βρει αγοραστή.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει αυτή την προθεσμία κατά 90 ημέρες, εάν οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο.

Στην κατάθεση της μήνυσης στο Εφετείο της Ουάσινγκτον, την Τρίτη, η TikTok δήλωσε ότι η απαίτηση πώλησης ήταν «απλά αδύνατη εμπορικά, τεχνολογικά και νομικά. Και σίγουρα όχι μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 270 ημερών που απαιτεί ο νόμος».

Είπε ότι το μέτρο είχε αδίκως στοχεύσει το TikTok, δημιουργώντας ένα «καθεστώς δύο ταχυτήτων με ένα σύνολο κανόνων για μια ονομαστική πλατφόρμα και ένα άλλο σύνολο κανόνων για όλους τους άλλους».

Σημείωσε ότι παρόμοιες απόπειρες απαγόρευσης, μεταξύ άλλων από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η απόφαση πολλών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, να διατηρούν λογαριασμούς στην εφαρμογή υπονομεύει τους ισχυρισμούς των Αμερικανών περί απειλής για την εθνική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει στο παρελθόν την ξένη ιδιοκτησία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι απαιτούν κυβερνητικές άδειες.

Το TikTok δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να υπαγορεύσει την ιδιοκτησία των «φόρουμ που δημιουργήθηκαν από ιδιώτες».

Τόνισε ακόμα ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από δύο δισ. δολάρια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ, δημιουργώντας δικλείδες ασφαλείας για τα δεδομένα των χρηστών.

Κογκρέσο: Η έφεση θα απορριφθεί

Οπως σημείωσε το BBC, ο Τζέικομπ Χέλμπεργκ, ο οποίος ηγείται της επιτροπής που έχει επιφορτιστεί από το Κογκρέσο με την παρακολούθηση των επιπτώσεων των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας στην εθνική ασφάλεια, δήλωσε ότι οι επενδύσεις του TikTok θεωρήθηκαν στην Ουάσινγκτον ως «παραπλανητική διαφημιστική προσπάθεια».

Πρόσθεσε ότι η μήνυση δεν είναι «σοβαρή» και απέτυχε «να αντιμετωπίσει (τους φόβους των Αμερικανών για) το επίμαχο ζήτημα εθνικής ασφαλείας».

Ωστόσο, η Ασλεϊ Γκόρσκι, δικηγόρος στην Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, δήλωσε ότι η μήνυση της TikTok αντικρούει με πειστικό τρόπο τα επιχειρήματα του νόμου και αποδεικνύει ότι πρόκειται για απαγόρευση της πλατφόρμας, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου, εγείροντας ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει αυτού του είδους την ολική απαγόρευση, εκτός εάν είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί εξαιρετικά σοβαρή και επικείμενη βλάβη στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε η ίδια.

«Δεν υπάρχουν δημόσιες αποδείξεις για βλάβη που θα πληρούσαν τον εξαιρετικά υψηλό πήχη που επιβάλλει η Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος για την ελευθερία του λόγου.

Ο βουλευτής Τζον Μούλενααρ, ο σημερινός επικεφαλής της επιτροπής που συνέβαλε στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, δήλωσε βέβαιος ότι η εταιρεία θα χάσει την έφεση.

«Το Κογκρέσο και η εκτελεστική εξουσία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, με βάση τόσο δημόσια διαθέσιμες όσο και απόρρητες πληροφορίες, ότι το TikTok αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και τον αμερικανικό λαό», δήλωσε.

«Είναι ενδεικτικό ότι το TikTok προτιμά να ξοδέψει χρόνο, χρήματα και ενέργεια για να πολεμήσει στα δικαστήρια τον νόμο παρά να λύσει το πρόβλημα κόβοντας τους δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», δήλωσε ο ίδιος.

Σειρά μέτρων εναντίον κινεζικών εταιρειών

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει σειρά μέτρων εναντίον κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι ανακάλεσε άδειες που επέτρεπαν σε αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν ορισμένα προϊόντα τους στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei.

Οι ΗΠΑ περιόρισαν, από το 2019, τις εξαγωγές ειδών, όπως μικροεπεξεργαστές υπολογιστών, στην Huawei, επικαλούμενες δεσμούς της εταιρείας με τον κινεζικό στρατό.

Τα μέτρα έπληξαν σκληρά την εταιρεία, αλλά πρόσφατα φάνηκε να ανακάμπτει, σύμφωνα με το BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...