1179
Θερμή χειραψία των χαμογελαστών Σι Τζινπίνγκ και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι, την Τετάρτη | REUTERS/Marko Djurica

Βελιγράδι: Πανηγυρική υποδοχή του Σι από τον Βούτσιτς – θα υπογράψουν 30 εμπορικές συμφωνίες

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 13:58
Θερμή χειραψία των χαμογελαστών Σι Τζινπίνγκ και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι, την Τετάρτη
|REUTERS/Marko Djurica

Βελιγράδι: Πανηγυρική υποδοχή του Σι από τον Βούτσιτς – θα υπογράψουν 30 εμπορικές συμφωνίες

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 13:58

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο Βελιγράδι, δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, μετά το Παρίσι.

Το αεροπλάνο του κινέζου προέδρου συνόδευαν αεροσκάφη Μιγκ 29 από τη στιγμή που εισήλθε στον σερβικό εναέριο χώρο.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρόεδρος της Βουλής, Ανα Μπρνάμπιτς, ο πρωθυπουργός, Μίλος Βούτσεβιτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Αγαπητέ πρόεδρε Σι, αγαπητέ φίλε, καλώς ήλθατε στη Σερβία! Η επίσκεψή σας αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα και τον λαό μας που αγαπά ειλικρινά και εκτιμά τη φιλία της μεγάλης χώρας σας. Το όραμα του κόσμου που πρεσβεύετε, εμπνέει και δίνει δύναμη στη μικρή μας χώρα, η οποία σήμερα βαδίζει με γενναιότητα και περηφάνια στον δρόμο της προόδου και της επιτυχίας», ανέφερε ο Βούτσιτς υποδεχόμενος τον Σι.

Ο Βούτσιτς και ο Σι στο κόκκινο χαλί, ετοιμάζονται να επιθεωρήσουν το τιμητικό άγημα των Σέρβων -REUTERS/Zorana Jevtic

Η επίσημη τελετή υποδοχής έγινε το πρωί της Τετάρτης μπροστά από το κτίριο των κυβερνητικών θεσμών στο Βελιγράδι, όπου και θα διεξαχθούν οι διμερείς συνομιλίες.

Οι δύο πρόεδροι, πριν από την έναρξη των συνομιλιών, βγήκαν στο μπαλκόνι για να χαιρετήσουν χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο.

Ο Βούτσιτς απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη φιλία της Σερβίας με την Κίνα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, στην ομιλία του, ανέφερε με έμφαση ότι «για τη Σερβία υπάρχει μόνο μία Κίνα, η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της ενιαίας Κίνας». Ο κινέζος πρόεδρος εμφανώς ικανοποιημένος άρχισε να χειροκροτεί.

Όπως περιγράφει το BBC, οι κόκκινες σημαίες ξεκινούσαν από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και βρίσκονταν κατά μήκους όλης της διαδρομής μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας της Σερβίας.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Σερβία δείχνει ότι είναι υπερήφανη για την «ατσάλινη φιλία της» με την Κίνα καλωσορίζοντας τον Σι.

Πλήθος κόσμου στην τελετή υποδοχής του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι – REUTERS/Marko Djurica

Η Σερβία έχει εμβαθύνει τη σχέση της με την Κίνα τα τελευταία χρόνια, παρόλο που συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το BBC.

Ο Σι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει το ταξίδι του για να επικρίνει το ΝΑΤΟ. Η επίσκεψή του συμπίπτει με την 25η επέτειο των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι.

Σε ένα άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στη σερβική εφημερίδα Politika, ο κινέζος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι τα συναισθήματα για εκείνο το περιστατικό εξακολουθούν να είναι έντονα.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε. Ο κινεζικός λαός αγαπά την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθεί μια τέτοια τραγική ιστορία», ανέφερε ο Σι.

Αυτού του είδους η ρητορική βρίσκει απήχηση στη Σερβία, όπου η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για τον οποίο αυτή η στάση στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Σι είναι σημαντική, ανέφερε το BBC.

Τριάντα διακρατικές συμφωνίες

Οπως είχε αναγγελθεί, αργότερα την Τετάρτη, αναμενόταν η υπογραφή 30 διακρατικών συμφωνιών, ενώ ήταν προγραμματισμένες και επαφές σέρβων και κινέζων επιχειρηματιών. Η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος».

Μεγάλα έργα υποδομής, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, ο αυτοκινητόδρομος προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, κατασκευάζονται από κινέζικες εταιρίες με κεφάλια που παρέχουν κινεζικές τράπεζες.

Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία, όπως και η χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Το Πεκίνο επενδύει επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η ΕΕ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για τις οικονομικές δραστηριότητες των Κινέζων στη Σερβία, καθώς για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν, δεν διενεργείται καμία δημοπρασία, ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά τη χρηματοδότησή τους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται την πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο επίσημο δείπνο στο Ελιζέ. Δίπλα του, οι Σι Τζινπίνγκ, Πενγκ Λιουάν και Μπριζίτ Μακρόν – Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πέρυσι, βασιζόμενες σε μια «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» το 2016, κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Σι στη Σερβία.

Τα εμπορικά στοιχεία του ΟΗΕ τοποθετούν την Κίνα στην πέμπτη θέση του καταλόγου των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Σερβία, πίσω από τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά, οι κινεζικές επενδύσεις τραβούν τα βλέμματα και είναι πιθανό να αυξηθούν.

Η Σερβία μόλις παρέλαβε τα πρώτα κινεζικά ηλεκτρικά τρένα υψηλής ταχύτητας. Θα κυκλοφορήσουν μαζί με το ελβετικό τροχαίο υλικό στον σιδηρόδρομο Βελιγραδίου-Βουδαπέστης, ο οποίος ανακατασκευάζεται με κινεζική τεχνογνωσία και χρηματοδότηση.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τους σέρβους αξιωματούχους.

Ο υπουργός υποδομών της Σερβίας, Γκόραν Βέσιτς, είπε ότι οι κινέζοι εταίροι θα κατασκευάσουν και άλλες υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες, σήραγγες και αποχέτευση. «Υπάρχουν πραγματικά πολλά περιθώρια συνεργασίας με κινεζικές εταιρείες», δήλωσε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Σερβίας, RTS.

Καρφί Βούτσιτς στον Μακρόν: Καλύτερα τα σερβικά κρασιά

Δεν είναι λοιπόν περίεργο, τονίζει ο βρετανός δημοσιογράφος Γκάι Ντελόνι του BBC, που ο Βούτσιτς σχεδίαζε να σερβίρει προσωπικά «τα καλύτερα κρασιά» που έχει να προσφέρει η χώρα του στον κινέζο ομόλογό του κατά τη διάρκεια ενός δείπνου προς τιμήν του Σι.

Σημειώνοντας ότι εντός πέντε ετών το σερβικό κρασί δεν θα αντιμετωπίζει εισαγωγικούς δασμούς στην Κίνα, ο Βούτσιτς δήλωσε στην Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας ότι τα σερβικά κρασιά δεν είναι «τόσο ακριβά όσο [αυτά] στη Γαλλία» και ότι πιστεύει ότι οι επιλογές του «θα αρέσουν» στον Σι.

Ο Σι Τζινπίνγκ μιλά στη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του, στο Ελιζέ – Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Αυτό ήταν ίσως ένα ευγενικό χτύπημα στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φιλοξένησε τον κινέζο πρόεδρο στον πρώτο σταθμό του ευρωπαϊκού του ταξιδιού.

Το δώρο του γάλλου προέδρου στον Σι ήταν ένα μπουκάλι κονιάκ Rémy Martin Louis XIII, το οποίο θα κόστιζε 5.000 ευρώ στο Βελιγράδι.

Ένα ταξίδι στα Πυρηναία, στο μέρος όπου σύχναζε παιδί ο Μακρόν, περιλαμβανόταν επίσης στην «επίθεση γοητείας» -για να «γλυκάνει» τις εκκλήσεις του γάλλου προέδρου και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Σι να εξασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο με την Ευρώπη και να επηρεάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκεί το ζεύγος Μακρόν και το ζεύγος Σι δοκίμασε γαλλικά κρασιά και τοπικά προϊόντα.

Το ζεύγος Μακρόν και το ζεύγος Σι στο πέρασμα Τουρμαλέ των Πυρηναίων – Aurelien Morissard/Pool via REUTERS
Ο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να περιγράφει τη γεύση του γαλλικού κρασιού που δοκιμάζει με τη σύζυγό του, Πενγκ Λιουάν, στα Πυρηναία – Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μετά το Βελιγράδι, επόμενος σταθμός του προέδρου της Κίνας θα είναι η Βουδαπέστη, όπου θα συναντηθεί με τον ισχυρότερο σύμμαχό του μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, τον Βίκτορ Ορμπαν.

Οι κινεζικές επενδύσεις αποτελούν επίσης ισχυρό παράγοντα εκεί – με ένα εργοστάσιο για τον γίγαντα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD μεταξύ των έργων που βοηθούν τον Ορμπαν να αντιστέκεται στην ΕΕ σε πολλά βασικά θέματα, από το Μεταναστευτικό έως την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...