1010
Η επίσημη παραλαβή των πρώτων τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας Μ1117 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/12, στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους. | INTIMEnews

Εφθασε ο τεθωρακισμένος «Φύλακας»: Στην Ελλάδα τα πρώτα 44 από τα 1.200 αμερικανικά Μ1117

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 16:33
Η επίσημη παραλαβή των πρώτων τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας Μ1117 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/12, στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους.
|INTIMEnews

Εφθασε ο τεθωρακισμένος «Φύλακας»: Στην Ελλάδα τα πρώτα 44 από τα 1.200 αμερικανικά Μ1117

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 16:33

Με μεθοδικότητα και κυρίως αθόρυβα, χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες, προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να συνεχίζουν τις καίριες κινήσεις τους για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεπηρέαστες από τις φωνές εξ Ανατολών (σ.σ. «η Ελλάδα προκαλεί επειδή εξοπλίζεται»), αλλά και στο εσωτερικό, με τις γνωστές αιτιάσεις περί «σπατάλης του δημοσίου χρήματος» και «εμμονής στις αμυντικές δαπάνες εν μέσω υγειονομικής κρίσης».

Η ευκαιρία της -δωρεάν και άρα χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση- προμήθειας των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 Guardian παρουσιάστηκε και τα αρμόδια στελέχη στο Πεντάγωνο δεν την άφησαν ανεκμετάλλευτη. Μεθοδικά και ταχύτατα, προχώρησαν στη δέσμευση 1.200 θωρακισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε Έβρο και νησιά.

Επειτα από συντονισμένες ενέργειες του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, κλιμάκιο αξιωματικών μετέβη προ μηνών στη Γερμανία για την επιθεώρηση-έλεγχο 80 μάχιμων Μ1117. Ακολούθως, έτερο κλιμάκιο μετέβη στις ΗΠΑ για την επιλογή περισσότερων από 1.000 τεθωρακισμένων από το απόθεμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, τα πρώτα 44 Μ1117 με το εθνόσημο πάνω τους και πλήρη οπλισμό (βομβιδοβόλο 40 χιλιοστών ΜΚ19, βαρύ πολυβόλο 12,7 και ελαφρύ Μ249) παρουσιάστηκαν επισήμως στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Μέχρι το επόμενο έτος αναμένεται να παραδοθούν στον ελληνικό Στρατό 1.200 M1117, στο πλαίσιο δωρεάν παραχώρησής τους από τον αμερικανικό στρατό  (Excess Defence Article), εκ των οποίων 400 θα παραδοθούν απευθείας από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την εκτέλεση των απαραίτητων ελέγχων (Joint Visual Inspection).

 «Τα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας Μ1117 θα προσδώσουν νέα πνοή στην επιχειρησιακή σχεδίαση των σχηματισμών του Στρατού μας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ένα μεγάλο εύρος αποστολών», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την τελετή παραλαβής.

«Τα οχήματα Μ1117», συνέχισε, «θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα, παρέχοντας νέες δυνατότητες στο Στρατό Ξηράς. Το εύρος των αποστολών που μπορούν να εκτελέσουν αποτελεί εχέγγυο της επιτυχούς ενσωμάτωσης και αξιοποίησής τους».

«Δουλειά, καθήκον και προσήλωσή μας δεν είναι μόνο να συμφωνούμε σε προγράμματα για να πάμε στη συμβασιοποίησή τους. Πλέον, φτάνουμε στο επίπεδο της παραλαβής», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών», τόνισε ο υπουργός, «όταν το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τον σχεδιασμό του αμερικανικού στρατού να παραχωρήσει τα οχήματα M1117, ως Excess Defence Article (EDA), η προμήθειά τους ολοκληρώθηκε με γρήγορες και στοχευμένες ενέργειες».

Πρόκειται, είπε, για μία προσπάθεια που «εντάσσεται στο συνολικό πλέγμα ενεργειών που έχουν αναληφθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Διότι, όπως επεσήμανε, «το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, μας υποχρεώνουν να είμαστε διαρκώς σε επιχειρησιακή εγρήγορση και να διατηρούμε την αποτρεπτική μας ικανότητα σε υψηλό επίπεδο».

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις και ο Στρατός Ξηράς», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «ανέκαθεν αποτελούσαν εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας και προασπιστή των εθνικών συμφερόντων. Καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο, που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο αντίπαλο».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σημείωσε ότι τα Μ1117 «θα μας προσδώσουν αυξημένη ευελιξία και θα επαυξήσουν τις αμυντικές μας δυνατότητες», καθώς με την ενισχυμένη θωράκισή τους «παρέχουν προστασία στο πλήρωμά τους, όχι μόνο από οπλισμό μικρού διαμετρήματος αλλά και από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προσφέροντάς μας επιπλέον δυνατότητες ασφαλούς ταχείας διείσδυσης και εκτέλεσης ελιγμών σε κάθε είδους έδαφος».

Με τη σειρά του, στον χαιρετισμό του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στάθηκε στην έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία τους με την Ελλάδα.

Παράλληλα εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του «για την πρόοδο σε επίπεδο διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ» –  διαλειτουργικότητα που, όπως υπογράμμισε, επιδεικνύεται κάθε εβδομάδα σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας με κοινές ασκήσεις.

Οσον αφορά την προμήθεια των M1117, τόνισε ότι με την ολοκλήρωσή της «θα αντικατοπτρίζει μια μεταφορά εξοπλισμού αξίας σχεδόν ενός δισ. δολαρίων -και για την ακρίβεια 987 εκατ. δολαρίων- προς την Ελλάδα με μηδενικό για τη χώρα κόστος».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της συμφωνίας προμήθειας των οχημάτων M1117, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την «ένταξη και των υπολοίπων οχημάτων στον ελληνικό Στρατό».

Το M1117 Guardian (Φύλακας) αναπτύχθηκε ως ένα ελαφρύ όχημα και η παραγωγή του ξεκίνησε το 1999. Ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα.

Το όχημα κινείται χάρη στον πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 260 ίππους. Η μέγιστη ταχύτητά του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα.

U.S. Army photo by Spc. Micah E. Clare)

Η έκδοση του οχήματος που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός έχει δυνατότητα μεταφοράς πέντε ατόμων και, όπως προαναφέρθηκε, ο οπλισμός του περιλαμβάνει ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων MΚ19 των 40 χιλιοστών.

Τα Guardian διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών, καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG). Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου «run flat», είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...