736
Ιρανοί καίνε τη σημαία του Ισραήλ, σε διαδήλωση στην Τεχεράνη | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Διπλωματικός πυρετός σε όλη τη Γη για να μην χτυπήσει η Τεχεράνη το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 10:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2024 22:50
Ιρανοί καίνε τη σημαία του Ισραήλ, σε διαδήλωση στην Τεχεράνη
|Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Διπλωματικός πυρετός σε όλη τη Γη για να μην χτυπήσει η Τεχεράνη το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 10:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2024 22:50

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ανά την υφήλιο, προκαλεί η απειλή του Ιράν ότι θα απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ σε κτίριο της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Δαμασκό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξει κλιμάκωση» στην περιοχή και «όλες οι χώρες πρέπει να καλέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν συνομίλησε επίσης με τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, «για να επαναβεβαιώσει τη σθεναρή υποστήριξή μας στο Ισραήλ μετά τις (ιρανικές) απειλές», πρόσθεσε ο  Μίλερ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «προειδοποίησε» την Τεχεράνη να μην επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ.

Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου (στρατιωτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης, κατά το Ισραήλ) στη Δαμασκό στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ισραήλ: Θα ανταποδώσουμε ιρανικό χτύπημα

«Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα, που συνεχίζεται, αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα» επιχειρήσεων, είπε από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφός του, το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς.

Το ίδιο διεμήνυσε και ο Γκάλαντ, την Πέμπτη, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στην επικράτειά του.

«Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», είπε στον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Ερικ» Κουρίλα,  επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM), επέσπευσε επίσκεψή του στο Ισραήλ για να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια».

Ο Κουρίλα επισκέπτεται τακτικά το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση των Παλαιστινίων την 7η Οκτωβρίου.

Τεχεράνη: Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, χαρακτήρισε «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση».

Σκοπός δεν είναι να «διευρυνθεί το πεδίο του πολέμου», σημείωσε ο ιρανός ΥΠΕΞ.

Ο ιρανός ΥΠΕΞ (δεξιά), που πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε φιλοϊρανικές χώρες, συναντήθηκε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Χούθι, στο Ομάν – Iran’s Foreign Ministry/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Ρωσία και Γερμανία και άλλες χώρες κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, μετά από αίτημα του Μπρετ ΜακΓκουρκ, του επιτετραμμένου του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, τέσσερις αραβικές χώρες, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τηλεφώνησαν στον ιρανό ΥΠΕΞ για να πείσουν την Τεχεράνη να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων με το Ισραήλ.

Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις του προσωπικού της στο Ισραήλ και των μελών των οικογενειών τους προληπτικά, για λόγους ασφαλείας.

«Προληπτικά, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας», ανέφερε οδηγία που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Μπάιντεν: «Μην το κάνετε!»

Το μήνυμα αποτροπής που έστειλε νωρίτερα η Ουάσινγκτον επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο το Ιράν αναμενόταν να αναλάβγει δράση «σύντομα».

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά αναμένω αυτό να είναι σύντομα», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο εχθρικών ενεργειών της Τεχεράνης με στόχο το Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στο Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρος: «Μην το κάνετε!».

Εκλεισε τις δηλώσεις επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...