299
| Alexandros Michailidis / SOOC

Διαφορά 10 μονάδων υπέρ της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 10:21

Διαφορά 10 μονάδων υπέρ της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 10:21

Η ΝΔ προηγείται κατά 10 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Από την κυβέρνηση τη διαβάζουν ως θετικό μήνυμα καθώς η ψαλίδα «κλείνει», σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ProRata που επίσης είχε δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: ΝΔ στο 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, έναντι 33% και 19% τον Μάρτιο. Η άλλη ανάγνωση είναι ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία παραμένει εντυπωσιακά μεγάλη παρά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Θεσμούς και μολονότι όντως η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια αμήχανη θέση απέναντι σε μέτρα και αντίμετρα που θα καταψηφίσει αλλά αν έρθει στην εξουσία θα εφαρμόσει…

Στην έρευνα με τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 11%, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με 9%, η Ενωση Κεντρώων με 8%, το Ποτάμι με 7% και οι ΑΝ.ΕΛ. με 5%.

Οι αδιευκρίνιστες ψήφοι ανέρχονται στο 24% και οι επιλογές αποχή/άκυρο/λευκό στο 17%.

Παράλληλα πάντως η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές και ότι αξιολογούν αρνητικά τη συμφωνία με τους Θεσμούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για το αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015 θα ψήφιζαν ξανά το κόμμα. Μόλις το 5% δηλώνει «υψηλή» πιθανότητα, το 7% «μέση», το 9% «χαμηλή» και το 79% «μηδενική».

Στο ερώτημα για το αν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, το 61% των ερωτηθέντων λένε «όχι» και το 32% «ναι».

Επτά στους δέκα (72%) χαρακτηρίζουν «κακή» και «μάλλον κακή» τη συμφωνία με τους Θεσμούς. Εμφανίζονται ακόμη διχασμένοι για τη σημασία των αντίμετρων. Το 39% τα κρίνει σαν «μάλλον σημαντικά» ή «σημαντικά» και το 35% «ασήμαντα» ή «μάλλον ασήμαντα».

Οι πολίτες προβλέπουν ακόμη στην πλειοψηφία τους (63%) ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» ή «σημαντικά». Ανάλογα είναι τα ποσοστά αυτών που εκτιμούν ότι η προσωπική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει (56%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...