1592
H πρόποση. Σι Τζινπίνγκ και Προκόπης Παυλόπουλος το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό | SOOC

Δείπνο στο Προεδρικό: Λαβράκι, πηγαδάκια και «αγαπητέ φίλε» Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 21:49
H πρόποση. Σι Τζινπίνγκ και Προκόπης Παυλόπουλος το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό
|SOOC

Δείπνο στο Προεδρικό: Λαβράκι, πηγαδάκια και «αγαπητέ φίλε» Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 21:49

Το πρώτο επίσημο δείπνο προς τιμήν ξένου ηγέτη στο Προεδρικό Μέγαρο επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη παρατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Προκόπη Παυλόπουλο με καλεσμένο τον ηγέτη της Λαϊκής Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν η μόνη διαφορά. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε χωρίς την Μπέτυ Μπαζιάνα. Και το μενού δεν είχε σφυρίδα αλλά λαβράκι. Για την Ιστορία ο Σι Τζινπίνγκ γεύτηκε: φιλέτο λαβράκι με πουρέ ρεβιθιών, σησαμέλαιο και σάλτσα ούζου. Καρέ χοιρινού με γραβιέρα Νάξου, μάραθο και σάλτσα κόκκινου κρασιού ενώ για επιδόρπιο είχαν προβλεφθεί αχλάδια με κρέμα βανίλιας και ζεστή σοκολάτα, φρούτα εποχής και καφές. Είναι μια αλλαγή αν σκεφτεί κανείς ότι στον Μπαράκ Ομπάμα το 2016 είχε σερβιριστεί σφυρίδα και στον Εμανουέλ Μακρόν φιλέτο γλώσσας.

Γενικά το κλίμα στο Προεδρικό ήταν χαλαρό. Υπήρξαν πηγαδάκια με τον κ. Μητσοτάκη να παρατηρεί ότι ο κ. Τσίπρας συνομιλεί με τον Αδωνι Γεωργιάδη. «Ο αγαπημένος μου είναι ο Μάκης Βορίδης» αστειεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατηρεί το ιδιαίτερο seating: Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν δίπλα στον Αδωνι Γεωργιάδη. Μετά πάντως ανάμεσά τους κάθισε ένας κινέζος αξιωματούχος…

Στο επίσημο δείπνο και εκτός του κ. Μητσοτάκη που συνοδευόταν από την κομψότατη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, και του κ. Τσίπρα παρέστησαν οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιώς, Κώστας Μπακογιάννης και Γιάννης Μώραλης αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλους και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμού.

«Η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Αθήνα σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου καθοριστικής σημασίας, κεφαλαίου στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή του.

Στη συνέχεια υπογράμμισε με έμφαση ότι πλέον αναβαθμίζεται ουσιωδώς η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Κίνας ενώ αναφερόμενος στο έργο του Σι στην Κίνα σημείωσε ότι αναδεικνύει τη χώρα του σε παγκόσμιο οικονομικό παράγοντα και μοχλό ανάπτυξης.

Ο Σι Τζινπίνγκ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Alexander Beltes

Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα για τα Ελληνοτουρκικά, την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και τη δέσμευση της χώρας μας υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με την σύζυγό του
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τη σύζυγό του

«Οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται, αλλ’ εκ καταγωγής είναι προορισμένοι να υπηρετούν τον Άνθρωπο και την Ειρήνη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζοντας τα τείχη των διαχωρισμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συστήνει τον Αλέξη Τσίπρα στον Σι Τζινπίνγκ (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Alexander Beltes)

Αναλυτικά η προσφώνησή του:

«Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε,

Το αποψινό δείπνο, το οποίο παραθέτω με αισθήματα μεγάλης τιμής προς τιμήν Σας και προς τιμήν της Συζύγου σας, κορυφώνει, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, την επίσκεψή σας στην Αθήνα. Επίσκεψη, η οποία ανοίγει ένα νέο, καθοριστικής σημασίας, κεφάλαιο στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αναβαθμίζοντας ουσιωδώς την στρατηγική μας σχέση, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί το 2006, με αφετηρία την επένδυση της Cosco.

I. Γυρίζω λίγο πίσω στον χρόνο, έξι μήνες πριν, όταν συναντηθήκαμε στο Πεκίνο, σ’ εκείνη την μοναδική υποδοχή και φιλοξενία που μου επιφυλάξατε, συγκεκριμένα δε μέσω εμού επιφυλάξατε στην Χώρα μου, την Ελλάδα.

Α. Ήταν τότε που με ιδιαίτερη συγκίνηση αισθάνθηκα, κυρίως στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, την Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ελλάδα, να ξεκινούν μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας, προκειμένου να διεκδικήσουν την ιστορική προοπτική που τους αναλογεί.

Β. Ήταν, επίσης, τότε που βίωσα εκ του σύνεγγυς τις αλματώδεις προόδους της Κίνας, υπό την στιβαρή και εμπνευσμένη Ηγεσία σας. Προόδους που οδηγούν στην ταχύτατη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της και οι οποίες αναδεικνύουν την Κίνα σε παγκόσμιο οικονομικό παράγοντα και μοχλό ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Η νέα πρωτοβουλία της Κίνας, υπό την δική σας καθοδήγηση, η οποία ανοίγει τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

II. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να πορευθούμε μαζί σας και σ’ αυτό το νέο δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας.

Α. Τούτο προκύπτει αβιάστως από το ότι ήδη συμμετέχουμε ενεργώς στις πρωτοβουλίες «Belt and Road» και «17+1», η οποία αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI. Με τον τρόπο δε αυτόν η Ελλάδα αισθάνεται ικανοποίηση διότι το όραμα της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ Δύσης και Ανατολής αρχίζει να γίνεται πράξη.

Β. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα η δέσμευσή μας, κατά την συνάντησή μας στο Πεκίνο, ότι η όλη συνεργασία μας έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Όπως επίσης την συμβολή αυτή ενισχύει η τότε γενναία δήλωσή σας, ότι τάσσεσθε ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό του πλανητικό ρόλο για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

III. Επιτρέψατέ μου στο σημείο αυτό να σημειώσω, εν παρόδω, ότι εμείς, οι Έλληνες, ενεργούμε, πάντα και έναντι πάντων, ως υπερασπιστές αλλά και εγγυητές της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Έτσι:

Α. Προς την γείτονα Τουρκία τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την Ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως τούτο εξαρτάται από τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Και αυτό τον σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου έχουμε και την βούληση και την δύναμη να τον επιβάλουμε.

Β. Είμαστε υπέρ της έναρξης και προώθησης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία δεν είναι ακόμη μέλη. Τούτο όμως προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωσή τους στο σύνολο του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δίχως καμία εξαίρεση ή έκπτωση.

Γ. Τέλος, ως προς το Κυπριακό ζήτημα υπενθυμίζω ότι είμαστε υπέρ της άμεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του, με πλήρη τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Πράγμα που σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μόνον ως ομοσπονδιακού τύπου κράτος μπορεί να νοηθεί, το οποίο μάλιστα δεν ανέχεται μειωμένη κυριαρχία, με στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

IV. Υπό τα δεδομένα αυτά θεωρώ ότι απόψε εδώ, στην Αθήνα, συνεχίζουμε και προεκτείνουμε τον διάλογό μας στο Πεκίνο, όταν μου κάνατε την τιμή να μου επιφυλάξετε τον ρόλο του συνομιλητή, εκ μέρους της Δύσης, στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών, τον οποίο είχατε την σοφία να οργανώσετε.

Α. Είχαμε τότε καταλήξει από κοινού στο συμπέρασμα, ότι τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θωρακίζουν οι στενές πολιτισμικές μας σχέσεις, οι οποίες έχουν ως θεμελιώδεις αντηρίδες τους Πανάρχαιους Πολιτισμούς μας. Τους Πολιτισμούς εκείνους που συνυπάρχουν αρμονικά, επειδή έχουν στο επίκεντρό τους τον Άνθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των Ανθρώπων.

Β. Είναι ακριβώς αυτός ο Ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των Πολιτισμών μας που αποδεικνύει ότι ο πραγματικός Πολιτισμός έχει την φυσική τάση διαλόγου με άλλους Πολιτισμούς, αφού, όπως ο Άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον, άλλο τόσο οι κοινωνίες που δημιουργεί έχουν την φυσική τάση ειρηνικής επικοινωνίας και συνύπαρξης με τις λοιπές.

Γ. Συμπερασματικώς, οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων και των κοινωνιών όχι μόνο δεν είναι μια οιονεί φυσιολογική κατάσταση, αλλά, όλως αντιθέτως, αποτελούν εξαιρέσεις και παθογένειες, τις οποίες ο Πολιτισμός οφείλει και μπορεί ν’ αποδυναμώσει αποτελεσματικώς. Από εδώ λοιπόν, την Αθήνα, διακηρύσσουμε μ’ έμφαση ότι οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται, αλλ’ εκ καταγωγής είναι προορισμένοι να υπηρετούν τον Άνθρωπο και την Ειρήνη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζοντας τα τείχη των διαχωρισμών.

Με αυτές τις σκέψεις υψώνω το ποτήρι μου, ευχόμενος σ’ Εσάς και στην Σύζυγό σας υγεία, δύναμη και επιτυχία για την ολοκλήρωση της ιστορικής σας αποστολής. Και στον Κινεζικό Λαό εύχομαι, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ευημερία και επιτυχία στην μεγάλη πορεία του για την κατάκτηση του μέλλοντος που του αναλογεί και του αρμόζει».

Σι Τζινπίνγκ: Νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κίνας

Νέα αφετηρία για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο κ. Σι, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό Λαό για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, επισήμανε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα συνεργασίας, η οποία στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση και τόνισε ιδιαίτερα την εμβάθυνση της έμπρακτης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με πρότυπο το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο, όπως είπε, έχει αποδώσει πλούσιους καρπούς.

Μάλιστα, ευχήθηκε οι δυο χώρες να καταβάλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που εγκαθιδρύθηκε το 2006, στηριζόμενοι στην έμπρακτη συνεργασία και τον πολιτιστικό διάλογο.

Αναφερόμενος στους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών ο Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί την γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα Ομηρικά Έπη, στους μύθους του Αισώπου, στον Ηρόδοτο και στον Θαλή, καθώς και στο Ολυμπιακό κίνημα και τις επιδράσεις του έως τις ημέρες μας.

«Η βαθιά Ιστορία και ο πλούσιος Πολιτισμός δίνουν σοφία, θάρρος, επιμονή και ανοιχτό μυαλό στον ελληνικό Λαό», υπογράμμισε ο Κινέζος Πρόεδρος σημειώνοντας παράλληλα, ότι ο ελληνικός Πολιτισμός συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο του Πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Επικαλούμενος το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων «Γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα», ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη να αδράξουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και ευχήθηκε ειρήνη, ανάπτυξη και κοινή ευημερία, υπενθυμίζοντας την μακραίωνη ιστορία και φιλία του κινεζικού και ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...