468
Δείγματα πλάσματος φορτώνονται σε έναν ειδικό αναλυτή για ανίχνευση αντισωμάτων κορονοϊού σε εργαστήριο της Ουάσινγκτον | REUTERS /Lindsey Wasson

Covid-19: Θεραπεία με αντισώματα φέρεται να μειώνει κατά 72% την ανάγκη νοσηλείας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 15:45
Δείγματα πλάσματος φορτώνονται σε έναν ειδικό αναλυτή για ανίχνευση αντισωμάτων κορονοϊού σε εργαστήριο της Ουάσινγκτον
|REUTERS /Lindsey Wasson

Covid-19: Θεραπεία με αντισώματα φέρεται να μειώνει κατά 72% την ανάγκη νοσηλείας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 15:45

Ελπίδες ότι η θεραπεία της Covid-19 με αντισώματα θα μπορούσε να γίνει το πρώτο φάρμακο που προλαμβάνει τη νόσο στα αρχικά, ήπια συμπτώματα και δεν θα επιτρέπει την εξέλιξή της, όπου οι ασθενείς μπαίνουν στην Εντατική και σε αρκετές περιπτώσεις πεθαίνουν, δίνουν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ενός αντισώματος, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Το νέο, πειραματικό, μονοκλωνικό αντίσωμα της φαρμακευτικής εταιρείας Lilly φαίνεται ότι μείωσε σημαντικά και μέσα σε λίγες ημέρες τα επίπεδα του κορονοϊού και τα συμπτώματα των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε. Επίσης, μείωσε και την πιθανότητα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, χωρίς μάλιστα να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Πρόκειται για τα πρώτα πραγματικά ενθαρρυντικά κλινικά ευρήματα από τη χορήγηση εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 και αναμένεται να επισημοποιηθούν με τη δημοσίευσή τους σε υψηλού κύρους επιστημονική επιθεώρηση.

Τα έως τώρα φάρμακα που έχει φανεί να βοηθούν τους ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή η ρεμστεμιβίρη και η δεξαμεθαζόνη, αφορούν μόνο ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα.

Οσοι εκδηλώνουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα, δεν έχουν στη διάθεσή τους κάποια θεραπεία που θα βοηθούσε να μην εξελιχθεί η νόσος σε βαριά, και απλώς ελπίζουν για την καλύτερη δυνατή έκβαση.

Φάρμακα όπως το αντίσωμα της Eli Lilly προορίζονται για αυτή την κατηγορία ασθενών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, από τους 452 ασθενείς που είχαν πρόσφατα (μέσα στο προηγούμενο τριήμερο) διαγνωσθεί με Covid-19, μόνο το 1,7% όσων πήραν το αντίσωμα LY-CoV555, σε μία και μόνο δόση, εισήχθησαν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι 6% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (placebo), πράγμα που ισοδυναμεί με μείωση του κινδύνου νοσηλείας κατά 72%.

Το υποψήφιο φάρμακο αποτελεί παραγόμενο αντίγραφο ενός φυσικού αντισώματος από πλάσμα αίματος ασθενών που είχαν αναρρώσει από τη νόσο.

Πολλοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοια μονοκλωνικά αντισώματα, που αρκετά βρίσκονται υπό ανάπτυξη και από άλλες εταιρείες και επιστημονικές ομάδες, θα αποδειχθούν ισχυρές θεραπείες για την Covid-19, αλλά η μαζική βιομηχανική παραγωγή τους με τη βοήθεια βακτηρίων είναι δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα.

Ηδη πριν από την Covid-19, τέτοια αντισώματα είχαν αξιοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από τον καρκίνο και την αρθρίτιδα μέχρι και το έκζεμα.

Η ανακοίνωση της Lilly δεν συνοδεύθηκε από λεπτομερή στοιχεία, ενώ ανεξάρτητοι επιστήμονες δεν έχουν επιβεβαιώσει τα ευρήματα έως τώρα, ούτε έχει γίνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Η κλινική δοκιμή του αντισώματος συνεχίζεται και η συμμετοχή των ασθενών θα φθάσει τους 800, ενώ παράλληλα δοκιμάζεται από την εταιρεία και ένα δεύτερο αντίσωμα, το LY-CoV016, που προσδένεται σε διαφορετικό στόχο πάνω στον κορονοϊό, σύμφωνα με το Science.

Τα αντισώματα που παρέχει το φάρμακο LY-CoV555 στους ασθενείς εκτιμάται ότι διαρκούν περίπου έναν μήνα, ενώ ένα εμβόλιο θα παρείχε ανοσία σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η εταιρεία, η οποία ήδη άρχισε να παράγει μεγάλες ποσότητες του μονοκλωνικού αντισώματος, με την ελπίδα ότι όντως θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα ζητήσει επείγουσα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την ταχεία κυκλοφορία του φαρμάκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...