844
| CreativeProtagon

Μπαρτσελόνα και Γκουαρντιόλα πάλι μαζί;

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουνίου 2020, 17:12
|CreativeProtagon

Μπαρτσελόνα και Γκουαρντιόλα πάλι μαζί;

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουνίου 2020, 17:12

Το βιντεάκι που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο το πρωί της Δευτέρας, έγινε viral. Είναι από τον αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Θέλτα Βίγκο (2-2) στη Γαλικία. Στο cooling break -το μικρό διάλειμμα που γίνεται για να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές με λίγο νερό- ο βοηθός προπονητή των Καταλανών, Εντερ Σαράμπια, πλησιάζει τον Λιονέλ Μέσι για να του δώσει οδηγίες, όμως ο αργεντινός σούπερ-σταρ δεν γυρίζει ούτε να τον κοιτάξει. Τον αγνοεί επιδεικτικά και, στη συνέχεια, φανερά εκνευρισμένος, βαδίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε αυτό το ματς η Μπαρτσελόνα δεν έχασε μόνο δύο βαθμούς – και την πρώτη θέση στη La Liga από τη Ρεάλ Μαδρίτης-, αλλά και την ηρεμία της. Η Marca αποκάλυψε πως ο τεχνικός των «Μπλαουγκράνα», Κίκε Σετιέν, πέρασε δύσκολες στιγμές στα αποδυτήρια του «Μπαλαΐδος», με τους παίκτες του να τον κατηγορούν ανοιχτά για τις ατυχείς επιλογές του στη διάρκεια του παιχνιδιού. Οπως, για παράδειγμα, ότι άργησε να ρίξει στη μάχη τον Γκριεζμάν και τον Αρτούρ.

Ακόμη κι αν το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας δεν είναι ακριβές, το… δηλητηριώδες σχόλιο του Λουΐς Σουάρες μετά τη λήξη της αναμέτρησης έγινε μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα – το άκουσαν όλοι. Ο δημοσιογράφος του ζήτησε μια εξήγηση για το αρνητικό ρεκόρ της Μπαρτσελόνα μακριά από το «Καμπ Νου» (σε 16 ματς μετράει μόνον έξι νίκες, πέντε ισοπαλίες και πέντε ήττες) και ο ουρουγουανός φορ, που πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του στο Βίγκο, από ασίστ του Μέσι, απάντησε: «Νομίζω πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να βρουν οι προπονητές μας. Είναι αλήθεια ότι εκτός έδρας χάνουμε, εφέτος, πολλούς βαθμούς, πράγμα που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες σεζόν».

Επιχειρώντας να κρατήσουν τα media μακριά από τις… οικογενειακές υποθέσεις της ομάδας, στελέχη της Μπαρτσελόνα διαβεβαίωναν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον Σετιέν. Αλλά, μερικές ώρες αργότερα, μια εντελώς ασυνήθιστη κίνηση -όπως παρατηρεί και η El Mundo- ήρθε να επιβεβαιώσει το πρόβλημα. Ο πρόεδρος Μπαρτομέου, μαζί με τον αθλητικό διευθυντή, Ερίκ Αμπιντάλ, και τον γενικό διευθυντή του συλλόγου, Οσκαρ Γκράου, επισκέφθηκαν τον 61χρονο προπονητή στο σπίτι του. Εάν ήθελαν να διαδηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο. Η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση ενός κόουτς αρχίζει τη στιγμή που η διοίκηση της ομάδας του θα νιώσει την ανάγκη να δείξει ότι τον στηρίζει.

Ο Σετιέν ανέλαβε την Μπαρτσελόνα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Μπαρτομέου αποφάσισε να απομακρύνει τον Ερνέστο Βαλβέρδε, παρά την αντίθετη άποψη του Μέσι και της πλειονότητας των συμπαικτών του. Ο νέος προπονητής άλλαξε πολλά στην ομάδα, όμως η ομάδα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Ιδίως η ανασταλτική της λειτουργία παραμένει τραγική. Εχει δεχτεί 33 γκολ σε 32 ματς, περίπου όσα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο, που βρίσκεται στην ένατη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μέσα σε πέντε μήνες ο ισπανός τεχνικός δικαίωσε όσους πίστευαν πως για τα χάλια της «Μπάρτσα» δεν ευθυνόταν ο προκάτοχός του. Και πρώτος απ’ όλους, το πίστευε ο Μέσι.

Ο Σετιέν υπήρξε μέγας θαυμαστής του «Λίο», πολλά χρόνια πριν γίνει προπονητής του. Κι εκείνος -ο Μέσι- τον βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις. Δεν ήταν ένα και δύο, τα παιχνίδια που κέρδισε «μόνος του» για την Μπαρτσελόνα. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Απλώς, ο Ισπανός έχει χάσει την εμπιστοσύνη των παικτών του. Μόνο μια σειρά ανέλπιστων θριάμβων θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του. Οχι στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εφόσον, βεβαίως, παραμείνει στη θέση του μέχρι τότε. Το ρεπορτάζ του Radio Catalunya αναφέρει πως οι αναμετρήσεις με την Ατλέτικο Μαδρίτης, απόψε (30/6, 23:00) στο «Καμπ Νου», και με τη Βιγιαρεάλ εκτός έδρας την επόμενη αγωνιστική, θα κρίνουν την τύχη του. Ο Γκαρθία Πιμιέντα, προπονητής στην Κ-20 του συλλόγου, είναι έτοιμος να τον αντικαταστήσει ως υπηρεσιακός.

Ο Μέσι βιάζεται περισσότερο απ’ όλους, να βρει η Μπαρτσελόνα τον προπονητή που αναζητεί εδώ και αρκετά χρόνια: από τη μέρα που αποχώρησε ο Λουΐς Ενρίκε. Στις 24 του μήνα έκλεισε τα 33. Ξέρει καλά, πως η άμμος στην κλεψύδρα του αδειάζει. Εχει να πατήσει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ από το 2015, και δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες, ακόμη, για να σηκώσει άλλη μια Κούπα. Η υπόσχεση του Τζουάν Λαπόρτα, τον Μάιο, ότι θα προσπαθήσει να φέρει πίσω στη Βαρκελώνη τον Πεπ Γκουαρντιόλα εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του συλλόγου το 2021, δεν μπορεί να δόθηκε εν αγνοία του Αργεντινού, ή κόντρα στα «θέλω» του. Κανείς δεν κάθεται στην ψηλότερη καρέκλα της «Μπάρτσα», αν δεν έχει τον Μέσι με το μέρος του.

Στην αρχή ακούστηκε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Επειτα ήρθε ο διετής αποκλεισμός της Μάντσεστερ Σίτι από τα Κύπελλα Ευρώπης, για σοβαρές παραβάσεις του Financial Fair Play. Και τώρα, το δημοσίευμα της Sunday Express που αποκαλύπτει πως ο Γκουαρντιόλα δύσκολα θα συνεχίσει στο Μάντσεστερ, εάν οι «Πολίτες» δεν δικαιωθούν στο CAS (η απόφαση αναμένεται εντός του Ιουλίου).

Ο Λαπόρτα ήταν πρόεδρος της Μπαρτσελόνα την εποχή που ο Πεπ προήχθη σε προπονητή της πρώτης ομάδας (2008). Υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα, ο Μέσι κατέκτησε 14 τρόπαια. Ανάμεσά τους, τρεις τίτλους πρωταθλήματος και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι οπαδοί αναπολούν εκείνα τα χρόνια του «εξωγήινου» ποδοσφαίρου. Και η Σίτι δεν μπορεί να υποχρεώσει τον καταλανό τεχνικό να περιορίσει τις φιλοδοξίες του στις εγχώριες διοργανώσεις. Αλλωστε, το είχε πει και ο ίδιος στο «Movistar», σε συνέντευξή του στον Χόρχε Βαλντάνο: «Θα κλείσω την καριέρα μου εκεί που ξεκίνησα. Τα τελευταία μου βήματα θα είναι με την Μπαρτσελόνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...