682
O άτυχος πρωταθλητής της πυγμαχίας Βασίλης Τόπαλος με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε παλαιότερο στιγμιότυπο | ΥοuΤube

Αυγενάκης: Πολλά τα ερωτήματα για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 10:04
O άτυχος πρωταθλητής της πυγμαχίας Βασίλης Τόπαλος με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε παλαιότερο στιγμιότυπο
|ΥοuΤube

Αυγενάκης: Πολλά τα ερωτήματα για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 10:04

Διασωληνωμένος στην Εντατική του «Τζάνειου» ο 16χρονος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βασίλης Τόπαλος, έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή για περισσότερες από 15 ημέρες, τελικά όμως δεν άντεξε και υπέκυψε εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης που προκλήθηκε από τον βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι.

Το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, ο νεαρός πρωταθλητής Ευρώπης ένιωσε έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια προπόνησης σε γυμναστήριο στον Ταύρο. Οταν διέκοψε, υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια.

Στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα, διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής του και ο 16χρονος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι προκειμένου να του αφαιρεθεί το αιμάτωμα.

«Ηταν καθαρά ατύχημα. Θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Θα μπορούσε να είχε σπάσει ένα μικρό αγγείο και όχι ένα μεγάλο, όπως συνέβη. Η πίεση ήταν τόσο μεγάλη, που του προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο», περιέγραψε σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο πατέρας του, διαψεύδοντας ότι το παιδί του είχε δεχθεί -πριν καταρρεύσει- χτυπήματα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τα περί ατυχήματος επανέλαβε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου όπου κατέρρευσε ο ανήλικος πυγμάχος.

«Μιλάμε για ένα τραγικό συμβάν που έχει λάβει χώρα, μιλάμε για ένα νεαρό παιδί που είχε αφιερώσει τη ζωή του στον πρωταθλητισμό.

»Το περιστατικό έλαβε χώρα σε εγκαταστάσεις όπου ο προπονητής και ο ιδιοκτήτης είναι ένας από τους καλύτερους που υπάρχουν στην Ελλάδα και με πάρα πολλές διακρίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κάποια έκθεση του παιδιού από μέρους του. Δεν υπήρχε καμία σκληρή προπόνηση ή κάτι που να οδήγησε το παιδί στον θάνατο», υποστήριξε.

Αλλωστε, συμπλήρωσε, όσα είπε ο ιδιοκτήτης ταυτίζονται απόλυτα με όσα είπε ο πατέρας του αθλητή: ότι δεν υπήρξε ούτε οποιαδήποτε επαφή, ή σκληρή προπόνηση ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να προκληθεί κάτι στο παιδί από αυτό το είδος προπόνησης.

«Το παιδί λιποθύμησε, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του», τόνισε ο δικηγόρος και «αυτό επιβεβαιώνεται από πληθώρα μαρτύρων».

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου είχε περιγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε καταρρεύσει το παιδί: «Το ρινγκ έχει τουαλέτες, έχει μια εξωτερική. Μπήκε στην τουαλέτα, προφανώς έκανε εμετό, κάποια στιγμή ένας συναθλητής του βγαίνει, ακούει ένα πολύ δυνατό μπαμ και τον βρήκε κάτω, στο έδαφος. Φωνάζει κατευθείαν τον πατέρα του και εμένα. Με το που είδαμε ότι δεν έχει τις αισθήσεις του, πήραμε κατευθείαν το ΕΚΑΒ και ήρθαν περίπου στα 20 λεπτά. Οι γιατροί μάς είπαν ότι λιποθύμησε επειδή έπεσε ακαριαία και χτύπησε σε πολύ σκληρό αντικείμενο το μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, ψηλά».

Αλλα και ο συναθλητής του που τον βρήκε πεσμένο στο πάτωμα, είπε: «Ακουσα μπαμ εκεί που άνοιγα την πόρτα. Τον είδα κάτω και φώναξα απευθείας τον πατέρα του για τις πρώτες βοήθειες και μετά καλέσαμε το ασθενοφόρο».

Πληροφορίες ότι ο 16χρονος νωρίτερα είχε πυγμαχήσει με έναν αλλοδαπό αντίπαλο στην προπόνηση και είχε δεχτεί ισχυρά χτυπήματα, που πιθανόν να ευθύνονται για την κατάστασή του, διαψεύδονται (όπως προαναφέρθηκε) τόσο από τον ίδιο τον πατέρα του, όσο και από τους υπόλοιπους παριστάμενους στη μοιραία προπόνηση.

Ο αθλητικός εισαγγελέας, πάντως, κατόπιν αιτήματος του υφυπουργού Αθλητισμου, Λευτέρη Αυγενακη, διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του 16χρονου πρωταθλητή, ενώ αναμένεται και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο ίδιος ο υφυπουργός έκανε λόγο για πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τον θάνατο του Βασίλη Τόπαλου:

Από την πλευρά της η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας αναφέρει στη δική της συλλυπητήρια ανακοίνωση:

«Εφυγε το Χρυσό παιδί μας, ο χαμογελαστός Βασίλης μας, ο γεννημένος Πρωταθλητής με καρδιά από ατόφιο χρυσάφι. Ανείπωτη θλίψη για την οικογένεια της Ελληνικής Πυγμαχίας… Τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Βασίλη μας άφησες πολύ νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...