336
Ουκρανοί στρατιώτες στο Μπαχμούτ βάλλουν κατά ρωσικών αρμάτων μάχης | REUTERS/Violeta Santos Moura

«Αντέχουν ακόμα» οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 11:39
Ουκρανοί στρατιώτες στο Μπαχμούτ βάλλουν κατά ρωσικών αρμάτων μάχης
|REUTERS/Violeta Santos Moura

«Αντέχουν ακόμα» οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 11:39

Το Κίεβο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρότι η Ρωσία επικεντρώνει όλες της τις προσπάθειες στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι «δύσκολη», τα στρατεύματά του αντέχουν παρά την αριθμητική υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης, Σέρχι Σερεβάτι, δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει υπό έλεγχο την κατάσταση στο Μπαχμούτ και γνωρίζει τις ρωσικές προθέσεις. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει επιτυχίες σε τακτικό επίπεδο σε ορισμένα μέρη, αλλά καταβάλλει υψηλό τίμημα γι’αυτές.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, ο εχθρός επικεντρώνει το μέγιστο των προσπαθειών του για την κατάληψη του Μπαχμούτ. Ωστόσο υφίσταται σοβαρές απώλειες και δεν έχει επιτυχίες σε στρατηγικό επίπεδο», σημείωσε ο Σερεβάτι.

«Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται με στόχο να μην επιτραπεί στον εχθρό να διαρρήξει την άμυνά μας, να της προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά και για τη διατήρηση του προσωπικού μας», πρόσθεσε.

Το Μπαχμούτ, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αποτελεί το επίκεντρο σκληρών μαχών εδώ και μήνες στην Ουκρανία.

Ουκρανικό τεθωρακισμένο με φόντο το βομβαρδισμένο Μπαχμούτ – REUTERS/Oleksandr Klymenko

«Για τις επιτυχίες που έχει σε τακτικό επίπεδο σε ορισμένα μέρη, ο εχθρός καταβάλλει υπερβολικό τίμημα και χάνει καθημερινά σε μαχητικές δυνατότητες», είπε ο Σερεβάτι.

Οι Ρώσοι χάνουν εκατοντάδες άνδρες καθημερινά στις μάχες αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πριγκόζιν: Θέλουμε 3-4 εβδομάδες

Νωρίτερα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της Ομάδας Βάγκνερ, που μάχεται στο μέτωπο του Μπαχμούτ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν 3-4 εβδομάδες ακόμη, για να καταλάβουν την πόλη.

Βέβαια, ο ίδιος, είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες, ότι είδαν ήδη καταλάβει το Μπαχμούτ, αλλά μετά το διόρθωσε.

Οι εισβολείς επιδιώκουν να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων, κάτι που θα τους επιτρέψει να εισβάλουν στην πόλη από διαφορετικά σημεία και να προχωρήσουν στην «καταστροφή βασικών στρατιωτικών στόχων», ανέφερε ο επικεφαλής της Βάγκνερ.

Με φόντο δεκάδες τάφους μισθοφόρων του, ο Πριγκόζιν είπε: «Αυτό το νεκροταφείο θα πρέπει μια μέρα να γίνει μνημείο για τις μελλοντικές γενιές», αναγνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις μάχες των τελευταίων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...