529
Από τις ομορφότερες και προοδευτικότερες πόλεις του κόσμου, το Σαν Φρανσίσκο αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας | Shutterstock/Engel Ching

Η τηλεργασία απειλεί την οικονομία του Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 20:57
Από τις ομορφότερες και προοδευτικότερες πόλεις του κόσμου, το Σαν Φρανσίσκο αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας
|Shutterstock/Engel Ching

Η τηλεργασία απειλεί την οικονομία του Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 20:57

Για πολλούς εργαζομένους σε όλον τον πλανήτη η πανδημία είχε μόνο ένα θετικό αντίκτυπο: τη δυνατότητα που τους προσέφερε να εργάζονται από το σπίτι τους με τις πυτζάμες, χωρίς το άγχος των καθημερινών μετακινήσεων. Η τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρουν εξ αποστάσεως εργασία βελτιώνονται καθημερινά και η συνήθειες των εργαζομένων δύσκολα κόβονται.

Το Σαν Φρανσίσκο, που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο που θα οδηγήσει στην οικονομική του κατάρρευση, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η πόλη του κόλπου εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή του κέντρου της, αλλά από την περίοδο της Covid, όσοι εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας μπορούν ακόμα να δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Η αύξηση της εργασίας από το σπίτι αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τοπικών δαπανών στο Σαν Φρανσίσκο σε όλες τις επιχειρήσεις του κέντρου – από τα εστιατόρια έως τους χώρους διασκέδασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle, οι εργαζόμενοι που αρνούνται να μετακινηθούν πίσω στην πόλη θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη φορολογική της βάση, προκαλώντας περαιτέρω οικονομικά δεινά.

Ο Αρπιτ Γκούπτα, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος συνέγραψε πέρυσι μια μελέτη  σχετικά με τους κινδύνους ενός σεναρίου «οικονομικού φαύλου κύκλου», είπε στην εφημερίδα ότι το Σαν Φρανσίσκο είναι «το σημείο μηδέν για τις επιπτώσεις της απομακρυσμένης εργασίας». «Κυριαρχεί μια ερημιά στον αέρα» λέει ο Γκούπτα, σύμφωνα με την ανταπόκριση των Times του Λονδίνου.

Οι  πολιτειακές παρεμβάσεις μπορεί να φανούν κρίσιμες για να σταματήσει ο οικονομικός αφανισμός του Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν και η πόλη είναι διαβόητη για τη σπατάλη χρημάτων μέσω μιας αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει τα πάντα – από την κατασκευή κατοικιών μέχρι την αγορά νέων κάδων απορριμμάτων.

Η δήμαρχος της πόλης, Λόντον Μπριντ, προσπαθεί να καταρρίψει τις ζοφερές προειδοποιήσεις για το μέλλον. «Είναι εύκολο να ξεστομίζεις τρομερές προβλέψεις για τον θάνατο του κέντρου της πόλης» γράφει σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο Medium. «Αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητά μας και δεν πρόκειται να συμβεί. Το Σαν Φρανσίσκο έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες. Εχουμε ταλέντο, καινοτόμο πνεύμα και εστίαση» εξηγεί.

«Εχουμε παρελθόν στις υπερβάσεις καταστροφών – σεισμών, οικονομικών υφέσεων και καταστροφικών επιδημιών. Είμαστε μια ανθεκτική πόλη, που βλέπει τις προκλήσεις όχι ως λόγο φυγής, αλλά ως ευκαιρία για την ανοικοδόμηση ενός ισχυρότερου Σαν Φρανσίσκο» γράφει.

Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας, σίγουρα δεν είναι η μοναδική της οποίας η οικονομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει προκλήσεις μετά την πανδημία. Πολλές μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες ανά τον κόσμο παρατηρούν μια σταδιακή μεταφορά της οικονομικής δραστηριότητας από το κέντρο στα προάστια.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η εξ αποστάσεως εργασία ήρθε στη ζωή μας για να μείνει. Ηδη, πόλεις και χώρες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει καμπάνιες προσέλκυσης «εργασιακών νομάδων» με στόχο την ενσωμάτωση όσων συνδυάζουν τη δουλειά με τα ταξίδια. Η Βενετία στοχεύει στους εξ αποστάσεως εργαζομένους, ενώ πολλές κωμοπόλεις της Βουλγαρίας διαφημίζουν την ησυχία που προσφέρουν στους νομάδες της εργασίας.

Πάντοτε υπήρχαν εργαζόμενοι που χρειάζονταν το γραφείο για να αποδώσουν καλύτερα στη δουλειά τους, και άλλοι που απέδιδαν καλύτερα από το σπίτι τους ή από κάποιο άλλο, ίσως πιο «εξωτικό» μέρος. Από τη στιγμή που η τεχνολογία επιτρέπει την καθιέρωση της εργασίας από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, η τοπικές οικονομίες θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...