313
Η Αυστραλία φλέγεται: από τη μία πλευρά ο καύσωνας, από την άλλη οι δασικές πυρκαγιές που έχουν αφανίσει εκατομμύρια στρέμματα | Bureau of Metereology

Αυστραλία: Η Τρίτη ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 10:47
Η Αυστραλία φλέγεται: από τη μία πλευρά ο καύσωνας, από την άλλη οι δασικές πυρκαγιές που έχουν αφανίσει εκατομμύρια στρέμματα
|Bureau of Metereology

Αυστραλία: Η Τρίτη ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 10:47

Η Τρίτη ήταν η πιο καυτή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αυστραλία, αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα, με τον εθνικό μέσο όρο των μέγιστων θερμοκρασιών να φθάνει τους 40,9 βαθμούς Κελσίου.

Στο -άνυδρο και εξαιρετικά θερμό- εσωτερικό της χώρας η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της.

Ενώ, δηλαδή, η χώρα είναι σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού, ούτε ένα σημείο, είτε στα παράλια είτε πολύ περισσότερο στο εσωτερικό, δεν είχε θερμοκρασία μικρότερη από σχεδόν 41 βαθμούς Κελσίου.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2013 και ήταν 40,3 βαθμοί Κελσίου.

Ωστόσο, το νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσει πολύ σύντομα, καθώς εξαπλώνεται κύμα καύσωνα στη χώρα, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να ευνοήσει τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στην Αυστραλία.

Το κύμα καύσωνα προελαύνει προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, κινούμενο προς τα ανατολικά, όπου ήδη πυρκαγιές κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και πάνω από 700 σπίτια.

Οι πυρκαγιές ώθησαν πολλούς Αυστραλούς να διαδηλώσουν εναντίον της παθητικότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για σήμερα Τετάρτη οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους της ανατολικής ακτής εναντίον της «νέας απειλής», καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα σε περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές εκτός κάθε ελέγχου.

Συνολικά 30 εκατ. στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εκατοντάδες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης μιας γιγαντιαίας φωτιάς βόρεια του Σίδνεϊ. Οι αρχές κάνουν λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας λόγω των τοξικών καπνών που αναπνέουν οι κάτοικοί της εδώ κι εβδομάδες.

Οι φωτιές είναι συχνές στην Αυστραλία όταν έρχεται το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου (χειμώνας στο βόρειο) αλλά φέτος άρχισαν πάρα πολύ νωρίς και είναι εξαιρετικά εκτεταμένες. Ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές ακόμα πιο πολύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...