366
Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων |

Επιγραφικό Μουσείο: παραστάσεις, βιβλία και εκθέσεις σε «ζωντανή μετάδοση»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 07:08
Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
|

Επιγραφικό Μουσείο: παραστάσεις, βιβλία και εκθέσεις σε «ζωντανή μετάδοση»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 07:08

Το Επιγραφικό Μουσείο παίρνει μέρος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου, εγκαινιάζοντας την περιοδική έκθεση «Λίθινες διαδρομές: Ιστορίες από Πέτρα. Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», που συνδιοργανώνει με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου. Για τη φυσική παρουσία στα εγκαίνια απαιτείται πρόσκληση.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι το εξής:

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

11.00 -12.00: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Λίθινες Διαδρομές: Ιστορία από Πέτρα. Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», από την αρχαιολόγο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Αναστασία Λουδάρου.

12.30 – 13.30: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Αργους» από τον επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπο Κριτζά.

18.30 – 19.30: Παρουσίαση του βιβλίου του Richard L. Hunter, «Greek Epitaphic Poetry: A Selection», από την επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Καρβούνη, την καθηγήτρια κλασικών σπουδών του Παν/μιου του Brown των ΗΠΑ, Johanna Haning και τον διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Αθανάσιο Θέμο.

20.00 – 21.00: Θεατρική παράσταση «Αχιλλέως έρωτες», σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, κείμενα της Χριστίνας Καραβεζύρη και σκηνογραφία Ντέιβιντ Νεγρίν. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ντίνα Αβαγιανού, Βασίλης Αθανασόπουλος, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου και Μάριος Κρητικόπουλος. Συνδιοργάνωση με την ΑΜΚΕ «Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτισμού».

Περιορισμένες θέσεις θεατών, για τις οποίες θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας (κρατήσεις στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 694 515 7212 [ώρες 18.00-21.00]).

Σάββατο 21 Μαΐου 2022, 12.00 – 15.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, βασισμένο στο παιδικό βιβλίο «Το δικό μου μουσείο» της Emma Lewis (εκδόσεις Πουά). Παρουσίαση από τις εμψυχώτριες Γεωργία Σουβατζή και Γόνη Λούκα, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο (κρατήσεις στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 210 8232950, 210 8847577).

Σχετικά με το Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1885 με σκοπό την προστασία, διατήρηση, μελέτη και έκθεση των αρχαίων επιγραφών σε λίθο. Διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών, των άμεσων πηγών της Ιστορίας, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής της αρχαιότητας.

Οι περισσότερες επιγραφές προέρχονται από την Αθήνα και την Αττική, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετές από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Μικρά Ασία. Αυτές είναι κυρίως αρχαίες ελληνικές, υπάρχουν όμως λίγες λατινικές και ένας μικρός αριθμός σε άλλες γλώσσες (Φοινικικά, Εβραϊκά, Οθωμανικά). Χρονολογικά εκτείνονται από τον 8ο αι. π.Χ. έως και τους παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News