531
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, τον Νοέμβριο του 2021 | EPA/SARAH SILBIGER / POOL

Ο Μπάιντεν θεωρεί την Κίνα μεγαλύτερη πρόκληση από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 16:36
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, τον Νοέμβριο του 2021
|EPA/SARAH SILBIGER / POOL

Ο Μπάιντεν θεωρεί την Κίνα μεγαλύτερη πρόκληση από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 16:36

Μπορεί η Ρωσία να συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου και να έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί με τη χρήση πυρηνικών όπλων, όμως η Κίνα είναι αυτή που παραμένει η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

Παρόλα αυτά, ο περιορισμός μιας «πολύ επικίνδυνης Ρωσίας» εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε ο Σάλιβαν.

Οι διπλές απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα αναφέρονται στην στρατηγική εθνικής ασφαλείας που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν, έγγραφο που ζητήθηκε από το Κογκρέσο και αναβλήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Η Κίνα και η Ρωσία είναι όλο και περισσότερο ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους, αλλά οι προκλήσεις που θέτουν είναι, σε σημαντικό βαθμό, διαφορετικές», αναφέρει το έγγραφο. «Θα δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρηση ενός διαρκούς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας, ενώ θα περιορίσουμε μια ακόμα πολύ επικίνδυνη Ρωσία».

Ο Σάλιβαν είπε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν βλέπει τον κόσμο, αλλά τόνισε ότι η δημοσίευση του εγγράφου καθυστέρησε, επειδή οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι θα ήταν «άσκοπο» να το δημοσιεύσουν, όσο ήταν ακόμα «ασαφής η κατεύθυνση που θα έπαιρνε ο πόλεμος».

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας παρουσιάζεται στο έγγραφο σε αναφορές σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την ασφάλεια των τροφίμων και τη στρατιωτική ετοιμότητα, αναφέρει η Washington Post.

Το έγγραφο καθιστά σαφές ότι η Κίνα είναι η μόνη δύναμη με την ικανότητα να αλλάξει την παγκόσμια τάξη και ισχυρίζεται ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «έχει μειώσει βαθιά την ισχύ της Ρωσίας έναντι της Κίνας και άλλων ασιατικών δυνάμεων, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία».

«Η ισχύς της Μόσχας και η διπλωματική της επιρροή έχουν εξασθενήσει», αναφέρει, «ενώ οι προσπάθειές της να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο έχουν αποτύχει. Η ιστορική παγκόσμια ανταπόκριση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι χώρες δεν μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της διεθνούς ενσωμάτωσης, ενώ την ίδια στιγμή ποδοπατούν τις βασικές αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Μιλώντας για το αμερικανικό δόγμα εθνικής ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ο Σάλιβαν είπε ότι, «ο κόσμος μας είναι σε ένα σημείο καμπής, στα πρώτα χρόνια μίας αποφασιστικής δεκαετίας».

Οι δύο κύριες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σημείωσε, είναι ο «γεωπολιτικός ανταγωνισμός» με την Κίνα σε έναν κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και «η κλίμακα και η ταχύτητα των διεθνών προκλήσεων που δεν σέβονται τα σύνορα και δεν τηρούν τους διεθνείς κανόνες», αναφέροντας χαρακτηριστικά, την κλιματική κρίση, την έλλειψη τροφίμων παγκοσμίως, την ενεργειακή κρίση και ασθένειες, όπως η πανδημία.

«Οι δύο στρατηγικές προκλήσεις είναι αλληλένδετες», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με άλλες υπερδυνάμεις αν παραγκωνίζουν ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των ανθρώπων».

Τα τρία βασικά στοιχεία της αμερικανικής στρατηγικής, ανέφερε ο Σάλιβαν, είναι «στοχοθετημένες επενδύσεις» σε τομείς εθνικής εξουσίας όπως η τεχνολογία και η ενέργεια, ο εκσυγχρονισμός του στρατού, η διπλωματία και άλλες πρωτοβουλίες για συνεργασία, καθώς επίσης η δημιουργία συνασπισμών με χώρες που πιστεύουν στο κράτος του διεθνούς Δικαίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε ο ίδιος, «έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής», αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι πρέπει να την μονοπωλήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...