818
| SOOC

Θεοδωράκης: Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Τουρκία, όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 12:27

Θεοδωράκης: Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Τουρκία, όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 12:27

Την απαγκίστρωση της Ελλάδας από το δόγμα της μη συζήτησης διμερών διαφορών με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο πλην αυτής για την υφαλοκρηπίδα πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε μια πρωτοβουλία που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την πρότασή του για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την οποία συζήτησε και με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέπτυξε τις τρεις προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε, προκειμένου, κατά την άποψή του να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την Τουρκία.

«Το ένα θέμα είναι πάντα η προσοχή μας να είναι στραμμένη στο αξιόμαχο του στρατού μας, για εκείνη την κακή μέρα που θα συμβεί ένα επεισόδιο. Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία. Δεν το επιτρέπει ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένα θερμό επεισόδιο κάποιων ωρών, ίσως και όχι από ατύχημα αλλά και από την πρόθεση κάποιου στρατηγού από απέναντι. Μιλάμε για ένα θερμό επεισόδιο, και εκεί πρέπει οι ελληνικές δυνάμεις να είναι έτοιμες να απαντήσουν. Αρα χρειαζόμαστε ενίσχυση των όπλων μας» ανέφερε, για να συμπληρώσει:

Το δεύτερο είναι ότι «χρειαζόμαστε συνέχεια μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Είχα πάει στη Μυτιλήνη. Τα νησιά μας ζουν από τις επισκέψεις από την απέναντι πλευρά, και θυμώνουν στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Κω, αν εμείς μιλάμε κάθε μέρα για πόλεμο. Μην ξεχνάμε -παρά τα όσα μας κάνει ο Ερντογάν- ότι μαζί τους θα ζήσουμε και θα πρέπει να έχουμε και ένα χέρι φιλίας απέναντί τους».

Το τρίτο είναι ότι «πρέπει να δούμε κάποια στιγμή ότι οι όποιες εκκρεμότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν από διεθνή δικαστήρια. Εγώ δεν φοβάμαι για τα ελληνικά δίκαια και πιστεύω ότι με απόφαση εθνική, όχι με απόφαση μιας κυβέρνησης, θα πρέπει να τολμήσουμε προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο». O κ. Θεοδωράκης είπε ότι ναι μεν εμείς αναγνωρίζουμε ως θέμα μόνο την υφαλοκρηπίδα, αλλά οι Τούρκοι μπορεί να θεωρούν ότι έχουν και άλλα ζητήματα. «Είναι προφανές ότι ή θα μαλώνουμε και θα μαλώνουμε ή κάποιος που δεχόμαστε ως Δικαιοσύνη και οι δύο θα μας δώσει μια απάντηση» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το οικονομικό κόστος των αναχαιτίσεων είναι τρομακτικό, αφού μία πτήση στοιχίζει 30.000 ευρώ».

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε παράλληλα λάθος το ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει φέρει ακόμη στη Βουλή την πρόταση του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. «Ο Πρωθυπουργός μού είπε “Πάμε! Τις επόμενες εβδομάδες θα το φέρω στη Βουλή” και από τότε… σιγή ιχθύος» σημείωσε.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό αλαλούμ με την υπόθεση των φρεγατών, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «άλλη μια φορά και χωρίς όριο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζουν με τα νεύρα μας. Δεν γίνεται σε ένα θέμα που καίει την ασφάλειά μας να μην υπάρχει σαφέστατη θέση. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη με τον κ. Κουβέλη και με όλη τη συνέχεια. Γιατί δεν ήταν μόνο οι φρεγάτες. Προφανώς ήταν τα 2 μεγάλα όπλα, αλλά ήταν και η τοποθέτηση του Μακρόν στο πλευρό μας. Το έχει κάνει βέβαια λεκτικά ο Μακρόν, έχει στείλει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά εδώ βλέπουμε ότι το μεγάλο πρότζεκτ που θα έπρεπε να ήταν η συνεργασία μας για την ασφάλεια στο Αιγαίο, ναυαγεί. Και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον πρόεδρο Γιούνκερ και το ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Είναι μια εικόνα που πρέπει να προβληματίσει, κυρίως την Ευρώπη. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ, που θα είναι σήμερα εδώ, θα κάνει κάποια αναφορά. Πρέπει να σταλεί ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. Και δεν μπορεί και το ΝΑΤΟ να βγάζει την ουρά του απ’ έξω σε αυτή την κατάσταση. Κι εκεί θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό και το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ. Εχουμε βοηθήσει πάρα πολύ τη συμμαχία. Δεν μπορεί αυτή η στρατιωτική συμμαχία να αδιαφορεί γι’ αυτές τις εικόνες. Κι εδώ είναι κι ευθύνη της κυβέρνησης. Πρέπει να στείλει ένας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, ότι δεν μπορούν να ανέχονται αυτές τις εικόνες. Αυτοί είναι στρατιώτες και του ΝΑΤΟ» τόνισε.

Για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε: «Κάνετε ένα λάθος στους τίτλους. Δεν είναι το δικαίωμα των ζευγαριών. Είναι το δικαίωμα των παιδιών να μην αραχνιάζουν σε ένα ίδρυμα. Και ξέρω πολλά ομόφυλα ζευγάρια που θα μπορούσαν να έχουν ένα παιδί, όπως ξέρω και ετερόφυλα που δεν θα έπρεπε να έχουν. Πρέπει να έχουμε αυστηρές διαδικασίες και περιμένω να ακούσω σήμερα τον κ. Γιαννόπουλο από το “Χαμόγελου του Παιδιού” που τον καλέσαμε στη Βουλή για να μας πει την άποψή του».

Για την παραίτηση Κριμιζή

Σχολιάζοντας την παραίτηση του διακεκριμένου επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «ο Κριμιζής είναι κόσμημα της Ελλάδας, με παγκόσμια αναγνώριση. Δεν έχει προφανώς φίλους και συγγενείς στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια ήττα μας. Οταν αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον δημόσιο χώρο, είναι μια ήττα της χώρας».