467
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι δανειστές δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα της μεταμνημονιακής εποχής | ΙΝΤΙΜΕnews

Handelsblatt: Το χάσμα Τσίπρα – δανειστών φέρνει πρόωρες κάλπες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 11:34
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι δανειστές δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα της μεταμνημονιακής εποχής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Handelsblatt: Το χάσμα Τσίπρα – δανειστών φέρνει πρόωρες κάλπες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 11:34

Για χάσμα μεταξύ των μεταμνημονιακών σχεδίων του Αλέξη Τσίπρα και εκείνων των δανειστών μιλά η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας συγκρούονται» γράφει σε ανταπόκριση της ηλεκτρονικής της έκδοσης η εφημερίδα και εκτιμά ότι «το τέλος επρόκειτο να γίνει θεαματικό:

«Τον Αύγουστο εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα θέλει να αποδεσμευθεί τότε από τα δάνεια στήριξης και να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Η μισητή τρόικα να εγκαταλείψει τη χώρα διά παντός και η αποικία χρέους να γίνει και πάλι κυρίαρχο κράτος –επιτέλους. ‘Θα ξαναπάρουμε πίσω τα κλειδιά’ υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους συμπατριώτες του», γράφει σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο γερμανός ανταποκριτής προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αποσπάσει μέχρι τον Αύγουστο από τους ευρωπαίους εταίρους του μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάει ενισχυμένος σε εκλογές -οι οποίες όπως εκτιμά θα γίνουν «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019»- και να τις κερδίσει.

«Αυτό ήταν το σχέδιο», όμως «η πραγματικότητα είναι διαφορετική», επσιμημαίνεται χαρακτηρισιτκά, καθώς «η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ’ εμποδίων».

Γιατί ακόμα και αν η Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η ‘καθαρή έξοδος’, με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται (…) ολοένα και περισσότερο», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα και παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίοι -αμφότεροι- έχουν καταστήσει σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνεπάγονται αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Η Handelsblatt μεταφέρει επίσης την ανησυχία που κυριεύει ολοένα και περισσότερο τους δανειστές κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στις επανειλημμένες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι υπό την πίεση των δανειστών αναγκάζεται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία ο ίδιος δεν πιστεύει. «Αυτό ενισχύει τους φόβους των δανειστών ότι ο Τσίπρας θα αντιστρέψει μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και θα τερματίσει την δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που θα πάψει να εξαρτάται από δάνεια στήριξης», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Στο ίδιο δημοσίευμα, τέλος, γίνεται λόγος για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο εσωτερικό ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και η οικονομία δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές (μειώσεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξει και πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις αρχές του 2019 αντί για έναν χρόνο αργότερα) , η λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προτού δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές, φαντάζει ολοένα και πιθανότερη -και προτιμότερη για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα – εκτιμά ο γερμανός ανταποκριτής και στο πλαίσιο αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό ο έλληνας πρωθυπουργός «να καλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες ήδη έναν χρόνο πριν από το τέλος της κανονικής νομοθετικής περιόδου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...