428
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής | Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γαβρόγλου κατά Ιερώνυμου: «Η Ιερά Σύνοδος να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 09:21
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής
|Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γαβρόγλου κατά Ιερώνυμου: «Η Ιερά Σύνοδος να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 09:21

Σε μια ενδεχομένως χρήσιμη πολιτικά αντιπαράθεση με την Εκκλησία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο», σχολίασε ο υπουργός απαντώντας στην επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, με την οποία ο κ. Ιερώνυμος εξέφραζε τη διαμαρτυρία του σχετικά με τροπολογία που ρυθμίζει θέματα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Η επιστολή, στην οποία διατυπώνεται η έντονη αντίθεση της Ιεράς Συνόδου στην αλλαγή που δρομολόγησε το υπουργείο, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Δευτέρας –κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής– ανέφερε ότι η επιστολή «έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Καθώς εισερχόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο είναι βολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Γαβρόγλου να προβάλλουν το «αριστερό» τους πρόσημο απέναντι στη «συντηρητική» Εκκλησία.

«Εμείς διεκδικούμε την παράδοση, γιατί υπογραμμίζει μία ειρηνική συνύπαρξη χρόνων», ανέφερε στην Ολομέλεια ο κ. Γαβρόγλου, για να προσθέσει: «Θα παρακαλούσα, με κάθε σεβασμό, να πω στην Ιερά Σύνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Οταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο».

Ο κ. Ιερώνυμος στην επιστολή του έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «πραξικοπηματική» παρέμβαση του κράτους στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο με την επίμαχη τροπολογία που υπογραφόταν από επτά βουλευτές «επιδιώκεται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου» και υπό τα δεδομένα αυτά ζητούσε μετ΄επιτάσεως την καταψήφισή της.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η επίμαχη τροπολογία ήταν μέρος του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Τον νόμο για την ίδρυση του πανεπιστημίου (από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς) ψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ, ενώ «παρών» ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η τροπολογία που καθορίζει τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48). Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης –ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων– ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...