820
Μετά τους λογαριασμούς, τους μισθούς και τις συντάξεις, η Εφορία θα μπορεί να μπαίνει και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου | ΚΥΠΕ

Χέρι (και) στις θυρίδες βάζει η Εφορία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 14:13
Μετά τους λογαριασμούς, τους μισθούς και τις συντάξεις, η Εφορία θα μπορεί να μπαίνει και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου
|ΚΥΠΕ

Χέρι (και) στις θυρίδες βάζει η Εφορία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 14:13

Οι απαιτήσεις των καιρών (βλ. γ’ -και δ’- αξιολόγηση) και η αδυναμία ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων αναγκάζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, να βγάλουν τα στελέχη του φοροειπρακτικού μηχανισμού στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου, με την Εφορία να μην αρκείται στις χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαρισμών και ακινήτων, αλλά να βάζει πλέον χέρι και στις θυρίδες των τραπεζών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018 περιλαμβάνει εκτός από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε 1.000.000 φορολογουμένους με χρέη στην Εφορία, και απλούστερες διαδικασίες για το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ανεξάρτητη Αρχή  θα εισηγηθεί την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι θυρίδες ανοίγουν μόνο κατόπιν δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας και στην πράξη η πρόβλεψη του Νόμου εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως για μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Τώρα όμως η Εφορία ετοιμάζεται να μπει στις θυρίδες τουλάχιστον 5.500 μεγαλοοφειλετών, προκειμένου να μαζέψει όσα περισσότερα χρέη μπορεί.

Όπως εκτιμάται, σε θυρίδες κρύβονται καταθέσεις 7 έως 10 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει ακριβής εικόνα για την αξία του περιεχομένου τους αφού καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο.

Συνολικά οι τράπεζες της χώρας διαθέτουν περί τις 325.000 θυρίδες, εκ των οποίων το 60%-70% είναι μισθωμένο. Yπολογίζεται ότι η Alpha διαθέτει 150.000 θυρίδες, η Eurobank 30.000, η Eθνική 75.000 και η Πειραιώς 70.000.

Αναλυτικά ο σχεδιασμός για το φοροεισπρακτικό σαφάρι της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει:

1. Διενέργεια συνολικά 200.000 ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

2. Εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης.

3. Εισπραξιμότητα 24% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά 13 δισ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα του 2017 και των προηγούμενων ετών, το 2018 υπολογίζεται να εισπραχθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ από τις νέες οφειλές.

4. Λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών) για 1.000.000 οφειλέτες ή διαφορετικά στο 59% των οφειλετών που η φορολογική διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα.

5. Εισήγηση κοινής απόφασης του διοικητή ΑΑΔΕ και του υπουργού Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου που κατάσχεται.

6. Διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 40%.

7. Διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα τουλάχιστον 20%.

8. Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις εφορίες ανωνύμων εταιρειών ΦΑΕ με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ και 1.100 ελέγχων επιστροφών φόρων με εισπραξιμότητα άνω του 15%.

9. Διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις ΔΟΥ με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (!), αλλά και 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων, ενώ τα τελωνεία προβλέπεται να διενεργήσουν επιπλέον 100.000 ελέγχους.

10. Διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων επί «φρέσκων» υποθέσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου των πλήρων και μερικών ελέγχων.

11. Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

12. Διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ.

13. Διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.

14. Ολοκλήρωση έρευνας σε τουλάχιστον 230 ΑΦΜ κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

15. Εξέταση αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησης πλοίων της δεύτερης κατηγορίας του Ν. 27/1975 και πρόταση σχεδίου νόμου μέχρι 31/12/2018.

16. Διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.

17. Επαρκής συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb) μέχρι 31/03/2018.

Και Εφορία σε ρόλο εισπρακτικής

Τα μέτρα για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, όμως, δεν μένουν στα ανωτέρω, καθώς η φορολογική διοίκηση αναλαμβάνει πλέον και ρόλο εισπρακτικής με «βροχή» ειδοποιήσεων, τηλεφωνημάτων και e-mails προς του οφειλέτες του Δημοσίου.

«Πληρώνεις ή πρόστιμο και κατασχέσεις» θα είναι το βασικό μήνυμα των στελεχών της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης.

Οι τηλεφωνικές οχλήσεις θα γίνονται ακόμα και μικρά χρέη μέχρι 500 ευρώ, ενώ σταδιακά αναμένεται να «πάρουν φωτιά» τα τηλέφωνα όσων  δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ, δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κτλ.

Εάν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί και δεν πληρώσει ή δεν ρυθμίσει την οφειλή του τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δηλαδή με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η Εφορία δεν περιορίζεται στις τηλεφωνικές οχλήσεις αλλά στέλνει και e-mail. Ο αποστολέας [email protected] έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται όλο και συχνότερα στα inbox χιλιάδων φορολογουμένων.

Κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Μηνύματα υπενθύμισης: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ Β’ και Γ’ κατηγορίας. Αποστέλλονται σε μηνιαία βάση (Γ’ κατηγορίας) και τέσσερις φορές ετησίως (Β’ κατηγορίας) λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, με στόχο την υπενθύμιση της σχετικής υποχρέωσης. Αποδέκτες είναι οι υπόχρεοι που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη δήλωσή τους.

2. Μηνύματα εντοπισμού: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποστέλλονται μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...