323
Ο Μοράλες μιλά σε τελετή στην περιφέρεια Κοτσαμπάμαπ στις 28 Νοεμβρίου | Enzo De Luca/Courtesy of Bolivian Presidency/Handout via REUTERS

Βολιβία: Απεριόριστες θητείες επιδιώκει (και) ο Εβο Μοράλες

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2017, 20:07
Ο Μοράλες μιλά σε τελετή στην περιφέρεια Κοτσαμπάμαπ στις 28 Νοεμβρίου
|Enzo De Luca/Courtesy of Bolivian Presidency/Handout via REUTERS

Βολιβία: Απεριόριστες θητείες επιδιώκει (και) ο Εβο Μοράλες

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2017, 20:07

Αλλος ένας στην ομάδα των ηγετών που παρακάμπτουν το Σύνταγμα και τους νόμους για να εξασφαλίσουν απεριόριστες θητείες φαίνεται ότι γίνεται ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

Συμπληρώνει ήδη 11 χρόνια θητείας, μετά την ιστορική εκλογή του το 2006, όταν έγινε ο πρώτος ανώτατος άρχοντας από την κοινότητα των ιθαγενών.

Πέρυσι, σε δημοψήφισμα οι πολίτες της Βολιβίας με μικρή πλειοψηφία είχαν απορρίψει την δυνατότητα επανεκλογής για τον πρόεδρο. Η κυβέρνηση είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει άκυρα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επικαλούμενο μια εκστρατείας παραπλάνησης που, όπως λέει, είχε ενορχηστρώσει η Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, την εβδομάδα που πέρασε, όπως γράφει ο Guardian, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πρακτικά κατάργησε τα όρια θητείας για κάθε αξίωμα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία το 2019 και από εκεί και πέρα όσες θέλει στο μέλλον. Μάλιστα, ένας γερουσιαστής ήδη πρότεινε έμμεσα να παραμείνει ως το 2050…

Η αντιπολίτευση εξέφρασε σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή της για την απόφαση. Η χώρα, είπαν μέλη της, είναι μπροστά σε μια δικτατορία «τύπου Βενεζουέλας και Κούβας», καλώντας μάλιστα σε διαδηλώσεις.

Ο 58χρονος σήμερα Μοράλες επικρίνεται για την τάση για συγκεντρωτισμό και του ίδιου και του Κινήματος Προς τον Σοσιαλισμό (Mas), του οποίου ηγείται. Η χώρα του και η Νικαράγουα είναι οι μόνες της ηπείρου που δεν βάζουν όρια στις θητείες των προέδρων.

Πιστώνεται πάντως με το ότι με την μερική εθνικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαιοειδών δημιούργησε μία νέα μεσαία τάξη στη χώρα, αλλά και με τον περιορισμό των ανισοτήτων του παρελθόντος. Σήμερα εξάλλου η Βολιβία είναι μία τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρας στη Νότια Αμερική.

Παρά τα αποτελέσματα και αυτές τις αμφιλεγόμενες ενέργειές, η επιρροή του Μοράλες στην κοινή γνώμη δεν δείχνει να περιορίζεται.

Από τη μία πλευρά η αντιπολίτευση, που απαρτίζουν κυρίως ανώτερα στρώματα και οι λευκές ελίτ, δεν καταφέρνει να παράξει ένα πειστικό αφήγημα. Από την άλλη,  η παρουσία της κυβερνητικής πλευράς στα κοινωνικά δίκτυα είναι έντονη και επιθετική. Περισσότερο όμως για τη μεγάλη μάζα των πολιτών «μιλούν» οι καλυτερες συνθήκες ζωής που τους εξασφάλισε ο Μοράλες

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...