377
Καταλανοί που πανηγυρίζουν. Ξέρουν, όμως, τι τους περιμένει αν, πράγματι, προχωρήσουν; | REUTERS

Μπορεί να υπάρξει καταλανικό κράτος;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2017, 18:37
Καταλανοί που πανηγυρίζουν. Ξέρουν, όμως, τι τους περιμένει αν, πράγματι, προχωρήσουν;
|REUTERS

Μπορεί να υπάρξει καταλανικό κράτος;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2017, 18:37

Αυτό που, περιπαικτικά, λέγεται για απομάκρυνση της Μπαρτσελόνα από το Champions League, είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα είχε να αντιμετωπίσει η, ας πούμε, «Δημοκρατία της Καταλονίας».

Και πράγματι, η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να αποχωρήσει από το Champions League αφού η UEFA αναγνωρίζει μόνο την ισπανική Ομοσπονδία και όχι κάποια από την Καταλονία. Αλλωστε πριν η Καταλονία αποκτήσει ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλείται να κάνει πιο σημαντικά πράγματα. Να μερικά από αυτά:

Διεθνή αναγνώριση. Πόσες πρωτεύουσες θα αναγνωρίσουν την Καταλονία και θα συνάψουν διπλωματική σχέση με τη Βαρκελώνη; Η Καταλονία δεν δημιουργείται, ως κράτος, ούτε από απελευθερωτικό αγώνα, ούτε από την αποχώρηση ενόπλων δυνάμεων που την είχαν μετατρέψει σε αποικία. Επίσης δεν υπάρχουν ερείσματα καταπίεσης της καταλανικής εθνότητας, όπως υποστήριξαν, για παράδειγμα, οι αλβανόφωνοι στο Κόσοβο. Εκτός των άλλων, θεωρείται μάλλον απίθανο ο υπόλοιπος πλανήτης να προτιμήσει να διαρρήξει τις σχέσεις του με τη Μαδρίτη, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο. Εννοείται ότι δεν υπάρχει καταλανικό διαβατήριο. Η Καταλονία δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη νομική υπόσταση που της χορηγεί η Ισπανία.

Δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Οχι, δεν θα ανήκει. Ακόμα και αν πετύχει την αναγνώρισή της, θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης. Ωστόσο θα βρίσκει συνέχεια μπροστά της το βέτο της Ισπανίας. Για να μπει η Καταλονία στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες της Ενωσης.

Νόμισμα. Η Καταλονία χρειάζεται νόμισμα και Κεντρική Τράπεζα για να το εκδώσει. Και το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο χρησιμοποιούν ευρώ, όμως δεν έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης τα μεγέθη της Καταλονίας είναι τεράστια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας έχει ξεκαθαρίσει ότι η Καταλονία θα αποκοπεί από το σύστημα και πρέπει να αναπτύξει τη δική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εμπόριο. Χωρίς διεθνή αναγνώριση και σταθερό τραπεζικό σύστημα, η οικονομία της Καταλονίας θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα εξωστρέφειας. Ομοιως και ο τουρισμός θα πληγεί αφού είναι άλλο να επισκέπτεσαι την Ισπανία και άλλο μία νέα χώρα σε ένα ταραγμένο περιβάλλον.

Στρατός: Η Καταλονία έχει αστυνομία, όμως δεν μπορεί να είναι ένα κράτος χωρίς ένοπλες δυνάμεις, ειδικά αν αισθάνεται την απειλή της Ισπανίας. Χρειάζεται πόρους, αμυντικές προμήθειες και πρόγραμμα μακράς και υποχρεωτικής στράτευσης.

Υποδομές: Η Ισπανία θα έχει πλέον κάθε λόγο να αποκόψει το νέο κράτος από τα δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνίας, ως τους δορυφόρους. Η Καταλονία θα πρέπει να αποκτήσει λειτουργική αυτονομία των υποδομών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News