309
|

O Μακρόν θέλει να τιμήσει τα 50 χρόνια από τον Μάη του 1968

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 18:10

O Μακρόν θέλει να τιμήσει τα 50 χρόνια από τον Μάη του 1968

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 18:10

Σε μια πρωτοβουλία που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη γαλλική Δεξιά -την πρώτη τέτοια ιδεολογική σύγκρουση της προεδρίας του- ο Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να τιμήσει το ερχόμενο έτος τα γεγονότα του Μάη του 1968. Η είδηση έγινε γνωστή από το περιβάλλον του, αλλά δεν διαψεύστηκε από το Μέγαρο των Ηλισίων. Αντιθέτως από το Ελιζέ διευκρίνισαν πως η γαλλική προεδρία επιθυμεί να «στοχαστεί για αυτή τη στιγμή και να αντλήσει μαθήματα που δεν θα είναι “κατά” η “υπέρ” αλλά θα λαμβάνουν υπόψη αυτά τα γεγονότα στις νοοτροπίες του σήμερα».

Ο Μακρόν γεννήθηκε εννέα χρόνια μετά το 1968. Και επιθυμεί να επανέλθει στα γεγονότα «χωρίς δογματισμούς ή προκαταλήψεις», σύμφωνα με πηγή του Ελιζέ. Τόσο ο Ζακ Σιράκ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν σταθεί απέναντι σε αυτή την περίοδο κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής στη Γαλλία, καθώς ο Μάης στρεφόταν κατά του εμβληματικού Σαρλ Ντε Γκωλ.

Ο Σαρκοζί μάλιστα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2007 είχε κάνει σύνθημα: «Να τελειώνουμε μια και καλή με την κληρονομία του Μάη του ’68». Ελεγε ότι ο Μάης επέβαλε έναν «πνευματικό και ηθικό σχετικισμό» και κατέστρεψε τις ηθικές αξίες και την ιεραρχία, κυρίως στο σχολείο.

Ο διάδοχός του πάντως -και προκάτοχος του Μακρόν- ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στα τέλη του 2011, είχε υπερασπιστεί το κίνημα το οποίο, όπως είπε, εξέφραζε «τους πόθους της νεολαίας» που «ήδη από εκείνη την εποχή πίστευε πως ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός».

Ο πρώην ευρωβουλευτής και οικολόγος Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, μία από τις εξέχουσες μορφές του φοιτητικού κινήματος του Μάη του ’68, είναι φίλος του Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο μοιράζεται τις ίδιες φιλοευρωπαϊκές απόψεις.

Σύμφωνα με την Opinion, το Ελιζέ θέλει να δώσει μια διεθνή διάσταση στο «68», τη χρονιά της Άνοιξης της Πράγας και της καταστολής της, των μεγάλων διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, της σφαγής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και φοιτητικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News