558
O Κώστας Λαλιώτης ζητά «σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ» | SOOC

Λαλιώτης: «Κεντροαριστερά με σαφείς οριοθετήσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2017, 14:14
O Κώστας Λαλιώτης ζητά «σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ»
|SOOC

Λαλιώτης: «Κεντροαριστερά με σαφείς οριοθετήσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2017, 14:14

Τι σκέφτεται ο Κώστας Λαλιώτης για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά; Μολονότι έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό από την κεντρική πολιτική σκηνή, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει διατηρήσει -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- έναν βαθμό παρέμβασης στον χώρο και σίγουρα η άποψή του ακούγεται από πολλούς. Αλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον εμφανίζουν ως προξενητή μιας επικοινωνίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ (ένας ρόλος που φαίνεται να αρέσει και στον ίδιο). Τι σκέφτεται λοιπόν για τις διεργασίες στην Κεντραριστερά;

Η αφορμή για την απάντηση δόθηκε καθώς πλησιάζουμε την 3η Σεπτεμβρίου, 43η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Λαλιώτης, με μακροσκελή δήλωση που μοίρασε στους δημοσιογράφους, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εμφανιστεί τώρα ως ένας υπέρμαχος των ίσων αποστάσεων (από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), διευκολύνοντας κατά κάποιον τρόπο τις εξελίξεις για τον σχηματισμό ενός ενιαίου πολιτικού φορέα.

Λίγο πριν την 3η Σεπτέμβρη, απαντώντας στις φήμες, ο κ. Λαλιώτης σπεύδει να υπενθυμίσει την παρέμβασή του τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά οφείλουν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία, μιλώντας για «σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ»:

«Πάντα πίστευα και πιστεύω, και πολύ περισσότερο τώρα, ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά μπορούν να έχουν δυναμικό παρόν και ευοίωνο μέλλον. Γι’ αυτό οφείλουν μέσα από διάλογο, αντιπαραθέσεις, υπερβάσεις και συνθέσεις θέσεων και προτάσεων να κατοχυρώσουν χωρίς δογματισμούς και εμμονές την πλουραλιστική ενότητά τους, με σεβασμό πάντα στις συλλογικές αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και στην ανοιχτή συμμετοχική παρέμβαση των μελών, των φίλων και των πολιτών της ευρύτερης Παράταξης.

» Οι πάντες οφείλουν να συνταυτίσουν τα πολλά «Εγώ» σε ένα συνεκτικό και συλλογικό «Εμείς», να σφυρηλατήσουν μια αδιατάρακτη ενότητα με διαφορές.

» Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη και η Κεντροαριστερά έχουν ιστορική υποχρέωση προς τη χώρα, τη Δημοκρατία και το λαό να αρνηθούν σθεναρά τις δύο πράξεις της αριθμητικής, την αφαίρεση και τη διαίρεση των δυνάμεων μας.

» Ταυτόχρονα να ταυτιστούν απολύτως και συνειδητά με τις άλλες δύο πράξεις της αριθμητικής, την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό των επιρροών μας, των δυνατοτήτων μας, των δυνάμεών μας.

» Αυτή η δεσμευτική διεργασία μπορεί να οδηγήσει μέσα από μια «πυρηνική σύντηξη» στην αναδιάταξη και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

» Οι θέσεις μου είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες και συνδέονται άρρηκτα με μια ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξής μας.

» Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς ως Δημοκρατικού και Προοδευτικού Πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό διακριτό πρωταγωνιστικό ρόλο του.

» Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ.

» Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική και με αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα αποκτήσουν ξανά ευρύτατο και ζωτικό ιδεολογικό, κοινωνικό, πολιτικό και προγραμματικό χώρο.

» Μόνον με αυτούς τους καθαρούς στρατηγικούς στόχους μπορούν να ταυτιστούν και να συμπορευτούν συμμετοχικά και ενεργά εκατομμύρια πολίτες, που έχουν διαχρονικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Παράταξη.

» Μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ.

» Μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά θα μπορούν να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες, δυναμική και προοπτική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...