374
Η μαγευτική παραλία Πλατανίτσι στη Σάρτη, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής |

Γαλάζιες σημαίες – Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 14:49
Η μαγευτική παραλία Πλατανίτσι στη Σάρτη, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής
|

Γαλάζιες σημαίες – Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 14:49

Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα φιγουράρει στη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες από άποψη ποιότητας θαλάσσιων υδάτων και προσφοράς υπηρεσιών στους λουόμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η  Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών ενώ, εντός συνόρων, την πρωτιά πήρε με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Την πρωτιά αυτή έρχεται να… «επικυρώσει» πανηγυρικά το γερμανικό περιοδικό Focus περιγράφοντας σε ειδικό άρθρο – αφιέρωμα τη Χαλκιδική ως ένα ονειρεμένο τόπο για διακοπές ο οποίος παραπέμπει σε νησί του Ειρηνικού. Στην περιγραφή του το Focus δεν παραλείπει να αναφερθεί στα 550 χιλιόμετρα παραλίας με τις αναρίθμητους κολπίσκους για κάθε γούστο, ενώ πέρα από τις οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες αναδεικνύει και τις πιο ερημικές, όπως επίσης και την Αμμουλιανή και τα Γαϊδουρονήσια ως εναλλακτική λύση.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρίσκεται σταθερά μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό βραβευμένων ακτών και διαχρονικός στόχος είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1987 η Γαλάζια Σημαία ανέμιζε σε 244 ακτές σε όλο τον κόσμο και σε επτά ακτές της Ελλάδας για να φθάσουμε σήμερα τις 3.574 ακτές παγκοσμίως και τις 486 στην Ελλάδα.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Δείτε εδώ όλες τις βραβευμένες ελληνικές ακτές και μαρίνες

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...