488
Ο Ρόντμαν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου. Επόμενος σταθμός, Πιονγιάνγκ | REUTERS/Jason Lee

Διπλωματία α λα… Ντένις Ρόντμαν στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 13:40
Ο Ρόντμαν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου. Επόμενος σταθμός, Πιονγιάνγκ
|REUTERS/Jason Lee

Διπλωματία α λα… Ντένις Ρόντμαν στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 13:40

Οι παλαίμαχοι αθλητές, αφού κρεμάσουν τα παπούτσια τους, πολλές φορές αρχίζουν μια δεύτερη καριέρα – ή και πρώτη αν η αθλητική δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Ο μπασκετμπολίστας-σόουμαν Ντένις Ρόντμαν, μετά από κάποια όχι σπουδαία περάσματα από το σινεμά, έχει επιδοθεί σε ένα είδος διπλωματίας που οι επαγγελματίες θα απέφευγαν με κάθε τρόπο.

Την Τρίτη έφτασε στο Πεκίνο από όπου θα μεταβεί για δεύτερη φορά στη Βόρεια Κορέα για να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν με τον οποίο -κάτι εξαιρετικά σπάνιο για αμερικανό πολίτη- διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις.

«Ταξιδεύω σαν πολίτης» έσπευσε να εξηγήσει στους δημοσιογράφους, αλλά εμμέσως δεν αρνήθηκε ότι δεν είναι απλά ένα τουριστικό ταξίδι. «Απλά προσπαθώ να ανοίξω την πόρτα», πρόσθεσε.

Σε τι όμως; «Κύριος στόχος μου», συνεχίζει, «είναι να δω αν μπορώ να φέρω τα σπορ στη Βόρεια Κορέα». Περισσότερα για το πενθήμερο ταξίδι του θα αναφέρει όταν θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο Ρόντμαν εμφανίστηκε μάλιστα σίγουρος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο στήριξε προεκλογικά, θα ενέκρινε το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα «γιατί προσπαθώ να υλοποιήσω κάτι που θέλουμε και οι δύο».

Καμία εικοσαριά χρόνια μετά τις ημέρες που έκανε αίσθηση μέσα και έξω από τα γήπεδα του NBA, ο Ρόντμαν παραμένει Ρόντμαν ακόμα και στα 56 του. Εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο με ένα μπλουζάκι που διαφήμιζε ένα κρυπτονόμισμα το οποίο στηρίζει τη νόμιμη πώληση μαριχουάνας…

https://www.youtube.com/watch?v=h5CC1UK0r8U

Σε προηγούμενο ταξίδι του ο Ρόντμαν είχε οργανώσει ένα αγώνα μπάσκετ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέα, που αποτύπωσε σε ντοκιμαντέρ.

Είχε μάλιστα την τιμή να συναντήσει ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν και να δει μαζί του τον αγώνα. Ο Ρόντμαν βρήκε τον Κιμ «καταπληκτικό παιδί».

rodman_kim

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πάντως ενήμερη για το ταξίδι και κατανοεί ότι ο Ρόντμαν ταξιδεύει σαν πολίτης.

Υπενθυμίζει πάντως ότι έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες που αποτρέπουν όσους Αμερικανούς θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί έχουν συλληφθεί στη χώρα, ένα από αυτούς μάλιστα, ο 22χρονος Οτο Γόρμπιερ καταδικάστηκε το 2016 σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα γιατί επιχείρησε να κλέψει ένα προπαγανδιστικό πόστερ.

Η επίσκεψη του Ρόντμαν έρχεται σε ένα διάστημα έντασης ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα, από τη μία πλευρά, και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από την άλλη πλευρά.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει αρκετά στην κατασκευή πυραύλων με μεγάλο βεληνεκές και δηλώνει ότι προετοιμάζεται για τη σμίκρυνση των πυρηνικών κεφαλών ώστε να χωρούν σε ένα βαλλιστικό πύραυλο.

Αν και πιστεύεται ότι απέχει από αυτόν τον στόχο, αν τον υλοποιήσει θα είναι σε θέση (θεωρητικά τουλάχιστον) να χτυπήσει όλες τις γειτονικές της χώρες, αλλά και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το πόσο θα βοηθήσουν αυτά τα ταξίδια στην επίλυση της κρίσης είναι κάτι που απασχολεί τον Ρόντμαν πολύ λιγότερο από όλους τους άλλους. Αυτή η ιδιότυπη προσωπική διπλωματία έχει κατηγορηθεί ότι είναι στάχτη στα μάτια ή τροφή για την προπαγανδιστική μηχανή της Βόρειας Κορέας· ίσως υποκρύπτεται κάτι άλλο. Ο Ρόντμαν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό: μοιάζει να είναι απλά ένας άνθρωπος που κάνει την πλάκα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...