730
Λουλούδια στον χώρο της επίθεσης | REUTERS

Bρετανός, λιβυκής καταγωγής ο δράστης

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 22:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2017, 10:25
Λουλούδια στον χώρο της επίθεσης
|REUTERS

Bρετανός, λιβυκής καταγωγής ο δράστης

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 22:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2017, 10:25

Ενας άνδρας 23 ετών, Βρετανός, με καταγωγή από τη Λιβύη, είναι υπεύθυνος για την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 59, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Μάντσεστερ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 22.33 της Δευτέρας (τοπική ώρα), στη «Μάντσεστερ Αρένα», στον χώρο του φουαγιέ, την ώρα που τελείωνε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Ανάμεσα στους θεατές και στα θύματα υπήρχαν παιδιά, καθώς αρκετές οικογένειες είχαν πάει για να παρακολουθήσουν το σόου της ποπ σταρ.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία αναβαθμίστηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο». Είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πενταβάθμια κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής θα είναι έντονη η παρουσία στρατιωτικών στις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Αυτό σημαίνει ότι «μια ακόμη επίθεση μπορεί να γίνει άμεσα».

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν άλλοι τρία άτομα για την επίθεση της Δευτέρας. Οι συλλήψεις έγιναν σε νότιες συνοικίες του Μάντσεστερ, όπου είχε γίνει και την Τρίτη άλλη μία σύλληψη.

Κόντρα για τις διαρροές

παράλληλα, η βρετανή υπουργός Εσωτερικών άσκησε έντονη κριτική στις αμερικανικές Αρχές κατηγορώντας τους ότι διέρρευσαν ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την σε εξέλιξη επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Η βρετανική Αστυνομία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να ελέγχει τη ροή της πληροφορίας ώστε να εξασφαλίσει την λειτουργικότητα της επιχείρησης, το στοιχείο το αιφνιδιασμού», τόνισε η Αμπερ Ραντ μιλώντας στο BBC.

«Είναι πολύ ενοχλητικό όταν διαρρέουν πληροφορίες από άλλες πηγές και έχω διασαφηνίσει στους φίλους μου ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει», σχολίασε.

Πάντως το βρετανικό Sky News δημοσίευσε το πρωί της Τετάρτης στο Twitter βίντεο που δείχνει τη στιγμή που εισέβαλαν βρετανικές δυνάμεις στο σπίτι του ύποπτου, προκαλώντας έκρηξη στην πλαϊνή πόρτα του σπιτιού…

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο φερόμενος ως βομβιστής ταξίδεψε στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο με τρένο. Το όνομά του ήταν Σαλμάν Αμπέντι ή Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Γείτονές του ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα συμπεριφερόταν παράξενα. Ενας άνδρας 23 ετών συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στο νότιο Μάντσεστερ, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης, σχετίζεται με την επίθεση. Οπως είχε αναφέρει και η Τερέζα Μέι, ο βομβιστής αυτοκτονίας έδρασε μόνος, αλλά εξετάζεται το αν είχε βοήθεια από τρίτα άτομα, όπως και ποια ήταν αυτή.

Η εφημερίδα Sun δημοσίευσε την Τετάρτη φωτογραφίες του Αμπέντι, με την επιπλέον πληροφορία ότι οι σχέσεις του με τη Συρία και γενικά την τρομοκρατική δραστηριότητα, όποιες και αν ήταν, είναι ακόμη υπό έρευνα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν κομμάτια από καρφιά ή σίδερο, μία γνωστή τακτική που χρησιμοποιούν σχεδόν πάντοτε οι τρομοκράτες για να προκαλέσουν περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με τις Αρχές ο βομβιστής χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και σκοτώθηκε επί τόπου.

Είναι πιθανόν ο δράστης να επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή είτε γιατί τότε βρήκε την ευκαιρία να δράσει είτε γιατί εκτίμησε ότι η προσοχή των θεατών και της ασφάλειας θα ήταν μειωμένη. Η ώρα ήταν ίδια με την επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2016 (όταν ένας ισλαμιστής οδηγώντας ένα καμιόνι όρμησε στο πλήθος που περπατούσε στην παραλία της πόλης).

Χιλιάδες άνθρωποι σε δέηση στη μνήμη των θυμάτων...
Χιλιάδες άνθρωποι σε δέηση στη μνήμη των θυμάτων…

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω τηλεγραφήματος στο «πρακτορείο ειδήσεων» Amaq, το κατεξοχήν προπαγανδιστικό τους όργανο. Είχαν προηγηθεί διάφορα μηνύματα που εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους για την επίθεση, αλλά και ένα βίντεο (αμφισβητούμενης αυθεντικότητας) όπου ένας άνδρας απειλούσε ότι «αυτό ήταν η αρχή».

Μουσουλμάνοι συμμετέχουν στο πένθος
Μουσουλμάνοι συμμετέχουν στο πένθος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας, ανέφερε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. «Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση» είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η Αριάνα Γκράντε επέστρεψε την Τρίτη στις ΗΠΑ, σε συγγενικά και αγαπημένα της πρόσωπα που την περίμεναν στο αεροδρόμιο, στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντας. Η 23χρονη τραγουδίστρια δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από το βράδυ της Δευτέρας, όταν έγινε η έκρηξη μετά το τέλος της συναυλίας της στο Μάντσεστερ Αρένα. Σε μήνυμά της πάντως στο Twitter είχε πει ότι είναι «τσακισμένη» από το γεγονός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...