472
| ΥοuTube

Ο Ομπάμα στηρίζει Μακρόν: «Vive la France!»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 18:20

Ο Ομπάμα στηρίζει Μακρόν: «Vive la France!»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 18:20

Λίγα 24ωρα πριν από τον κρίσιμο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Αναμφίβολα, ήταν ένα σαφές δείγμα υποστήριξης προς τον νεαρό γάλλο προεδρικό υποψήφιο.

Τώρα, λίγο πριν από τον τελευταίο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ανοικτή, ξεκάθαρη υποστήριξή του στον κεντρώο υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας, με βίντεο-μήνυμά του προς τους γάλλους πολίτες.

Αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πρόθεση εμπλοκής στα εσωτερικά άλλων χωρών, ο αμερικανός πολιτικός, δύο φορές πρόεδρος των ΗΠΑ με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, σημειώνει ότι οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον των κοινών αξιών τις οποίες πρεσβεύουν διεθνώς οι δύο χώρες.

«Θαυμάζω την καμπάνια που διεξήγαγε ο Εμανουέλ Μακρόν. Στάθηκε σε φιλελεύθερες αξίες, επένδυσε στις ελπίδες και όχι στους φόβους των ανθρώπων», αναφέρει ο τέως επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Χάρηκα πολύ μιλώντας πρόσφατα με τον Εμανουέλ Μακρόν και ακούγοντας για το ανεξάρτητο κίνημά του και το όραμά του για τη Γαλλία. Γνωρίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι συγκεκριμένες εκλογές, θέλω να γνωρίζετε ότι υποστηρίζω τον Εμανουέλ Μακρόν για να σας οδηγήσει μπροστά. En Marche, ζήτω η Γαλλία!», καταλήγει (στα γαλλικά) ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το πιο σημαντικό από όσα δήλωσε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι ακριβώς αυτό: «Η ελπίδα για τους Γάλλους και όχι οι φόβοι». Επειδή πουθενά δεν ανέφερε το όνομα της Μαρίν Λεπέν, αλλά είναι προφανές ότι αναφερόταν σε εκείνη.

 

Αγωγή Μακρόν για τις φήμες ότι έχει offshore

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Μακρόν κατέθεσε προσφυγή στο γραφείο της εισαγγελίας σχετικά με ισχυρισμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι διαθέτει υπεράκτιο λογαριασμό. Οι ισχυρισμοί, τους οποίους αρνείται ο Μακρόν, διατυπώθηκαν από τη Μαρίν Λεπέν στη διάρκεια του τηλεοπτικού τους ντιμπέιτ.

Η προσφυγή που κατέθεσε ο Μακρόν στρέφεται κατά αγνώστων, σύμφωνα με το γραφείο της εισαγγελίας. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο κεντρώος υποψήφιος κατηγόρησε την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν ότι διαδίδει ψέματα με το να αφήνει υπονοούμενα ότι διαθέτει μυστικό υπεράκτιο λογαριασμό. Ολα αυτά συνέβησαν κατά το τέλος του ντιμπέιτ της Τετάρτης, στο οποίο η Λεπέν υπαινίχθηκε ότι ο αντίπαλός της μπορεί να διαθέτει υπεράκτιο λογαριασμό. «Δεν είχα ποτέ λογαριασμό σε οιονδήποτε φορολογικό παράδεισο», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Η Λεπέν είναι πίσω από αυτό. Εχει έναν στρατό που κινητοποιείται στο ίντερνετ».

Το επιτελείο του Μακρόν ανέφερε πως, δύο ώρες προτού ξεκινήσει το ντιμπέιτ, από έναν ανώνυμο λογαριασμό αναρτήθηκαν έγγραφα σε ένα φόρουμ στο ίντερνετ που φέρεται να αποδεικνύουν ότι ο Μακρόν έχει έναν υπεράκτιο λογαριασμό. Εννοείται ότι αυτή η πληροφορία κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα στο Twitter. Το επιτελείο του Μακρόν έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία οθόνης (screenshot) που απεικονίζει -όπως τη χαρακτήρισε- μια πλαστή υπογραφή σε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν τη «μυστική φοροαποφυγή του Μακρόν», καθώς και μια ακολουθία από τουίτ που διαδίδουν την πληροφορία.

Είναι δεδομένο ότι μέχρι να έρθει η ώρα της κάλπης την Κυριακή, θα δούμε κι άλλες, αντίστοιχες σκηνές…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...