306
«Υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα: δικαστές και εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΔΕ | Nick Paleologos / SOOC

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο πλευρό της Ελένης Ράικου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2017, 16:50
«Υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα: δικαστές και εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΔΕ
|Nick Paleologos / SOOC

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο πλευρό της Ελένης Ράικου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2017, 16:50

Με αφορμή τις βαρύτατες καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που συνόδευσαν την παραίτηση από τη θέση της, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το «καθημερινό φαινόμενο», όπως το χαρακτήρισε, «απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους».

Παράλληλα η ΕΔΕ εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με το οποίο ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα».

Η ανακοίνωση της Ενωσης έχει ως εξής:

«Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει ακόμη μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους.

» Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα: να αφεθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους.

» Η ΕΔΕ, χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα. Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικοπολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα.

» Η Ενωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που επιτελούν το καθήκον τους. Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της ΕΔΕ στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

» Τέλος, ζητούμε από τους έλληνες πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...