219
O γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την απογοήτευσή του | REUTERS

Απογοήτευση στο G20

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2017, 18:36
O γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την απογοήτευσή του | REUTERS

Απογοήτευση στο G20

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2017, 18:36

Χωρίς ρητή δέσμευση για αποφυγή του εμπορικού προστατευτισμού αλλά και χωρίς αναφορές στην προστασία του κλίματος ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G20. Μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομικών σημείωσαν μεν στο κοινό ανακοινωθέν τους τη σημασία του εμπορίου, όμως δεν επανέλαβαν την περσινή δέσμευσή τους να αντισταθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού.

Το φετινό ανακοινωθέν αναφέρει πιο λιτά ότι τα μέλη του G20 εργάζονται «για να ενισχύσουν την συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες του» και θα επιδιώξουν «να μειώσουν τις υπερβολές παγκόσμιες ανισορροπίες». Ωστόσο δεν έγινε ούτε καν νύξη για να αμφισβητηθούν οι προθέσεις Τραμπ που, όπως είπε, σκοπεύει να περιορίσει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, προφανώς με πολιτικές προστατευτισμού.

Εκτός του κοινού ανακοινωθέντος έμειναν και οι αναφορές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλωστε ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενώ δεν αποδέχεται την επιστημονική άποψη περί υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Καταλήξαμε σε ένα αδιέξοδο», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο οικοδεσπότης γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδίδοντας ωστόσο το ζήτημα σε διαφορικές ερμηνείες του προστατευτισμού. Αντίθετα, την απογοήτευσή του σχετικά με τα συμπεράσματα για το ελεύθερο εμπόριο και την προστασία του περιβάλλοντος εξέφρασε, σε ξεχωριστή γραπτή δήλωσή του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...